Kom indenfor i en 100 år gammel villa, der har gennemgået en nænsom renovering

"Selvom huset var virkelig medtaget, og der skulle gøres rigtig meget for at få det tilbage til sin oprindelige storhedstid, kunne vi sagtens se dets mange muligheder."

Boligreportage
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det idylliske hus vender direkte ud mod Kattegats åbne hav med en fri udsigt, hvor man kan ane Sverige i horisonten på en klar dag.

Gammel villa med eget strandstykke og badebro

Nord for København bor parfumøren Zarko Ahlmann Pavlov, manden bag ZarkoPerfume. I kompositionen af sine dufte er han inspireret af den nordiske natur og dens enkelhed. Og den har han lige uden for sin idylliske bolig, der ligger et stenkast fra vandet.

Den danske parfumør Zarko Ahlmann Pavlov har mildest talt en havudsigt, der kan få enhver ejendomsmægler til at falde over tillægsordene. Huset ligger i Ålsgårde nord for København, og her bor han med sin kone, Lene, og deres to børn. Før villaen kom til salg, havde den været udlejet i 30 år. De år havde sat tydelige spor på det gamle hus fra 1897 med eget strandstykke og badebro.

– Selvom huset var virkelig medtaget, og der skulle gøres rigtig meget for at få det tilbage til sin oprindelige storhedstid, kunne vi sagtens se dets mange muligheder, fortæller parfumøren, hvis prisvindende dufte sælges i udvalgte butikker over hele verden.

Boligreportage
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Zarko Ahlmann Pavlovs parfumer bliver i dag solgt i mere end 40 lande verden over.

Boligreportage
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I et hjørne af haven har Zarko Ahlmann Pavlov bygget et simpelt, finsk træhus, hvor han arbejder med at udvikle nye dufte.

Boligreportage
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fra stuen er der havudsigt og adgang til husets terrasse. Chaiselongen er købt i interiørbutikken Deux Soeurs, mens både sofa og bord er fra Rue Verte. Det mørke tæppe fra Toulemonde Bochart virker samlende for arrangementet og understøtter fornemmelsen af bløde tekstiler. Lampen er fra Design By Us.

Boligreportage
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Køkkenet var fuldkommen faldefærdigt, og valget faldt på et nyt, enkelt Kvik-køkken, men med respekt for den oprindelige stil i form af landlige køkkenelementer og et skakternet gulv. Lamperne fra Lee Broom er lavet med messingfatninger, der langsomt eroderer.

Boligreportage
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det markante loft i entréen matcher ikke kun det olierede gelænder på trappen, men giver også et flot modspil til de hvide vægge og rummets store lysindfald.

Nænsom renovering

Det tog halvandet år at renovere det 168 m² store hus, som i sin tid blev bygget som et sommerhus. For det var væsentligt for de nye ejere, at deres grundige istandsættelse skete nænsomt og med respekt for den oprindelige stil.

– Hvor mange måske ville have opdateret huset med moderne køkken, flere og større vinduespartier samt nye gulve, var det vigtigt for os at bevare det oprindelige udtryk og de mange smukke detaljer, siger Zarko Ahlmann Pavlov.

Meget af træværket var rådnet ved overtagelsen, så der blev brugt lang tid på at finde leverandører og snedkere, der kunne hjælpe med at få udskiftet døre, vinduer og udskæringer, så husets karakterfulde udseende forblev originalt. Også i forhold til selve indretningen har det været afgørende for Zarko Ahlmann Pavlov og Lene, at husets egne fortrin blev bevaret og udnyttet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det håndlavede spisebord er lavet uden søm og skruer. Det har været i familiens eje i 15-20 år og er et af de møbler, Zarko Ahlmann Pavlov og hans kone sætter ekstra stor pris på. Stole, spejl og lampe er købt hos Rue Verte, og maleriet er en foræring af veninden Pernille Holm Larsen.

