Imponerende murstensvilla med enestående udsigt til Aarhusbugten
Parret Stephan Sørensen og Vivian Egebirk har i samarbejde med arkitektfirmaet Ardess omdannet et smukt og arkitektonisk hus fra 1970 til et tidsløst og kvalitetsbevidst hjem.
Af
I vandspejlet foran hoveddøren er der sat åkander af arten Almost Black, som sætter mørke blomster om sommeren. Udendørslamperne er de originale kobberlamper, tegnet af Friis & Moltke, som er blevet restaureret og brugt på ny omkring huset.
Respekt for arkitekturen
Det er noget helt særligt at træde indenfor i den gamle villa ved vandet i Risskov, Aarhus, der oprindeligt er skabt af Friis & Moltke i 1970. Da Stephan Sørensen og Vivian Egebirk overtog den for et par år siden, besluttede de sig for at bevare det originale look såvel som arkitekturen.
Et smukt og værdifuldt hus
– Selvom jeg altid har drømt om at bo i en arkitekttegnet villa fra 70’erne, så var det alligevel overvældende at forestille sig at bo omgivet af rødbrune mursten, begynder Vivian Egebirk og fortsætter:
– Det gjorde vi os mange tanker omkring, men besluttede til sidst at købe boligen, fordi den er enestående og stod i en næsten original udgave i smukke materialer og med mange karakteristiske detaljer. Vi nænnede ganske enkelt ikke at ændre arkitekturen, som stadig i 2020 fremstod moderne. Vi ville ikke kunne finde et nyt hus, der var bedre, og her havde vi de fantastiske rammer og materialer at bygge videre på.
Der skulle dog stadig moderniseres lidt, og til det hyrede parret arkitektfirmaet Ardess med Sebastian Schroers i spidsen.
– Vi har bistået med alt fra idéudvikling omkring materialer og planløsning til den komplekse udførelse. Opgavens kerne var at forstå husets dna og kontekstuelle kvaliteter og dermed få omdannet et smukt og arkitektonisk værdifuldt hus fra 1970 til et hjem til en moderne, kvalitetsbevidst familie anno 2020, fortæller Sebastian Schroers.

Fra køkkenafdelingen fører der en trappe op til stuen, således at der er udsyn direkte til vandet. Møblerne er Develius fra &Tradition, og gulvtæppet er fra Rugvista. Sofabordet er speciallavet til huset af Rørvang Furniture og er i egetræ med ubehandlet messing. Vasen er fra Louise Roe. Reolen bagved er tegnet af Vivian og udført hos Rørvang Furniture. Her ses bl.a. en del af parrets samling af bronzefigurer fra Michael Kvium og Christian Lemmerz. Gardinerne er fra Botex Aarhus, og standerlampen er fra Gubi.

Denne facade er helt ny og en del af tilbygningen på huset. Huset er blevet forlænget ud mod stranden, men da tilbygningen er udført med gamle sten fra bl.a. en læmur, og hele huset er fuget om, bemærker man ikke overgangen fra det gamle hus til tilbygningen.
Med udsigt over Aarhusbugten
Huset er beliggende direkte ud til stranden i Risskov med smuk udsigt, der er sat sammen som et godt guldaldermaleri, siger Sebastian Schroers:
– Engdiget og stranden er i forgrunden, havet i midten, og de unikke kig til Djursland over bugten samt den nye skyline mod Aarhus Ø danner baggrunden. Huset er en af sin tids skarpeste repræsentanter for moderne, nordisk boligarkitektur. Gennem sin ærlige brug af materialer samt evnen til at omsætte form, der følger funktion, virker arkitekturen holdbar og tidløs.
Byggestilen og ombygningen skulle således respektere de bestående karaktertræk og kvaliteter. De nye materialer beton, træ, natursten samt messing og kobber er derfor nøje udvalgt i deres samspil, og detaljerne dyrket for at understøtte og højne husets eksisterende dna.

Vivian Egebirk, der til daglig arbejder med ejendomsudvikling.

Huset er en af sin tids skarpeste repræsentanter for moderne, nordisk boligarkitektur — Sebastian Schroers, arkitekt

Køkken med skråloft udført i egetræ. Lamellofterne i huset fortsætter med udenfor under udhænget omkring solgården. Bænk og bord er designet af Rørvang Furniture og udført i massiv eg og messing. Spisebordsstolene er fra Gubi, det samme er pendlen over bordet. Barvognen er fra Ethnicraft, og lampen derpå er fundet på en rejse i Hongkong.

Køkkenet er udført af Rørvang Furniture, primært i massiv eg og masser af elementer i ubehandlet messing, som vasken, armaturet fra Quooker og bagbeklædningen i kogenichen. Hvidevarer er fra Gaggenau.
Blottede mursten
I dag glider gulv, vægge og trapper i tegl sammen og danner et skulpturelt indre. Parret overvejede et kort øjeblik, om de skulle pudse alle væggene op og male dem hvide, men blev enige om, at det alligevel ville være synd, og valgte i stedet at se de markante tegl som en gave. Det viste sig dog ikke at være helt problemfrit at bevare dem og samtidig føre huset up to date.
– De unikke, håndstrøgne teglgulve, som matcher væggene, blev udført i 1960’erne på et lokalt teglværk, som ikke findes længere. De måtte pilles op en for en, afrenses og halveres i højden, så der kunne etableres gulvvarme uden at ændre gulvniveauet i forhold til trapper, døre og rumhøjde, forklarer Sebastian Schroers.

