
Musiker Troels Gustavsen og konsulent inden for kommunikation og branding Camilla Risager.
Karakteristisk for denne villa er de gråpudsede vægge og lige linjer, som på diskret vis danner ramme om husets smukke udsigt over sø og eng. Se det flotte resultat her.
AfEgentlig havde Troels Gustavsen og Camilla Risager planer om at lave en gennemgribende renovering af og tilbygning til deres daværende hus. Men efter et utal af tanker og tegninger var der stadig én ting, der ikke gik op, nemlig udsigten eller rettere manglen derpå. I stedet besluttede de at besøge lokale mæglere for at blive skrevet op i deres kartoteker, hvis en bedre beliggenhed skulle dukke op.
– Men allerede ved den første mægler fik vi samme dag mulighed for at se det her hus. Mægleren tog os med om i haven, og her er den smukkeste udsigt over eng, sø og skov.
– Dér var ingen af os i tvivl om, at dette var stedet, vi måtte bo. Vi købte huset efter få dage uden at have solgt det andet. Mavefornemmelsen var der bare, fortæller parret, der sammen har fem børn.
Vi befinder os i Ry i Midtjylland, som igennem de sidste mange år har været et attraktivt område for storbyfamilier, der ønsker lidt mere plads, fordi det kun er en 30-minutters køretur fra Aarhus. Og ifølge parret er det helt særlige ved beliggenheden, at de bor kun 300 meter fra Ry centrum og samtidig befinder sig i de skønneste naturomgivelser.
– Når vi er i vores køkken, stue og have, føles det som at bo på landet, helt ugeneret. Men når vi går ud ad døren på den anden side af huset, så har vi alt, hvad vi skal bruge fra byen, fortæller Camilla.
Huset er 212 m2 i ét plan. Arealet er fordelt på tre børneværelser, to badeværelser, bryggers, entré, soveværelse og walk-in samt et stort køkken og stue i ét. Derudover er der en stor kælder og separat bygning med Troels’ musikstudie. I starten var det parrets plan at bevare husets gule mursten. Træværket skulle males sort, og tilsvarende sorte vinduer og døre sættes i, og ellers var de klar på at køre 70’er-stilen igennem, som de udtrykker det.
– Men efter længere betænkningstid kunne vi bare mærke, at det ikke var den løsning, som vi ville blive gladest for i det lange løb, og vi var bange for, at vi ville blive trætte af det traditionelle retrolook.
– Vi følte, at det var sikrere at gå efter en nordisk minimalisme og lyse farver med respekt for den oprindelige byggestil og de oprindelige løsninger, forklarer Troels.
Det blev Baks Arkitekter fra Risskov i Aarhus, der blev hyret til renoveringsopgaven, med Camilla selv som byggeleder i spidsen for al koordination med samtlige håndværkere, arkitekter og ingeniører. Udvendigt er murstenene blevet filtset, således at murene fremstår lysegrå, men at man stadig kan fornemme de oprindelige gule sten.
Derudover er dele af huset og udhænget beklædt med egetræslister. Der er sat sorte vinduer i huset, og hoveddøren er en snedkerdør i egetræ. Træet går igen indvendigt, hvor parret har valgt at lægge brede massive egetræsplanker på gulvene og små speciallavede fodlister, også i egetræ.
– Derudover har vi valgt at male samtlige vægge lysegrå. Det var en ret vild beslutning for os. Men hvid virkede for kedeligt og koldt, og vi har ikke et øjeblik fortrudt valget – det er også noget af det, som vi får allerflest positive kommentarer på fra folk, der besøger os.
– Det kommer bag på mange, hvilken effekt det har. Det giver en helt særlig varme og ro, fortæller Camilla, og Troels tilføjer, at de også har taget skridtet videre og er gået endnu mere i detaljen.
– Vores køkken, samtlige garderobeskabe, samtlige døre og samtlige stikkontakter er specialmalet i nøjagtig samme grå farve.
Inspiration til indretningen henter begge primært fra Instagram og Pinterest. Og de glæder sig hver dag over, at de har brugt lang tid på at få den helt rigtige belysning, hvor stort set alle lamper er indbygget og kan dæmpes til den samme varme tone. Ud over det naturlige lysindfald fra vinduer og ovenlys giver det et skønt lys, uanset hvilken tid på dagen og året det er.
– For os har det givet mening at skabe en balance mellem kolde og varme nuancer og at tage naturen med indenfor. At tænke i naturlige materialer og afdæmpede farver. Det gør godt for sjælen og sanserne.
– Så længe materiale og farvevalget er afdæmpet, kan man bedre give den gas med forskellige former, teksturer og overflader, mener Troels og Camilla, hvis favoritkøb tæller Josefine Windings skulpturer, deres Wegner-spisebord og en god samling af arvestykker og loppefund.
– Vi sætter stor pris på at kunne købe møbler, der kan holde mange år frem. Derudover er der bare noget smukt ved tanken om, at et bord kan gå i arv, og hvem ved – måske er det en dag et af vores børn, der sidder lige dér ved det samme spisebord.
– Nøjagtig ligesom det i dag er vores børn, der hopper rundt i den samme sofa, som jeg for 25 år siden selv hoppede rundt i som barn, uddyber Camilla, og begge er enige om, at de har bygget deres drømmehus.
– Vi elsker de morgener, især om efteråret, hvor vi træder ned i køkkenalrummet til en udsigt, hvor mosekonen brygger over engen, og søen står helt stille og så blank, at træerne spejler sig i den på den anden side. Og når vi så tænder pejsen, er det bare, som om intet kan overgå det.