Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Totalforvandling: Fra gammel bolig til moderne og nordisk hjem

Karakteristisk for denne villa er de gråpudsede vægge og lige linjer, som på diskret vis danner ramme om husets smukke udsigt over sø og eng. Se det flotte resultat her.

Køkken-alrum til hele familien

© Andreas Mikkel Hansen - Parret har etableret et køkken-alrum, som hele familien kan samles i. Som rumdeler mellem køkken og stue er der installeret en biopejs fra Kalfire, som kan nydes fra begge sider, og som får rummene til at flyde sammen. Husets bedste køb er spisebordet, der er designet af Hans J. Wegner og er fra Carl Hansen & Søn. Y-stolene er af samme designer og producent, mens Semi-pendlen er fra Gubi, og fadet og vasen er fra Fredericia Furniture. Den lille vase er fra 101 Copenhagen. Det enkle køkken er designet af JKE Design. Armaturet er en Quooker, og de hårde hvidevarer er fra Miele. I køkkenøens længde hænger der en pendel fra Delta Light.

En villa med idyllisk udsigt

Egentlig havde Troels Gustavsen og Camilla Risager planer om at lave en gennemgribende renovering af og tilbygning til deres daværende hus. Men efter et utal af tanker og tegninger var der stadig én ting, der ikke gik op, nemlig udsigten eller rettere manglen derpå. I stedet besluttede de at besøge lokale mæglere for at blive skrevet op i deres kartoteker, hvis en bedre beliggenhed skulle dukke op.

– Men allerede ved den første mægler fik vi samme dag mulighed for at se det her hus. Mægleren tog os med om i haven, og her er den smukkeste udsigt over eng, sø og skov.

– Dér var ingen af os i tvivl om, at dette var stedet, vi måtte bo. Vi købte huset efter få dage uden at have solgt det andet. Mavefornemmelsen var der bare, fortæller parret, der sammen har fem børn.

Køkken designet af JKE Design

© Andreas Mikkel Hansen - Et sort-hvidt grafisk udtryk tegner sig i køkkenet, hvor de stramme linjer brydes med varme farver fra træ. Barstolene er fra Mater og designet af Space Copenhagen, og urtepotterne til krydderurter er fra House Doctor.

Camilla og Troels

© Andreas Mikkel Hansen - Musiker Troels Gustavsen og konsulent inden for kommunikation og branding Camilla Risager.

Tæt på naturen

Vi befinder os i Ry i Midtjylland, som igennem de sidste mange år har været et attraktivt område for storbyfamilier, der ønsker lidt mere plads, fordi det kun er en 30-minutters køretur fra Aarhus. Og ifølge parret er det helt særlige ved beliggenheden, at de bor kun 300 meter fra Ry centrum og samtidig befinder sig i de skønneste naturomgivelser.

– Når vi er i vores køkken, stue og have, føles det som at bo på landet, helt ugeneret. Men når vi går ud ad døren på den anden side af huset, så har vi alt, hvad vi skal bruge fra byen, fortæller Camilla.

Opstilling i køkkenet med skærebrætter

© Andreas Mikkel Hansen - Camilla og Troels er af den overbevisning, at så længe materiale- og farvevalget er afdæmpet, kan man give den gas med forskellige former, teksturer og overflader, som denne opstilling i køkkenet er et godt eksempel på. Skærebrætterne er fra Nicolas Vahé, og på træhylden er et salt- og pebersæt fra Menu.

Stue med sofaer i cognacfarvet læder

© Andreas Mikkel Hansen - Det mest markante i stuen er to sofaer i cognacfarvet læder, der er designet af Erik Jørgensen. Parret har arvet dem og fået dem ombetrukket samt monteret nye ben. Sofabordet er et gammelt Bolia-sofabord, hvor der oprindeligt var en træplade, som nu er erstattet med en plade i hvidt marmor. Vasen og skålen er fra 101 Copenhagen, og keramikskulpturen er fra det lokale loppemarked. Et lyst tæppe fra RugVista samler arrangementet, og det bløde går igen i puffen fra Fredericia Furniture.

Niche

© Andreas Mikkel Hansen - Pladsen i nichen bruges flittigt af familien. Hynden er syet af den lokale autopolstrer, og den er lavet i samme læder som de to sofaer. Vægtæppet er fra Ferm Living, og lampen og puden er fra &Tradition, mens skulpturerne er af Josefine Winding.

Nordisk minimalisme

Huset er 212 m2 i ét plan. Arealet er fordelt på tre børneværelser, to badeværelser, bryggers, entré, soveværelse og walk-in samt et stort køkken og stue i ét. Derudover er der en stor kælder og separat bygning med Troels’ musikstudie. I starten var det parrets plan at bevare husets gule mursten. Træværket skulle males sort, og tilsvarende sorte vinduer og døre sættes i, og ellers var de klar på at køre 70’er-stilen igennem, som de udtrykker det.

– Men efter længere betænkningstid kunne vi bare mærke, at det ikke var den løsning, som vi ville blive gladest for i det lange løb, og vi var bange for, at vi ville blive trætte af det traditionelle retrolook.

– Vi følte, at det var sikrere at gå efter en nordisk minimalisme og lyse farver med respekt for den oprindelige byggestil og de oprindelige løsninger, forklarer Troels.

Stol designet af Erik Jørgensen

© Andreas Mikkel Hansen - Stolen er designet af Erik Jørgensen og købt hos Thorsen Møbler, træklodsen er fra Grønagergård Savværk, og bordlampen er fra Menu.

Smuk, lang gang

© Andreas Mikkel Hansen - Forældreafdelingen ligger i forlængelse af den lange gang, og børneafdelingen med toilet og bad ligger til venstre før trappen, så alle er tæt på hinanden. Spejlvæggen har Camilla selv designet og fået udført i farvet spejlglas, der er købt hos en glarmester i Silkeborg.

