To arkitekter har renoveret designeren Ole Palsbys tidligere hjem

En arkitektonisk perle med udsigt over Øresund, hvor indretningen understøtter den arkitektoniske helhed.

ole palsby hus arkitektur
© Birgitta Wolfgang

Spejlbassinet reflekterer lyset, havet og naturen ind igennem gavlens store glasparti. Refleksionerne er en levende del af huset, som via en guldvæg på indersiden af vinduet, sendes videre igennem bygningen og atriumgården. Den visionære konstruktion er nærmest et kunstværk, og er helt unik for huset.

Nordisk zen

Arkitektparret Maria Christine Saxe Hansen og Peder Elgaard var ikke i tvivl, da de fik tilbudt designeren Ole Palsbys tidligere hjem. Beton, glas og stål er hovedelementerne i den minimalistiske og japansk inspirerede villa. Det er en arkitektonisk perle, bygget på en skrånende naturgrund med udsigt over Øresund. Kom med indenfor i det lyse og åbne hjem, hvor indretningen understøtter den arkitektoniske helhed.

have udsigt øresund luxembourg stole havudsigt træ
© Birgitta Wolfgang

Ejendommen er beliggende på en grund på 1616 m2, hvoraf en stor del af arealet er fredskov eller strandbeskyttelsesareal. Parret elsker at drikke morgenkaffen på deres to Luxembourg-stole, placeret for enden af grunden, hvor blikket frit kan vandre ud over Øresund.

Arbejdsliv og fritid i skøn forening

Ole Palsby var en af Danmarks helt store designere. Han står bl.a. bag Eva Trios potter og pander, samt den kuglerunde Alfi Termokande, der med sit ikoniske design er blevet en af de mest sælgende termokander nogensinde. Villaen, vi besøger her, er bygget i 2004 efter Ole Palsbys egne tegninger. Intentionen var at skabe nogle rammer, hvor Ole Palsby og hans kone, keramikeren Bente Hansen, både kunne bo og arbejde. Samtidig afspejler huset de erfaringer, som et langt liv i formgivningens verden har givet parret. Da Ole Palsby døde som 75-årig i 2010, blev den arkitektoniske perle i Nordsjælland solgt til et arkitektpar med to børn. Maria Christine Saxe Hansen og Peder Elgaard faldt primært for husets interessante struktur og rumlige sammenhænge.

– De rammer, som vi sætter for os selv, har stor betydning for, hvordan vi udvikler os både professionelt og privat. Derfor var vi overhovedet ikke i tvivl, da vi fik tilbudt huset. Det er en oase, hvor vi kan trække vejret. Udsigten til havet er som et evigt forandrende og drømmende maleri, som er med til at inspirere os i vores arbejde, fortæller Maria Christine Saxe Hansen. Hun er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i København og er i dag selvstændig med firmaerne M SAXE og Maison & Me. Her rådgiver hun i indretning, farver og anderledes planløsninger, både inde og ude.

entre gang glas krukke rosmosegaard
© Birgitta Wolfgang

Fra entreen er der direkte adgang til huset via den lange gang, der på begge sider er helt åben mod haven. Allerede her slås husets tema om inde/ude an, og man fornemmer både tyngde og blødhed i de traditionelt set hårde materialer som beton, stål og glas. Det rustikke udtryk understreges af den sparsommelige møblering med én smuk, rustik krukke fra Rosmosegaard.

I zen-æstetikkens formverden

Parret er meget optaget af, at arkitektur både skal være langtidsholdbar, funktionel og æstetisk. Huset er beklædt med cortenstål på facaden og zink på taget. Det er materialer, som med tiden får en mere poetisk og patineret karakter, og som får huset til at blende elegant ind i naturen omkring. Huset er lavet i glas, beton og stål, men man fornemmer alligevel både tyngde og lethed, hårdhed og blødhed. Særligt glasset spiller en vigtig rolle for husets gennemgående idé. Inspireret af Ole Palsbys mange ophold i Japan, hvor han fik et indgående kendskab til Zen-æstetikkens formverden, har han i husets konstruktion arbejdet aktivt med det gennemsigtige, halvgennemsigtige og de regulære spejlinger. De store glasflader ophæver visuelt grænser mellem ude og inde, og sørger for at lede himmel og hav ind i huset. Ligeledes får man følelsen af, at husets rum strækker sig ud i horisonten.

