75 kvadratmeter - og kun én dør

Morten Lerche har bygget to etager oven på den ejendom i Aarhus, han bor i. Lejlighedens indretning er gennemtænkt ned til mindste detalje.

75 kvadratmeter - og kun én dør

© Lars Kaslov

Morten Lerche har indrettet sig med klassiske designmøbler og ting, han selv laver. Fx sofaen, der er lavet af Dinesenplanker ligesom bagvæggen og gulvet. Hyldemøblet bagest er lavet af en gammel rejsekuffert. Kontorstol og LCW Lounge Chair af Eames. Sofabordene er fra Kartell. TV’et er et B&O V1. Læg mærke til, hvordan loftet er trukket væk fra væggene: Der er lagt lysrør i mellemrummet, der kaster lys ned ad væggene og giver en intim atmosfære.

Når Morten Lerche får lyst til at lukke døren og være alene, må han sætte sig ud på badeværelset. Der er nemlig kun den ene dør i den 75 m2 store lejlighed i Aarhus, som er resultatet af en langvarig byggeproces. Det hele begyndte, da Morten Lerche købte en lejlighed i det centrale Aarhus. Øverst i en ikke så charmerende rødstensbygning, hvor der til gengæld var mulighed for at bygge en ekstra etage på. Men da han præsenterede projektet for kommunen, havde de en række ønsker, der reelt betød, at projektet blev helt anderledes end oprindeligt tænkt. Efter godt fire års tovtrækkeri endte projektet med at blive hele to etager højere, hvilket afstedkom fem helt nye lejligheder. Tre lejligheder på 2. sal og to allerøverst oppe, hvoraf den ene er hans egen.

I og med det har taget så lang tid at få projektet ført igennem hos kommunen, har der været rigelig tid til at indrette de fem nye lejligheder. Ikke mindst hans egen, som er gennemarbejdet ned i mindste detalje. Det i en sådan grad, at Morten Lerche kun har ændret ganske få ting i de tre år, han har boet der. - Jeg laver ikke så meget om, fordi lejligheden er lavet til den måde, den er indrettet på. Stikket til fladskærmen kommer ud lige der, hvor skærmen skal hænge, og da jeg hader ledninger, er udtag til lamperne placeret på strategiske steder, så belysningen kan faktisk ikke monteres så mange forskellige steder. Så når jeg ændrer noget ved min lejlighed, er det mere fordi, jeg anskaffer mig et nyt møbel eller et maleri, forklarer han.
Omdrejningspunktet i lejligheden er køkkenet, der er fra HTH, men i høj grad er blevet modificeret, idet Morten Lerche selv har lavet en del specielle løsninger. Fra køkkenet kan man fint følge med i, hvad der foregår i stuen og man kan sågar se TV’et. - Mit køkken er langtfra standard, for jeg elsker at forandre ting og kan især lide at nørkle med specialløsninger, så køkkenet er på alle måder tilpasset min lejlighed. Hvis du ser køkkenet lige forfra, er der flere lighedstegn med husets ydre arkitektur. Det er en detalje, men jeg synes, at det er en sjov gimmick, siger Morten Lerche. Alt i alt skaber det et hjem, der får meget ud af lidt - bad, køkken, soveværelse, kontor, stue og spisestue samlet på blot 75 m2. Læg dertil tagterrasse og altan, og ingen kan være i tvivl om, at Morten Lerche har fået mest muligt ud af den plads, han har til rådighed.

© Lars Kaslov

Morten Lerche ville have en indvendig trappe op til sin tag- terrasse - men det fik han ikke lov til af kommunen. I dag er han egentlig glad for den udvendige trappe, fordi den giver lidt ekstra plads i den 75 m2 store lejlighed.

© Lars Kaslov

På toppen af ejendommen har Morten Lerche designet og lavet en kæmpemæssig tagterrasse med frit udsyn 360 grader rundt, som kun han har adgang til. Her leves livet om sommeren, og der bliver da også holdt en middag eller to, da terrassen både har udekøkken og køleskab. Her har han besøg af sin lillesøster Line.

© Lars Kaslov

Køkkenet ligger centralt og er lejlighedens omdrejningspunkt. Elementerne stammer fra HTH-køkkenet, men der er lavet mange specielle løsninger i form af nicher og elementer, der er tilpasset i størrelsen. Køkkenet ligner husets arkitektur, hvilket er helt bevidst. De høje skabselementer skjuler køleskab og ovn. Udsugningen fra kogetoppen sker igennem emfanget fra Termex, der er monteret i loftet. Loftspots fra lumiere.dk. Bordlampen Bourgie er tegnet af Ferruccio Laviani for Kartell.

© Lars Kaslov

Lejlighedens 75 m2 er udnyttet, så Morten Lerche får mest muligt ud af dem. Fx er skabsvæggen med køleskab og ovn dobbelt-dyb, således at den ind mod soveværelset bliver udnyttet til garderobeskabe.

© Lars Kaslov

Fra sofaen i stuen kan lejligheden overskues på en gang, og herfra kan man samtidig se, hvordan entreens garderobeskabe og bagsiden af køkkenet nærmest danner en sluse ind til soveværelset.

© Lars Kaslov

Endnu et eksempel på maskimal udnyttelse af pladsen: Kontoret er lavet ved hjælp af en reol og et lille computerbord, der fortil er ca. 8 cm tykt. Hulrummet bruges til at skjule ledninger, kabelstik og meget andet. Bord og reol er fremstillet i MDF-plader og derefter sprøjtelakeret i samme farve som væggene.

© Lars Kaslov

Lejligheden har udover den skønne tagterrasse en mindre altan på siden, som egentlig er en gangbro af træ. Her kan man nyde solen indtil kl. ca. 16 om sommeren, hvis man ikke orker at gå helt op på taget.

© Lars Kaslov

Badeværelset er komprimeret, uden at det virker mast. Spejlet er lavet med et par lysrør på bagsiden, som kaster lys hele vejen rundt langs spejlet. Det giver et godt spejllys, der ikke kaster skygger i ansigtet. På selve spejlet er der på bagsiden limet to tværgående lister, som derefter er hægtet på en træliste på væggen. Enkelt, men meget virkningsfuldt. Håndvaskens front er lavet af planker fra Dinesen samt et tilpasset køkkenelement fra HTH. Toilettet Starck 3 er fra Duravit, og affaldsspand, toiletbørste og sæbedispenser fra Vipp.

© Lars Kaslov

Kunsten er udført af hans søster, der går på designskolen i Kolding, og hans mor Hanne Lerche, der er billedkunstner.

© Lars Kaslov

Soveværelset er næsten asketisk indrettet. Sengen og sidebordet har Morten Lerche selv designet og lavet. På sengebordet en Gun Lamp af Philippe Starck.

Relaterede Artikler