Kig ind i arkitektens sommerhus, der kombinerer det autentiske og romantiske

Godt gemt i det idylliske landskab på Mols finder du arkitekt og partner i Pax Architects, Thomas Bossels rustikke sommerhus. Sommerhuset består af flere adskilte huse med indbyggede møbler, skjulte rum og udsigt til både natur og stjernehimmel.

Materialekontraster med beton, træ og kviste
© Ida Schmidt

Den støbte betonsten er et visuelt interessant materiale, særligt i samspil med brændestykkerne på den ene side og døren af træ på den anden. Døren er lavet af forskallingsbrædder fra betonstøbeformen ligesom de øvrige indvendige døre. Døren fører ind til soveværelset.

Spiseafdeling med kelimtæppe, spisebord og varme skind i stolene
© Ida Schmidt

Den sydvendte spiseafdeling er markeret med et hyggeligt kelimtæppe, spisebord og varme skind i stolene. Her er en smuk kontrast mellem den varme glød i træet og husets kerne i støbt beton. Vinhylden i væggen er naturligvis indbygget. Skydedøren til venstre fører ind til soveværelset, og øverst ses en åbning ind til hemsen.

Spiseafdeling med kelimtæppe, spisebord og varme skind i stolene
© Ida Schmidt

Den sydvendte spiseafdeling er markeret med et hyggeligt kelimtæppe, spisebord og varme skind i stolene. Her er en smuk kontrast mellem den varme glød i træet og husets kerne i støbt beton. Vinhylden i væggen er naturligvis indbygget. Skydedøren til venstre fører ind til soveværelset, og øverst ses en åbning ind til hemsen.

Med livet bygget ind i væggene

Kom med ind i arkitekt og partner i PAX Architects Thomas Bossels refugium, Molshuset, der består af flere adskilte huse fordelt på en sydvestvendt skråning med betagende udsyn til det bakkede landskab på Helgenæs på Mols. Her er møblerne indbyggede, og den bærende kerne er skabt som ét stort multifunktionelt møbel med skjulte rum.

En perle gemt i det pakkede landskab

Man fornemmer ved ankomsten, at her er noget særligt på færde. Mellem høje træer dukker et delvist skjult sort-malet træhus op. Stengærdet, der omkranser opholdsarealet foran huset, spiller smukt sammen med belægningen af pigsten og revet beton, der fører frem til indgangen. Den nærmest ydmyge indgang til hovedhuset er med til at underbygge fornemmelsen af, at frem for et imponerende ydre er her tænkt i materialer, funktioner og modstandsdygtighed – her kan vinden blæse, så hårdt den vil.

– Intentionen var at skabe et sted, hvor vi kan koble fra, og hvor man mærker sig selv på en anden måde og bliver påvirket sanseligt. Det er jo helt enestående smukt at ligge og kigge op gennem ovenlysvinduet og tælle stjerneskud. Den mulighed har man ikke i de store byer på grund af lysforureningen, fortæller ejer og bygherre arkitekt Thomas Bossel om sommerhuset, han deler med kæresten, Louise, og parrets datter, Nora.

Rå betonmur med vinflaske
© Ida Schmidt

Et hjørne af den indbyggede vinreol.

Spartansk garderobestang lavet af en gren
© Ida Schmidt

Alt i den omkringliggende natur kan bruges. En gren er her brugt som knagerække.

Spartansk garderobestang lavet af en gren
© Ida Schmidt

Alt i den omkringliggende natur kan bruges. En gren er her brugt som knagerække.

Det er et forsøg på at lave et hus tiltænkt stedet og naturen og at tænke robuste løsninger frem for at dyrke nutidens tanke om, at alt skal være så pokkers fleksibelt. For os var det vigtigt at lave noget, som tør stå ved, hvad det er, også om 50 år — Thomas Bossel, ejer og arkitekt
Arkitekttegnet sort sommerhus på Mols
© Ida Schmidt

Det sorte hus har terrasser hele vejen rundt. Her ses vestsiden, hvor stengærdet af pigsten og marksten mødes med betonmur.

