Garde Hvalsøe køkken
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I denne Friis & Moltke-villa i Risskov står køkkenet som et smukt møbel i sig selv

Det står som et elegant møbel i det store køkken-alrum, som væves sammen med de tilstødende stuer, så det føles som et stort og sammenhængende leverum.

– Jeg elsker Poul Kjærholms design

Fornemmelsen for flow og harmoni i det snedkerbyggede køkken i Friis & Moltke-villaen fra 1969 er lige så slående som udsigten over Aarhusbugten.

Som en aflang ø i eg står køkkenet helt enkelt, som om det altid har været en del af huset. Nærmest som et møbel, en skænk, der med sit snit harmonerer med de overordnede arkitektoniske rammer og ikke mindst Poul Kjærholms klassiske, skarpe linjer på spisebordet flankeret af hans Tulipan-stole i cognacfarvet læder.

– Jeg elsker Poul Kjærholms design: hele udtrykket og letheden. Det er både smukt, klassisk og helt moderne. Da vi overtog huset, vidste jeg bare, at vi skulle have hans PK26-sofa og flere andre af hans møbler, fortæller ejeren af huset.

Køkkenet er tænkt ind i husets arkitektoniske helhed

Han er så begejstret for Poul Kjærholm, at tankerne om, hvordan husets køkken skulle udformes, var inspireret af det danske koryfæ.

Valget faldt på Garde Hvalsøes Minimal-snedkerkøkken, som med sit minimalistiske design passer godt med Poul Kjærholms design.

Bordpladen i køkkenet er af samme italienske sten som på det runde PK-spisebord, og lister og armaturer er i rustfrit stål akkurat som bordets stel.

Når køkkenet er lavet i eg, er det, fordi det er samme træsort som på døre og skabe i huset, og på den måde er køkken- designet også tænkt ind i husets arkitektoniske helhed.

Desuden har man i den tilstødende stue lavet en alkove af egetræ, hvor man kan sidde og nyde en kop kaffe og kigge ud over vandet.

I denne er der også indbygget vinkøleskab samt skuffer til opbevaring. Alkoven bliver på den vis bindeled mellem køkken-alrum og de øvrige stuer.

Alt er i vater

Da huset er fra en tid, hvor køkkenet var mere tilbagetrukket, og idéen om det store multifunktionelle køkken-alrum endnu ikke var født, har man i dag byttet rundt på plantegningen.

Køkkenet er blevet rykket ind i den tidligere stue, hvor der er udsigt mod vandet. Nu er det blevet husets naturlige samlingspunkt.

Når man ser det i dag, er det svært at forstå, at det ikke altid har været integreret med spisestue og de tilstødende vinkelrette rum med store vinduespartier ud mod strand og terrasse.

Alt er i vater – luft, lys og rene linjer. Alt forenes i en arkitektonisk symbiose.