Fra atelier til arkitektonisk perle på toppen af Jylland

I 2005 modtog huset en byggepris – og med god grund. Et lille artelier blev forvandlet til en skøn bolig, med beliggenhed så højt oppe som du næsten kan komme i Danmark.

© Andreas Mikkel Hansen

Huset med sortmalet træbeklædning er opført i 2005 som et hovedhus og et tilhørende atelier. I dag er de to bygninger begge beboelse. Udelamper er Toldbod købt hos Houmøllers Møbler i Skive.

Det tidligere mørke indgangsparti med nedsænket loft er blevet strammet op ved at åbne loftet og få lyst betongulv, der fortsætter ud i køkkenafdelingen og i atelieret, og som dermed gør entreen til en del af begge bygninger.

Træhuset tæt på Ejer Bavnehøj blev belønnet med en byggepris, da det blev opført i 2005. I dag er ejerne skiftet ud og en større ombygning sidste år har forvandlet et fint hus til en arkitektonisk perle. Et tidligere atelier med ét stort rum er tryllet om til beboelse med flere værelsesfunktioner og arkitekttegnet inventar, der både definerer rummene og har en praktisk møbelfunktion.

Tanken om at gøre atelieret til beboelse var tilstede fra begyndelsen, da Per Hartvig Johansen og Kim Aakjær Jakobsen købte huset for fire år siden. Det var i første omgang dog ikke atelieret, men beliggenheden, der tiltrak parret.

danske boligarkitekter arkitektur ombygningkontor

© Andreas Mikkel Hansen

Det specialdesignede møbel bliver både til skænk, reol og soverum til en af ejernes børn, der ofte kommer og overnatter i den hems, der virker som et tiltrækkende træskrin med overraskelser i det store rum.

– Huset ligger så højt, som du næsten kan komme i Danmark. Det betyder, at uanset hvor du kigger hen, er der frit udsyn over smuk natur, fortæller Per Hartvig Johansen.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter

Selv om de vidste, at atelieret skulle ombygges, ventede parret alligevel et par år med at gå i gang. Dels fordi de først ville fornemme huset og deres gang i det, dels fordi det var vigtigt for dem at finde den rigtige arkitekt til at udføre opgaven.

– Vi havde kontakt med andre arkitekter, men da vi stødte på Allan Lorenzen fra tegnestuen lorenzen kunne vi mærke, at han lynhurtigt fangede, hvor vi ville hen, siger Per Hartvig Johansen.

danske boligarkitekter arkitektur ombygning facade

© Andreas Mikkel Hansen

Huset ligger tæt ved Ejer Bavnehøj, og er en af landets højest beliggende boliger, hvilket giver frit udsyn.

Ønsket var, at atelieret skulle fungere som en selvstændig afdeling uden døre, men stadig med fornemmelsen af at være i ét stort rum. Herudover var det vigtigt, at naturen skulle inddrages. Atelieret var født med nordvendte vinduer, fordi den tidligere ejer var kunstmaler og derfor foretrak lys fra den retning, men nu skulle der laves nye kig ud til haven, der gav helt andre oplevelser af både lys og natur.

Se flere arkitekttegnede ombygninger her

– Selv om det lyder meget klicheagtigt, så var vores ønske, at atelieret skulle ombygges til at vise æstetisk overskud, give os ro og fornemmelsen af at have meget plads. Det var ikke kølig minimalisme, vi var ude efter, men ro på en måde, hvor der er varme, en god atmosfære og plads til, at vi efter en travl arbejdsdag kan lande i en bolig, hvor vi visuelt kan slappe af, fortæller Per Hartvig Johansen.

danske boligarkitekter arkitektur ombygning kontor mellemgang

© Andreas Mikkel Hansen

Det tidligere atelier har fået en sovehems, der er bygget ind som en træboks i rummet. Her overvnatter en af parrets børn. Under hemsen er der indrettet en mindre kontorplads. Alle møbler er specialdesignede og integrerede i rummet, hvor de har flere funktioner.

