Kapel
© Dana Van Leeuwen

Els og Ken har indrettet drømmehjemmet i en tidligere kirke

Når gæster kommer til middag får de sig noget af en overraskelse.

Fra destilleri til kapel til hjem

Velkommen til en helt unik renovering. Her var tidligere først destilleri og senere kapel, og dette særlige sted i det nordlige Belgien emmer stadig af sindsro og historie.

– Den fred, vi oplever her, er uvurderlig. Vi bor i udkanten af skoven. Det kan ikke blive meget bedre for friluftsfolk som os, siger Els.

Hun bor i dette tidligere gindestilleri med sin mand, Ken, deres børn, Louis og Marcel, og deres hund, kat og høns.

Det var kærlighed ved første blik, da de besøgte dette hus, og de bliver stadig forelskede hver dag.

Els arbejder som kreativ iværksætter. I sit daglige liv og arbejde stoler hun blindt på sin (mave)fornemmelse, og hun værdsætter autenticitet.

Inden Els mødte sin mand, Ken, havde hun aldrig boet nogen steder længere end ti år, så denne stabilitet var ny for hende og føltes som et varmt karbad.

Pejs

Pladsen omkring den skulpturelle pejs fra Focus Fireplaces er en af favoritterne, når der kommer gæster. Først var det kun Norr11’s Elefantstol, der stod her, men siden kom der en større sofa til, for det blev ofte til en konkurrence om, hvem der sad på stolen. Tæppet er fra Zara Home. I nærheden af gardinerne står en Taccia-gulvlampe fra Flos.

© Dana Van Leeuwen
Kapel
© Dana Van Leeuwen

At renovere med respekt

Huset var oprindeligt et gindestilleri, som var en del af Domein Maxburg i det nordlige Belgien.

Omkring 1894 blev destilleriet omdannet til et kapel, og de to fløje blev brugt som stalde.

I 1930’erne blev kapellet og staldene solgt til pastor Albert Naveau, der grundlagde et naturhistorisk museum og en børnehave og organiserede ferielejre.

I 1990’erne blev huset renoveret af de tidligere ejere – desværre med ringe sans for autenticitet, så da Els og Ken købte huset, besluttede de sig for at renovere med respekt for husets historie og stil.

I selve kapellet er alt bevaret, inklusive marmorgulvet og alteret med kors, altertavle og smukke glasmosaikker.

De eksisterende materialer er blevet brugt flittigt i huset. Fx er indgangen lavet af mursten, der før sad udenfor – et stykke håndværk, Kens far har stået for. Blomstertapetet fra tidligere ejere pryder stadig fordybningerne i væggene.

Kapel

Oprindeligt manglede der en forbindelse til haven. Derfor er der skabt en slags indre gade, der åbner direkte ud til haven og selve huset. Hovedmålet var at bringe den ro, man oplever i haven, inden døre. Fra soveværelset ovenpå har man udsigt til gaden. Lysestagerne på bænken er fra Studio Yen.

© Dana Van Leeuwen
Minimalistisk indretning

I stuen kommer lyset ind fra flere sider. Det hvide vægstativ er fra MA/U Studio for De Padova. Forrest ved bordet står en vintage Panton Chair fra Vitra, de andre hvide stole er fra Arper. Hængelampen Moon er af Davide Groppi ligesom bordlampen TeTaTeT.

© Dana Van Leeuwen
Jeg plejede at være et rigtigt bymenneske og har opdaget nye sider af mig selv ved at bo her. — Els
Kapel

Følelsen af at komme hjem og blive stimuleret synes vi er meget vigtig. Vi oplever virkelig feriefølelse og ro her. Om sommeren nyder vi udelivet fuldt ud, men faktisk bruger vi meget tid udenfor året rundt. Haven er indbydende, og bagefter kan man varme sig ved pejsen eller sætte sig ved den lange køkkenø, siger Els om sit hjem, som stadig har klokketårn og spir.

© Dana Van Leeuwen

Processen var lige så vigtig som slutresultatet

– Vi vil gerne beholde så meget charme i huset som muligt. Men det har været en kæmpe opgave, så vi besluttede kun at genopbygge venstrefløjen og ikke højrefløjen, selvom den faktisk er i dårligere stand.

Hvad vi vil gøre med den, vil fremtiden vise. Vores søn Louis vil måske starte en almen lægepraksis der senere, siger Els.

Processen under renoveringen var mindst lige så vigtig som selve slutresultatet og bekræftede, hvor godt Els og Ken supplerer hinanden.

Els drømte, men turde ikke. Ken sprang og tog hende med sig. Els stod for den æstetiske del, Ken for den tekniske del. Heri lod de hinanden være fuldstændig frie og stolede blindt på hinanden.

Betonkøkken

Den robuste køkkenø i beton er støbt på stedet. Over den hænger en specialdesignet lampe fra Cone Lighting. Skabene er specialfremstillet i lærkefiner fra Plaçabois. Hanen og sæbedispenseren er fra Quooker,
og frugtskålen er fra Casa Gitane. Skamlen i forgrunden er fra Skagerak, og de semitransparente gardiner er fra Ante Quercus.

© Dana Van Leeuwen
Minimalistisk badeværelse
© Dana Van Leeuwen

En kærlighed til smukke detaljer

De elsker begge rene, organiske materialer og smukke detaljer. Derudover ønskede de kun at bruge et begrænset antal materialer for at bevare roen.

Parret arbejdede sammen med arkitekt Vera Suls fra arkitektfirmaet Vanhecke & Suls, som de følte forstod deres idéer.

Els og Ken er meget stolte af, at de sammen har genskabt en gammel bygning fyldt med historier, og håber, at bygningen nu vil leve i mange generationer.

Hjemmekontor

Hjemmekontoret er lyst og rummeligt. Skrivebordet består af en specialfremstillet top fra Slagwerk – massiv douglasgran beklædt med laminat – og bukke fra Hay. Ved siden af står en Pastoe Wire-skammel. Skabene og hylderne er specialfremstillet, og på toppen er der en Atollo-lampe fra Oluce. Pendlen over skrivebordet er specialfrem- stillet af Cone Lighting, og den mørke kommode er et arvestykke.

© Dana Van Leeuwen
Minimalistisk indretning

Det flotte gulv er lagt af mursten fra Wienerberger, som er brugt både inde og ude. Betonvasken er fra Desco, og vandhanen fra Vola. Kunstværket er af Eva Hendriks, og den hængende lampe er Candela di Vals fra Viabizzuno. Ståldøren er lavet af Porte V.

© Dana Van Leeuwen

Tættere på naturen

– Jeg plejede at være et rigtigt bymenneske og har opdaget nye sider af mig selv ved at bo her.

Tættere på naturen er jeg tættere på mig selv. Jeg har nogle gange brug for “bystimuli” og kører ind til byen, men jeg er altid taknemmelig for at komme hjem.

Jeg tror selv, jeg lider af JOMO, siden vi valgte at bo her: Joy Of Missing Out, ler Els.