I Frederiksstaden gemmer sig en fantastisk pakhus-lejlighed

Tag et kig indenfor i et gammelt, nyrenoveret pakhus på Toldbolden i København, hvor kunst og kvalitetsdesign får liv i luksuriøse rammer.

© Gert Skærlund Andersen

Livet med design og kunst centralt i København

Et gammelt pakhus på Toldbolden i København har fået nye klæder i form af en total renovering indvendigt. I dag står det som en moderne bolig, luksuriøst indrettet med kvalitetsdesign og en masse kunst.

Trapperummet

Trapperummet i det gamle pakhus er et kunstværk i sig selv og elegant renoveret i 60’erne af arkitekt Hans Munch Hansen.

© Gert Skærlund Andersen
Stuen

Opholdsgruppen er samlet omkring De Padovas Square-sofa i læder. Valget faldt på den rustikke Tobacco-læderfarve, som i karakter passer godt til pakhusstemningen. Sen-sofabordene og Bistro-lænestolene er også fra De Padova. Maleriet over sofaen er af Anna Bjerger, mens lampen er fra Roomstore. Tæppet, som binder sofagruppen sammen, er fra Fraster.

© Gert Skærlund Andersen
© Gert Skærlund Andersen

Gamle pakhuse med potentiale

I København bygges der nye boligblokke på livet løs. Rigtig mange opføres på de gamle havneområder langs vandet. Men intet er nu så skønt som de gamle pakhuse, som gudskelov har fået lov at blive stående. Vi har besøgt et af pakhusene i Frederiksstaden, som efter en brand i 1950’erne blev gennemrestaureret ti år senere.

Entréen

Kaster man et blik videre ud i entréen, ser man gennem glasvæggen en skulpturel metalstol fra Philippe Starcks hånd. Knagerækken er Eames’ Hang It All med knopper i valnød. De fine perforerede filttæpper er fra Ruckstuhl, og det kvadratiske spejl er fra Cassina.

© Gert Skærlund Andersen
Den lille granitskulptur på gulvet er fundet hos Studio Oliver Gustav

Den lille granitskulptur på gulvet er fundet hos Studio Oliver Gustav. Billedet på væggen er en fotocollage af Cornelius Quabeck fra Martin Asbæk Gallery.

© Gert Skærlund Andersen
Spisebordet er fra De Padova med en bordplade

Spisebordet er fra De Padova med en bordplade, der matcher køkkenøen. Den lette Bolle-pendel i glas er fra Møller & Rothe, mens trådstolene med arme er fra Knoll. Et rundt Jacaranda-tæppe fra Fraster i samme farve som gulvet holder sammen på gruppen. Standerlampen i sort og messing er fra Studio Oliver Gustav.

© Gert Skærlund Andersen

En opdateret, moderne bolig

Huset er delvist fredet. Det betyder, at der ikke må røres ved facaden, men at man stadig indvendigt må ændre på tingene. Den oprindelige grundplan indeholdt et afskærmet køkken mod gaden, og her var profilerede døre, karme og fodlister. Looket bar mere præg af patriciervilla end pakhus. Nu er rummene blev åbnet op, døre er blevet fjernet, og vægge flyttet, alt sammen for at få en helt opdateret, moderne bolig.

Kogeøen er elegant pakket ind i Grey Stone-marmor

Kogeøen er elegant pakket ind i Grey Stone-marmor, så elementet står som en monolit midt i rummet. Den indeholder både vask og komfur, og emhætten sidder også i selve bordpladen. Den aflange pendel over øen er fra Anker & Co. De store sort-hvide portrætter er af Matt Saunders fra Martin Asbæk Gallery, og over trådstolen fra Knoll hænger et lille Kvium-maleri. Den gule skulptur på gulvet er af Kristian Dahlgaard, og den tykbenede plaststol er fra Studio Oliver Gustav.

© Gert Skærlund Andersen
Det højbenede skab er tegnet af Le Corbusier og produceret af Cassina

Det højbenede skab er tegnet af Le Corbusier og produceret af Cassina. Skabet er i eg med klaplåge i antracitgråt og anvendes
som barskab. Den lette konstruktion står i modsætning til det noget tungere køkken. Det cirkulære kunstværk er af Nicolai Howalt, mens lampen er fra Studio Oliver Gustav.

© Gert Skærlund Andersen
Spisepladsen er placeret, så der er udsigt ud over havnen.

Spisepladsen er placeret, så der er udsigt ud over havnen. Centralt placeret i rummet står en fantastisk læderpuf, Capitonné, fra De Padova. Den står lige midt imellem køkkenet og spisepladsen. Det er her, man lige smider tingene eller sidder og snører skoene. Tal R’s gouache lyser op i stærkt gule nuancer.

© Gert Skærlund Andersen

Én farve forbinder rummene

Selvom rummene nu er blevet mere sammenhængende, virker de intime og er holdt sammen af en fin grå vægfarve. Et af de store indgreb i plantegningen af lejligheden var fjernelsen af den ene væg i entréen mod vandet. Væggen er erstattet af to sektioner glasvæg med stel i gråsort jern, som sikrer, at lyset strømmer igennem boligen. De oprindelige gulve i spejlskåret fyrretræ har også fået en ludbehandling, så de står lyse og nutidige.

Det smalle konsolbord er fra De Padova

Det smalle konsolbord er fra De Padova, og skulpturen er fra Studio Gunhild Aaberg.

© Gert Skærlund Andersen
© Gert Skærlund Andersen
Det høje, smalle Ute-spejl er ligeledes fra Paustian.

Et dejligt badeværelse skyder sig ind i rummet, så der fremkommer en niche med plads til et par skuffemoduler, 2R, fra Paustian. Det høje, smalle Ute-spejl er ligeledes fra Paustian. Sengebordene Taschino i læder har plads til alskens elektronik – de er fra Zanotta. Bordlampen hedder Tab og er fra Flos.

© Gert Skærlund Andersen
Soveværelset

Soveværelset ligger bag stuen med vindue mod havnen. Sengen er en Aupingseng med hovedgærde i gråmeleret Remix-tekstil fra Kvadrat.

© Gert Skærlund Andersen
© Gert Skærlund Andersen
Badeværelset

Den runde tøndevask er i Corian og ligesom resten af inventaret fra Boffi. En let glasvæg afskærmer brusenichen fra resten af rummet. Over for brusenichen har man indfældet en vaskesøjle. De store, kvadratiske fliser på 60 x 60 cm er fra Flisegalleriet Hesseldahl. Desuden er den oprindelige niche med spejl bevaret i sin fulde størrelse – let oplyst af en LED-skinne.

© Gert Skærlund Andersen

Design og kunst i luksuriøse rammer

Der er installeret nyt køkken og nye badeværelser, alt sammen løst af Boffi og deres arkitekter. Det store køkken-alrum strækker sig på tværs af hele ejendommen. I køkkenet har man også ladet høj-skabene gå helt til loftet, så der ikke kan samle sig rod på toppen. Samtidig understreges loftshøjden også med den løsning.

Denne enkle og luksuriøse ramme får liv af en gedigen kunstsamling. Ejerne har altid interesseret sig for kunst, som for dem betyder masser af glæde og energi. Alt i alt passer boligen godt til det gamle pakhus, og der er en fin samklang mellem det lidt tunge design i grå-beige toner og det gamle hus’ rustikke karakter.

Gæsteværelset

Gæsteværelset domineres af en enkel sovesofa og et rya-agtigt tæppe fra Massimo. Sengelampen Kelvin LED er fra Flos.

© Gert Skærlund Andersen