stue pejsestue ægget sofabord Jean Prouvé
© Birgitta Wolfgang

Pejsestuen er indrettet med et bord designet af Jean Prouvé. På bordet står et græsk gudehoved fra Glyptoteket samt et Safran Officinale-duftlys fra Studio Oliver Gustav. Gulvtæppet er fra Azrou i Marokko, mens den ikoniske stol 'Ægget' er af Arne Jacobsen. På væggen hænger et kunstværk af Asger Jorn.

Zoneopdelt hus med plads til samvær og privatliv

Huset består af to selvstændige transparente bygninger på henholdsvis 20 og 40 m2 i grundplan. De er forbundet af en lang glasgang, som går langs de to huse. Imellem bygningerne er der en atriumgård, og under jorden findes en stor sammenhængende etage på ca. 200 m2, som er med til at binde det hele sammen. Det ene hus fungerer som "motoren for huset", med værksted, kontor, arbejdsværelse og teknikrum. Glasgangen er "omstillingsrummet" fra arbejde til privat. Det andet hus, der ligger ud til vandet, rummer køkken, stue og spiseområde samt soveværelser og bibliotek. Den åbne planløsning opløser følelsen af det aflukkede og opdelte, og bygningens dæk fremstår som svævende platforme, der giver husets tunge materialer et let modspil.

– Vi har stor respekt for Ole Palsbys originale ideer til huset. Vi har lavet mange forbedringer på huset, men ikke forsøgt at lave om på grundideen. Selvom huset er zoneopdelt, er man alligevel sammen, da huset er fyldt med glas og spejlinger. På den måde kan man hele tiden fornemme hinanden. Det skaber den samhørighed og det fællesskab, vi ønskede os, siger Maria Christine Saxe Hansen, som samtidig fortæller, at huset også er så raffineret inddelt, at man stadig kan have sit privatliv.

stue guldvæg Tal R vase Bente Hansen
© Birgitta Wolfgang

Vasen i spiseområdet er lavet af keramikeren Bente Hansen, som var Ole Palsbys hustru. Den er formentlig krakeleret under brænding, blevet kasseret og lagt i haven, hvor Marie Christine Saxe Hansen fandt den. Hun elsker vaser og synes, at det er en af de smukkeste, hun har set. Billedet på væggen er fra Louisianas Tal R-udstilling.

Sanseskærpende rammer i evig forandring

Lyset og stemningen i huset forandrer sig med vejret, årstiderne og tider på døgnet. Selve indretningen er også i konstant forandring. Maria Christine Saxe Hansen og Peder Elgaard har igennem livet samlet malerier, skulpturer og ikke mindst moderne møbler, som de ofte skifter ud og møblerer om. I husets ydervægge, som går langs bygningen, er en stor del af husets faste inventar indbygget. Det gælder fx køkken, skabe, hylder m.v. Sammen med de større glasflader kræver huset derfor ikke mange møbler for at føles fuldt møbleret.

– De eneste spilleregler er, at møblerne skal have en designmæssig vilje og stå frit i rummene. Indretningen skal være enkel, da vi godt kan lide at flytte rundt og afprøve de forskellige rum. Huset får lov at leve og forandre sig i takt med årstiden og vores behov. Det er helt eventyrligt at bo i et hus, der er så sanseskærpende. Det liv, man lever her, er næsten som det, man lever i et sommerhus, hvor man føler sig mere afslappet og fri, siger Maria Christine Saxe Hansen.