Egetræ både inde og ude

Det blev Baks Arkitekter fra Risskov i Aarhus, der blev hyret til renoveringsopgaven, med Camilla selv som byggeleder i spidsen for al koordination med samtlige håndværkere, arkitekter og ingeniører. Udvendigt er murstenene blevet filtset, således at murene fremstår lysegrå, men at man stadig kan fornemme de oprindelige gule sten.

Derudover er dele af huset og udhænget beklædt med egetræslister. Der er sat sorte vinduer i huset, og hoveddøren er en snedkerdør i egetræ. Træet går igen indvendigt, hvor parret har valgt at lægge brede massive egetræsplanker på gulvene og små speciallavede fodlister, også i egetræ.

Væggenes grå farve giver en særlig varme og ro

– Derudover har vi valgt at male samtlige vægge lysegrå. Det var en ret vild beslutning for os. Men hvid virkede for kedeligt og koldt, og vi har ikke et øjeblik fortrudt valget – det er også noget af det, som vi får allerflest positive kommentarer på fra folk, der besøger os.

– Det kommer bag på mange, hvilken effekt det har. Det giver en helt særlig varme og ro, fortæller Camilla, og Troels tilføjer, at de også har taget skridtet videre og er gået endnu mere i detaljen.

– Vores køkken, samtlige garderobeskabe, samtlige døre og samtlige stikkontakter er specialmalet i nøjagtig samme grå farve.

Badeværelse i naturlige lavasten

© Andreas Mikkel Hansen - I forældrebadeværelset spiller et baderumsmøbel af træ fra JKE Design flot sammen med de naturlige lavasten. Armaturerne er Vola, og spejlene har Camilla selv tegnet og fået tilskåret hos en glarmester. Ligeledes er loftslamperne speciallavede til det skrå loft af Engstedgaard. Bakken på bordet er et loppefund, og håndklædet er fra The Organic Company.

Bruseniche

© Andreas Mikkel Hansen - I brusenichen har parret valgt en natursten i form af grå lavasten, Grey fra StoneCon, på både gulvet og væggene i badet.

Seng fra Bolia

© Andreas Mikkel Hansen - Sengen er fra Bolia, mens sengelinned og plaid er fra Hästens, puderne fra &Tradition, og sengetæppet i bomuld fra Juna. Ud over farveskalaen er der skabt en enkelhed i indretningen med effekter som standerlampen Hashira fra Menu, sengebordet fra Ferm Living og bordlampen fra Fredericia Furniture.

Naturlige materialer og afdæmpede farver

Inspiration til indretningen henter begge primært fra Instagram og Pinterest. Og de glæder sig hver dag over, at de har brugt lang tid på at få den helt rigtige belysning, hvor stort set alle lamper er indbygget og kan dæmpes til den samme varme tone. Ud over det naturlige lysindfald fra vinduer og ovenlys giver det et skønt lys, uanset hvilken tid på dagen og året det er.

– For os har det givet mening at skabe en balance mellem kolde og varme nuancer og at tage naturen med indenfor. At tænke i naturlige materialer og afdæmpede farver. Det gør godt for sjælen og sanserne.

– Så længe materiale og farvevalget er afdæmpet, kan man bedre give den gas med forskellige former, teksturer og overflader, mener Troels og Camilla, hvis favoritkøb tæller Josefine Windings skulpturer, deres Wegner-spisebord og en god samling af arvestykker og loppefund.

Mosekonen der brygger over engen

– Vi sætter stor pris på at kunne købe møbler, der kan holde mange år frem. Derudover er der bare noget smukt ved tanken om, at et bord kan gå i arv, og hvem ved – måske er det en dag et af vores børn, der sidder lige dér ved det samme spisebord.

– Nøjagtig ligesom det i dag er vores børn, der hopper rundt i den samme sofa, som jeg for 25 år siden selv hoppede rundt i som barn, uddyber Camilla, og begge er enige om, at de har bygget deres drømmehus.

– Vi elsker de morgener, især om efteråret, hvor vi træder ned i køkkenalrummet til en udsigt, hvor mosekonen brygger over engen, og søen står helt stille og så blank, at træerne spejler sig i den på den anden side. Og når vi så tænder pejsen, er det bare, som om intet kan overgå det.

Musikstudie

© Andreas Mikkel Hansen - Mange kender Troels Gustavsens musik fra den tid, han var kendt under kunstnernavnet Noah. I dag arbejder og performer han i eget navn, og han har installeret et musikstudie i en separat bygning ved siden af huset, så arbejde og fritid kan adskilles. Studiet er på 35 m2, og det var oprindeligt et gammelt skur, som nu er ombygget til et fuldisoleret rum med tykke vægge, højt til loftet og varme i gulvet. Studiebordet er speciallavet af Anker Cases, som er en lokal virksomhed.

Den nyrenoverede villa

© Andreas Mikkel Hansen - Udefra ser det stramt tegnede 1970’er-hus ud, som om det er lavet i dag, med de moderne detaljer på facaden. Den støbte facade giver en flot visuel effekt, hvor det ser ud, som om huset glider ud i plænen, der er anlagt med lige så stramme linjer som huset.

Terrasse med fantastisk udsigt

© Andreas Mikkel Hansen - Med den fantastiske beliggenhed og husets rumlighed er boligen samlingssted for mange sammenkomster, og derfor var et stort havebord påkrævet. Parret har selv tegnet det, så det passer til stolene Ocean, der er designet af Nanna Ditzel. Stellet er bukket hos en lokal smed i samme form som stolene, som det også er blevet autolakeret i samme farve som.

Håndplukket til dig