Netop placeringen af nye vinduesåbninger er et af de centrale greb i hele ombygningen. Ejernes ønske om at trække fine kig til naturen frem, gjorde at arkitekt Allan Lorenzen så at sige placerede vinduerne indefra, frem for først at kigge på, hvor åbningerne ville gøre sig bedst udefra. Naturligvis i en vekselvirkning med hensyn til facadeudtryk.

Se flere projekter af arkitekt Allan Lorenzen

– Jeg har arbejdet med at gøre de fleste rum introverte. Det vil sige, at du i hvert rum har en tryg atmosfære, der gør det rart at være der, og som navnlig hænger sammen med at minimere omfanget af vinduesåbninger og arbejde med udvalgte uforstyrrede vinduesåbninger. Altså åbninger, hvor du trygt kan kigge ud på naturen uden at skulle tænke over, at naboer eller forbipasserende kan kigge ind på noget personligt eller centralt. Herudover er alle vinduesåbninger placeret, så de indrammer nøje udvalgt natur, forklarer Allan Lorenzen, der er medlem af Danske BoligArkitekter.

danske boligarkitekter arkitektur ombygning pejs lounge

© Andreas Mikkel Hansen

Neden for trappen, der fører til det ombyggede atelier er der skabt et mindre loungemiljø, hvor du kan sidde og nyde brændeovnen og være i kontakt med begge bygninger. En hvid halvvæg med indbygget brændeovn skiller soveværelset fra loungeområdet, og giver sammen med det øvrige faste møbelinventar en klar organisering og ro i afdelingen. Lænestolen er en CH22 fra Carl Hansen & Søn, hvorfra sofabordet Tray table CH417 også kommer fra. Vase fra Stilleben i Keramik af Christiane Perrochon. Brændeovnen er fra Spartherm og er modellen Arte U-90h-4S Ø200 fra Hasle pejseenergi.

Faktisk er samspillet mellem inde og ude en væsentlig del af indretningen. Haven blev i sin tid anlagt af en havearkitekt, og er ligesom den indvendige stil kendetegnet ved sin enkelhed, åbenhed og udvalgte kroge, hvor der er plads til mere privatliv. Med ombygningen valgte tegnestuen lorenzen at plante grupper af dværgfyr tæt på nogle af de nye vinduesåbninger.

– På den måde opstår der et trygt rum mellem facaden og naturen. Du har det lange kig indefra, men er på grund af fyrretræerne beskyttet imod kig udefra, siger Allan Lorenzen og tilføjer, at der er sat spotbelysning på dværgfyrrene, så man efter mørkets frembrud stadig har glæde af dem, og at ideen om de udvalgte vinduesåbninger, der indrammer naturen, er inspireret af Japan.

– Japanerne er mestre i at få dig til at værdsætte de mest fantastiske haver endnu mere ved nøje at tilrettelægge dine kig til det grønne.

danske boligarkitekter arkitektur ombygning pejs stue kontor

© Andreas Mikkel Hansen

.Egetræsinventaret og de kvadratiske reoler binder de flydende rumforløb sammen til en helhed. Her er et kig fra soveværelset ud mod loungeområdet og trappen op til den oprindelige del af huset.

Allan Lorenzen har arbejdet bevidst med overgangene mellem de forskellige funktioner bl.a. ved hjælp af fast inventar. En stor åben reol fungerer både som rumdeler og reol, ligesom et skrivebord fortsætter videre i det næste rum, hvor det bliver til skabe for til sidst at ende i en trappe. De elegante overgange får rummene til at virke sammenhængende og gennemtænkte. Og så er det faste inventar også praktisk.

– Du behøver ikke forholde dig til, hvilken reol du skal købe eller hvilket kontorbord, der passer ind. Møblerne er allerede på plads. Det er befriende, når arkitekten får lov til at tegne det faste inventar, og når det bliver en del af planløsningen. Både for arkitekten og for boligejeren, fortæller Allan Lorenzen og tilføjer, at fast inventar var almindeligt i 1930’ernes arkitekttegnede huse, men at det desværre er de færreste, der som Per og Kim har modet til at gå hele vejen.

danske boligarkitekter arkitektur ombygning soveværelse

© Andreas Mikkel Hansen

Det forvandlede atelier er fyldt med rumlige oplevelser, fine detaljer og smukt dagslys. Her et kig gennem soveværelset ud mod mod badeværelset, der har fritstående badekar og udgang til det fri. Vaskemøblet hedder Square er i Solidtec og købt hos Pulcher Studio.