Boligreportage
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fra husets gang mellem stue og køkken er der udgang til terrassen. Her har de originale skabe fået skrabet årtiers maling af og er blevet slebet og malet igen. Døren og vinduerne ovenover er nye, men stort set identiske med de originale. Det tidløse tæppe er fra Day Home.

Boligreportage
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På husets terrasse kan man nyde naturen helt tæt på. Det 15 år gamle havesæt bliver jævnligt frisket op med lidt maling, men også af puder fra svenske Artwood. Ovenover ligger soveværelset med udgang til førstesalens terrasse.

Indrammet af havet

– Man kan se vandet fra alle rum, og det giver i sig selv en hel masse. Det er en af grundene til, at vi ikke har så mange billeder på væggene, for som dag bliver til aften, skifter lysindfaldet, og det nyder vi meget. Ofte er rummene badet i et rosafarvet skær om aftenen, fortæller Zarko Ahlmann Pavlov, der sætter pris på det luftige, enkle, nordiske udtryk.

– Vi har selvfølgelig, hvad man skal bruge, men i virkeligheden har vi jo ikke så mange møbler og endnu færre ting. Til gengæld er de ting, som vi har, ofte nøje udvalgt og nogle, vi har glæde af i mange år, fortæller Zarko Ahlmann Pavlov.

Boligreportage
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I Zarkos lille laboratorium står de forskellige parfumer, han har udviklet, siden han etablerede ZarkoPerfume i 2013 efter mange års forarbejde og research.

Boligreportage
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I badeværelset er husets stil holdt med et badekar med rundede kanter fra Les Campagnoles og et gulv, der er inspireret af stilen på gamle danske badehoteller. De keramiske fliser er italienske og fra Les Campagnoles.

Hjemmet som den største inspirationskilde

Den store naturgrund og ikke mindst placeringen i forhold til havet og lyset er ikke kun en daglig glæde for hele familien, men har også anseelig betydning for Zarko Ahlmann Pavlovs arbejde som parfumør – en metier, han begyndte i 2008, og som udmøntede sig i en butik i 2013.

– De dufte, jeg skaber, har altid et koblingspunkt til de historier, der er i den danske natur. Jeg finder al min inspiration her, hvad enten jeg bliver blæst helt igennem under en storm eller nyder en rolig, rødglødende aftenhimmel, siger Zarko Ahlmann Pavlov, der opfatter sit arbejde med kompositionen af en parfume som samme proces, som når andre kunstnere skaber værker.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et mørkt træskab på badeværelset virker som en luksuriøs udstillingsmontre for et udvalg af Zarkos duftkreationer.

Boligreportage
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De små strips bruger Zarko, når han sammensætter akkorder til nye dufte.

Less is always more

Zarko Ahlmann Pavlov sidder gerne i sit lille tilbyggede laboratorium ved huset eller på terrassen ved strandkanten og udvikler sine idéer. Og akkurat som når det handler om boligindretning, arbejder han også i sine liflige duftkreationer ud fra en fast devise om less is more for at skabe den perfekte duft.

– For mig er en duft som et maleri skabt på et blankt lærred eller et stykke musik komponeret ud af ingenting. Jeg foretrækker transparente dufte, der ikke har for mange forstyrrende elementer, men hvor du kan fornemme de forskellige lag og elegante overgange. Der skal være plads til at registrere alle detaljerne, forklarer Zarko Ahlmann Pavlov.

Boligreportage
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Husets store badeværelse er bygget op af, hvad der tidligere var tre helt små rum, som giver plads til et eventyrligt skab købt i Rue Verte. Skabet er bygget, så det nemt kan lukkes af, hvis rummet skal virke mere ryddet og roligt. Billederne på væggen er et par sider fra en bog af designeren Malene Birger.

Boligreportage
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Tættere på vandkanten kommer man næsten ikke. Møblerne er fra Ilva, og puderne fra Artwood – alt bliver fjernet, når det er sæson for vintervejr og bølgegang.