– Jeg synes, at huset har et humør. Et humør, der også skifter. Der er plads til, at det indtager nye stemninger, i takt med at omgivelserne ændrer sig. Er det dystert udenfor, er det på én måde, og er det meget lyst, er det, som om huset næsten forsvinder. Den evne til at forandre sig, så man aldrig helt ved, hvad man står op til, er en vigtig pointe ved huset. Det er blevet en stor del af mig. På den måde er det overraskende, hvad god arkitektur kan gøre ved en, siger Maria Christine Saxe Hansen.

ole palsby hus arkitektur
© Birgitta Wolfgang

Glasflader lader skyggerne fra træernes blade falde ind som fine skyggespil, der bevæger sig og aftegner fine mønstre udenfor såvel som inde i huset.

kontor arbejdsværelse skrivebord y-stol vindeltrappe
© Birgitta Wolfgang

I arbejdsværelset bliver der tænkt mange store og kreative tanker. Shakerbordet, i hvid laminat, af Arne Jacobsen samt Y-stole designet af Hans J. Wegner komplementerer det øvrige stilrene udtryk og materialevalg i huset.

spisestue udsigt myre-stol rundt spisebord vindeltrappe
© Birgitta Wolfgang

I spiseområdet falder lyset smukt ind gennem de store, østvendte vinduer og reflekteres på væggen, som er dekoreret med store rammer af bladguld på kinarød baggrund. Rummet er enkelt indrettet med tidløse designklassikere som Hans J. Wegners PP75-spisebord og Myre-stole af Arne Jacobsen.

køkken ole palsby fyrretræ stål corian
© Birgitta Wolfgang

Køkkenet er tegnet af Ole Palsby, som især var inspireret af den ærlige og funktionelle formgivning. Fronterne er udført i lakeret fyrretræ og stål, mens bordpladen er støbt corian.

spideltrappe kontor arbejdsværelse vindeltrappe
© Birgitta Wolfgang

Spindeltrappen er som en skulpturel akse, der forbinder de to niveauer, som fungerer som parrets kontor samt arbejds- og mødeværelse. Man fornemmer her husets åbne struktur, hvor etagerne er forskudte planer, der interagerer med hinanden.

køkken køkkenø vindeltrappe ole palsby
© Birgitta Wolfgang

Huset er tegnet med en intention om at få de indre og ydre områder til at flyde sammen. Køkkenet på nederste etage fungerer som et sommerkøkken, så når vejret er godt, skydes glasdørene til side, og området udenfor kan blive inddraget.

gang vinduer trappe hus ole palsby
© Birgitta Wolfgang

Glasgangen forbinder de to huse og favner underetagen med to ens nedgange i begge ender. Trappen fører ned til soveværelse og værksted.

have havemøbler fermob
© Birgitta Wolfgang

Yndlingsstedet er denne krog, som både har læ og uforstyrret udsigt over Øresund. Havemøblerne er fra Fermob.

soveværelse walk in closet ikea kommode
© Birgitta Wolfgang

Underetagen rummer parrets soveværelse, badeværelse og walk-in closet. På kommoden fra Ikea står et kunstværk af Hans Hansen købt på Lauritz.com. Briksen er specialfremstillet til Ole Palsbys gamle værelse.

gang udsigt glas modernisme
© Birgitta Wolfgang

Huset tager afsæt i modernismens formsprog, hvor enkle linjer og glas er gennemgående elementer.

badeværelse loftvinduer udsigt brusekabine
© Birgitta Wolfgang

Badeværelset er også tegnet af Ole Palsby. Og igen kommer temaet om ude/inde frem. Året rundt kan man bruse sig under trætoppe og åben himmel, samtidig med at man er beskyttet af glasloftet.

ole palsby hus arkitektur
© Birgitta Wolfgang

Bord-bænkesættet er eget design og snedkereret af Maria Christines far. På bordet står en bakke fra Rosmosegaard med en antik japansk tekande i sortpatineret jern og keramik fra Emmers.dk.

ole palsby hus arkitektur vindeltrappe
© Birgitta Wolfgang

Spindeltrappen skaber en unik fornemmelse af rum. De to Alcapulco-stole er fra OK Design.

Relaterede Artikler