Fakta om huset:

Her bor Per Hartvig Johansen, HR-direktør, og Kim Aakjær Jakobsen, funktions-bioanalytiker. Huset er opført i 2005 tæt ved Ejer Bavnehøj ved Skanderborg. Det var oprindelig på 103 m² med atelier på 100 m². Efter ombygningen udgør boligen 212 m² og ligger på en 1400 m² stor grund.

Det der før var atelier med ét stort rum er nu blevet til en beboelsesafdeling med kontor, sovehems, gæsteværelse, walk-in-garderobe, badeværelse, soveværelse og et loungemiljø neden for trappen. Herudover nye vinduesåbninger med udvalgte indramninger af haven. Udenfor ny belægning omkring atelier bygningen med støbt betondæk, småsten og trædesten, plus en opført træ-væg, der danner et nyt uderum.

danske boligarkitekter arkitektur ombygning badeværelse

© Andreas Mikkel Hansen

Kig mod badeværelset, der har ét stort glasparti ud mod haven, så du kan ligge i badekarret og nyde den mest fantastiske udsigt. Vaskemøblet og skabsvæggen i egetræ, der understreger det sammenhængende rumforløb.

Proces:

Ejerne tog kontakt til tegnestuen lorenzen, hvor arkitekt Allan Lorenzen og arkitekt Hjalte Rude Trangbæk efter flere møder og bygningsgennemgange lavede et skitseforslag. Herefter blev der tilknyttet entreprenør Solbjerg Tømrer- og Murerforretning A/S til at styre ombygningen. Det er også dem, der har udført alt snedkerarbejdet.

Materialer indvendig:

Gulve i det tidligere atelier, indgangsparti og køkken er flydespartel, fast inventar er bygget i egetræ, loftslameller er ludbehandlede kerto-strøer, der er betonfliser på badeværelset og energirigtige ruder.

Materialer udvendig:

Sortmalet træbeklædning, træterrasse, støbte betondæk adskilt af egetræsstave, småsten og trædesten, nyplantede dværgfyr.

Ombygningspris:

Totalt 1.500.000 kr., heraf 90.000 kr. til arkitekt. Begge beløb inkl. moms.

Arkitektens bedste ombygningsråd:

● Overvej at gøre fast inventar til en del af planløsningen. Det giver raffinerede, personlige løsninger og sammenhæng i indretningen.

● Skab oplevelser i boligen fx ved at tilrettelægge placeringen af vindueshuller, så de indrammer en særlig udsigt.

● Vælg materialer med spændende overflader, der harmonerer godt med hinanden, og som også er afstemt farvemæssigt.

● Tænk grundigt over, hvad du vil med din ombygning, så du er helt afklaret omkring dine ønsker og behov. Måske vil den dybere forståelse føre til skønnere løsninger og give anledning til et helt andet valg.

Kilde: Allan Lorenzen, tegnestuenlorenzen.dk.

danske boligarkitekter arkitektur ombygning køkken

© Andreas Mikkel Hansen

Fra køkkenet kigger du ned i det tidligere atelier og kan nyde brændeovnen. Ejerne har selv tegnet placeringen af elementerne fra Reform i røget eg med bordplade i massiv røget eg, der er designet af Norm Architects. Emhætten har tegnestuen lorenzen skjult i en kasse, hvis vertikale linjer snakker sammen med linjerne i resten af køkkenalrummet.

danske boligarkitekter arkitektur ombygning

© Andreas Mikkel Hansen

Den overdækkede træterrasser foran køkken-alrummet har indbygget vandbassin med fisk. Vandet giver spændende lysrefleksioner indenfor. Thomas E. Alken har deisgnet de to loungestole for FDB Møbler. Modellen hedder L201 med tilhørende L202 fodskammel.

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Relaterede Artikler