Dekoration lavet af små sten og billeder
© Ida Schmidt

Småsager udgør et lille tableau på baggrunden af rå beton.

Den robuste betonkerne

At huset virker som en slags “kig-kasse”, hvorigennem man kan opleve naturen, er tydeligt, når man ser udsigten til Monsbjerg gennem de panoramiske vinduer i væggene.

– Huset har i princippet ingen indvendige vægge, men i stedet en central kerne, fortæller Thomas.

Den robuste betonkerne indeholder indadtil husets private funktioner: bad/wc, hems og sovepladser. Udadtil fungerer betonkernen som et tredimensionelt møbel med plads til brændeovn, brænde og vinopbevaring. Og ikke uvæsentligt bærer det altså også både tag og ydre vægge.

Omkring husets kerne er de øvrige rum organiseret: entré, køkken, spiseplads og stue. Der er tale om ét sammenhængende rum, men med forskellige rumligheder, fra højt og smalt til lavt og bredt.

Opholdsrum i sommerhus med beton, træ og spisebord
© Ida Schmidt

Kig fra opholdsrummet i vest mod køkkenet i øst. Det støbte gulv i spiseafdeling og køkken adskiller områderne visuelt og materialemæssigt. De indbyggede funktioner træder tydeligt frem. Selve køkkenet er ikke noget ekstravagant, men det billigste køkken fra Ikea med hjemmelavede fronter af fyrretræshylder fra det lokale byggemarked.

Sommerhus med pejs, sofabord og loftslampe
© Ida Schmidt

Opholdsrummet er badet i naturligt lys. Det skrå ovenlys oplyser væggen og den indbyggede briks, hvor man nemt kan falde i søvn under stjernekigning. Sofabordet er bygget af træ fra betonstøbeformen. Lampen ovenover er en gammel varmelampe købt på et lokalt loppemarked.

Sommerhus med pejs, sofabord og loftslampe
© Ida Schmidt

Opholdsrummet er badet i naturligt lys. Det skrå ovenlys oplyser væggen og den indbyggede briks, hvor man nemt kan falde i søvn under stjernekigning. Sofabordet er bygget af træ fra betonstøbeformen. Lampen ovenover er en gammel varmelampe købt på et lokalt loppemarked.

Vægdekoration: Et fiskenet i sommerhuset
© Ida Schmidt

Et fiskenet er eneste dekoration på væggen. Her er ingen overflødige genstande. En enkel lanterne står på hylden sammen med forstenede søpindsvin og hulsten fundet på stranden samt rejseminder.

Soveværelse i sommerhus af træ
© Ida Schmidt

Soveværelset i boligen.

Soveværelse i sommerhus af træ
© Ida Schmidt

Soveværelset i boligen.

Robuste løsninger

Indenfor lægger man mærke til fraværet af formelle møbler. I stedet er der indbyggede løsninger overalt. Thomas Bossel udtrykker det på en interessant måde:

– Man kan sige, at vi i dette hus bor i væggene. Køkkenet er integreret i væggen mod øst, og sofaen i væggen mod vest. Det er et forsøg på at lave et hus tiltænkt stedet og naturen og at tænke robuste løsninger frem for at dyrke nutidens tanke om, at alt skal være så pokkers fleksibelt. For os var det vigtigt at lave noget, som tør stå ved, hvad det er, også om 50 år.

De møbler, der ikke er indbyggede, er primært lavet af genbrugstræ fra byggeprocessen. Forskallingsbrædder fra støbeformen er forvandlet til trallebænke og brugt til husets indvendige døre og sofabordet.

Træ og beton er de gennemgående materialer. Den sorte skal definerer husets ydre, som på indersiden er foret med ubehandlet træ. Dette giver huset et varmt udtryk, der spiller flot op mod den grå beton.