Hylden er af jern, designet af Vivian og leveret af Rørvang Furniture. Derpå står diverse kopper fra Royal Copenhagen og Louise Roe, en tekande hjembragt fra Hongkong, og på øverste hylde står en vase fra Moooi og en vintagechampagne-køler, parret har fået i gave.

Huset havde oprindeligt en stor åben pejs, hvilket også var meget karakteristisk for Friis & Moltke, men parret valgte at få den hævet lidt højere over gulvet og muret til, så der kunne monteres en pejseindsats. Denne er fra Meteor i str. XXL. Sofaen, som strækker sig over hele pejsestuens bredde, er husets hyggeplads. Hynder og de runde puder er udført af Horsens Polstring med samme Kvadrat-metervare som sofaerne fra &Tradition.
Harmoni og lidt kant
Vivian Egebirk supplerer:
– Vi forlængede huset mod stranden og udvidede med 20 m2 og flyttede nogle vægge, og alt, hvad vi lavede, skulle udføres med de eksisterende teglsten, da det ikke var muligt at finde nye sten. Så det var hele tiden et stort puslespil at få stenene til at række – både på gulve og inder- og ydermure. Mange gulvtegl gik til, da vi tog dem op, og samtidig byggede vi til, så vi valgte at lægge plankegulve i egetræ på alle værelser og i stuen. Vi havde heller ikke nok sten til væggene, så på den nye facade mod stranden blev der indvendigt støbt en stor, rå betonmur, ligesom vi støbte en betonmur mellem soveværelse og badeværelse. Det løste vores problem med manglende mursten, men det tilførte også huset noget nyt, som spiller flot op imod de rå teglsten og de originale betonoverliggere og bundstykker ved vinduer og døre.
Indretning og interiør er minimalistisk og enkelt, som Vivian og Stephan godt kan lide det. De finder især inspiration fra hoteller og restauranter, hvor der er tænkt over farve- og materialesammensætningen, og hvor alt harmonerer og har lidt kant, og man har lyst til at blive. Parret er meget mere til speciallavede møbler og interiør end designklassikere, ligesom de værdsætter kunst og kunsthåndværk.

I husets gamle entré er det oprindelige dørhul muret til med gamle sten, og der er lavet en glasdør ind til det tempererede vinrum. Inventaret er designet, så det passer perfekt til opbevaring af vin. Der er udtræksbakker, som passer til vinkasser, og skråbakker til enkelte flasker.

Datteren Victorias værelse. Billedet er 2 x 2 m og speciallavet print på tekstil. Stol og bord er fra Ferm Living, tøjstativet fra RAW58.
Naturrige omgivelser
Udenfor er et spejlbassin med åkander bare en af mange detaljer, der er med til at binde huset sammen med de naturrige omgivelser. Al udendørsbelysning er de originale kobber-lamper, tegnet af Friis & Moltke, som er blevet restaureret, så de kunne bruges igen. Der er også plantet dværgfyr og -taks samt sat fire meter høje, opstammede østrigske fyrretræer, der er hårdføre planter, der kan overleve tæt på havet.
– Jeg kan ikke forklare det, men jeg synes, vand hører til. Det er det mest betagende element, og jeg kan ikke lade være at kigge på det. Lige for tiden ærgrer jeg mig over, at jeg ikke fik anskaffet mig en af Maria Rubinkes bronzeafstøbninger for år tilbage. Nu er det svært at få fat i. Det håber jeg, at jeg en dag får mulighed for. Så skal den stå midt i vores spejlbassin i solgården, for det går jeg forbi mange gange i løbet af en dag.

Parret har valgt at lade alle overflader på badeværelset beklæde med sandblæst marmor. Marmoret er kombineret med armaturer fra Vola i børstet messing, som patinerer smukt, og med egetræskabinetter, som tilfører noget blødhed og varme og er i tråd med naturmaterialet på væggene.

Det nye badekar hedder Mood 178 og er fra Bad & Stil. Over det er der indbygget en praktisk hylde til opbevaring af diverse produkter.

Fra soveværelset er der direkte adgang til solgården, som er anlagt med de samme gamle brosten, som lå i gården før renoveringen. Det er en skøn, solrig gård, hvor der altid kan findes læ, hvis der en sjælden gang er pålandsvind. Der er masser af plads og et smukt samspil mellem brostenene, spejlbassinet, den nyopførte betonmur og de stedsegrønne planter, som den japanske røn og træde-bregner i den store potte fra Plantorama

Den skønneste udsigt ud over Aarhusbugten. Havemøblerne er fra Hay.