Børge Mogensens safaristol
© Ida Schmidt

Børge Mogensens safaristol samt jagttaburetten er nogle af de få formelle møbler i huset. Bagved ses en indbygget bogreol.

Et hjemmelavet kryds-og-bolle-spil lavet af sten
© Ida Schmidt

Et hjemmelavet kryds og bolle-spil lavet af sten fra stranden.

Et hjemmelavet kryds-og-bolle-spil lavet af sten
© Ida Schmidt

Et hjemmelavet kryds og bolle-spil lavet af sten fra stranden.

Intentionen var at skabe et sted, hvor vi kan koble fra, og hvor man mærker sig selv på en anden måde og bliver påvirket sanseligt — Thomas Bossel, ejer og arkitekt
Anneks i sommerhus i træ
© Ida Schmidt

Annekset er lyst og behageligt – en slags miniudgave af hovedhuset. Det hjørnestillede vindue er et skarpt indslag, der giver lys uden indkig. De små låger under briksen skaber rum til opbevaring. Trægulvet er hvidmalet med en højglansmaling.

Thomas Bossel er partner i PAX architects
© Ida Schmidt

Arkitekt MAA og bygherre Thomas Bossel er partner i PAX architects. Hans og familiens sommerhus, Molshuset, ligger ved Sletterhage på Helgenæs og er et
træhus med betonkerne på 82 m2, opført i 2019. Helgenæs er en halvø på sydsiden af Djursland syd for Mols Bjerge i Østjylland. På vestsiden ligger Begtrup Vig, og på østsiden Ebeltoft Vig. Halvøen er 8 km lang målt fra Dragsmur i nord til Sletterhage Fyr i syd og 4,5 km bred. Kystlinjen er cirka 25 km lang.

Thomas Bossel er partner i PAX architects
© Ida Schmidt

Arkitekt MAA og bygherre Thomas Bossel er partner i PAX architects. Hans og familiens sommerhus, Molshuset, ligger ved Sletterhage på Helgenæs og er et
træhus med betonkerne på 82 m2, opført i 2019. Helgenæs er en halvø på sydsiden af Djursland syd for Mols Bjerge i Østjylland. På vestsiden ligger Begtrup Vig, og på østsiden Ebeltoft Vig. Halvøen er 8 km lang målt fra Dragsmur i nord til Sletterhage Fyr i syd og 4,5 km bred. Kystlinjen er cirka 25 km lang.

Et pusterum fra hverdagen

Huset har hele tiden været tænkt som et tilflugtssted fra en travl hverdag, ikke som et egentligt sommerhus. Derfor bærer det også præg af “hyttestemning”, som man eksempelvis oplever det i Norge, Østrig eller Schweiz – et sted, man kan putte sig indendøre foran pejsen, når det rusker og river i årets kolde måneder.

– Da jeg i sin tid fandt grunden og kørte ud til den for første gang, var jeg fascineret af de mange små, skæve huse, man kommer forbi på vejen herud. Det er en smuk tur fra Aarhus, hvor man kører ad små, snoede veje, og
langs med disse titter skure, lader og røgerier op, der er bygget over tid, hvilket deres særlige knopskydninger vidner om. Det var i virkeligheden nok det, som fangede mig. En kærlighed til det autentiske og romantiske, der,
om noget, har en lang historie, og som med tiden kan omdannes til andre formål.

Sort sommerhus med udendørs bruser
© Ida Schmidt

Mod nord skærmer det indbyggede brænde-skur og lameldøren for udendørsbadet.

Sort anneks i sommerhus
© Ida Schmidt

Annekset fungerer som et atelier og rejser sig med det karakteristiske tag som en lanterne i landskabet. Det rigelige lys er der sørget for med den store glasflade i taget. Alle husene på grunden er forbundne via trapper og gangstier. Også her kan man nyde udelivet i rustikke, selvbyggede møbler.

Læs også: