Kig indenfor i Bo Bechs lejlighed, der er spækket med kunst

Den kendte kok har en imponerende kunstsamling, der tilføjer farve og spræl til en ellers minimalistisk indretning.

© Mikkel Adsbøl

Bo Bech er mest kendt som kok og restauratør - og det er måske ikke alle, der ved, at han også er kunstsamler. I hans imponerende lejlighed, der er renoveret til et råt og minimalistisk look, er kunsten iøjnefaldende og farverig på de ellers rå vægge.

Hans interesse for kunst er ikke medfødt, men blev først vakt til live i starten af det nye årtusinde.

– Det begyndte, da jeg arbejdede som køkkenchef på Jan Hurtigkarls restaurant i Ålsgårde. Jan var sammen med sin far, Roy Hurtigkarl, banebrydende indenfor dansk gastronomi, og qua deres årelange virke som kokke på nationalt TV tilbage i 1970’erne og 80’erne lærte de også Hr. og Fru Danmark helt nye madvaner og metoder. Jan var også meget kunstinteresseret og havde mange kunstnervenner, der flittigt kom og besøgte hans restaurant. Der foregik mange gode og lange samtaler der, forklarer han.

Og spørger man ham, hvordan han vælger sin kunst, får man det overraskende svar, at kunsten vælger ham og ikke omvendt.

– Jeg er ikke bleg for at indrømme at kunsten, udover at den selvfølgelig skal tale til mig, og at jeg skal føle mig forelsket, også skal være med til at indrette. Tag Kørners værk som eksempel. Det er det første, man ser, når man træder ind i mit hjem, og det sætter straks en stemning. Væggen er stor, og derfor har værket også en vis størrelse. Glider man sin hånd henover det, fornemmer man, at det er malet med kun et enkelt lag maling. Han har altså malet det i første berøring,

Køkkenalrum - Wall art af John Kørner. Mirror Balloon i loftet af Jeppe Hein. Bulldogs skulpturer af William Sweetloves. Køkken elementer desinget af Malte Gormsen. Skulpturel lampe af Michael Anastassiades. Christiansborg fittings af Toni Copenhagen.

© Mikkel Adsbøl

I karnappen ved køkkenet vogter to bulldogs, af den belgiske kunstner William Sweetloves.

– Igen er der humor på spil her – jeg synes, de er uimodståelige som de står der med gummistøvler på forpoterne, ler Bo.

I loftet hænger en af Jeppe Heins Mirror Ballons støbt af glasfiber med en overflade af kromlak og en snor fæstnet med magnet.

Bag den store køkkenø hænger et enormt værk malet af John Kørner.

Stue - Wall art af Erik A. Frandsen. Raffles sofa fra De Padova, designet af Viggo Magistretti. The Noguchi coffee table fra Vitra, designet af Isamu Noguchi.

© Mikkel Adsbøl

I den ene anden af rummet, og overfor det store værk af John Kørner, hænger et kæmpe spejlværk af Erik A. Frandsen.

Det giver en spændene effekt med de to store værker overfor hinanden, for værket af Kørner spejler sig i værket af Frandsen, og på den måde flyder kunsten sammen.

LÆS OGSÅ

Kontor - Wall art af Evren Tekinoktay. Stol af Muuto. Arbejdsbord i bambus af We Do Wood. Arbejdsstol af Ray and Charles Eames.

© Mikkel Adsbøl

I kontoret, hvorfra Bo Bech har skrevet den seneste af en række kogebøger, The Relation Between Us – en personlig historie om mad og ingredienser fra hele verden, pryder fire aflange collager af Evren Tekinoktay.

Det handler jo om, hvorvidt man kan mærke kunsten. Jeg skal føle mig fortabt, når jeg ser et værk. De er flyttet ind sammen med mig. De er blevet som en slags familiemedlemmer. Jeg vågner op med dem og siger godnat til dem – hver dag. — Bo Bech

Badeværelse - Fotokunst af Lærke Posselt.

© Mikkel Adsbøl

Badeværelse - Fotokunst af Astrid Kruse Jensen. Vask af Imperial. Christiansborg fittings af Toni Copenhagen. Porcelain Series Wall Light af Michael Anastassiades.

På badeværelset, der med rå pudsede betonvægge minder mere om et tjekket storbygalleri, og hvor sanitet og armaturer nærmest bliver til kunstinstallationer, hænger imponerende fotokunst af henholdsvis Astrid Kruse Jensen and Lærke Posselt.

Mikkel Adsbøl og Katrine Martensen-Larsen Living with Art
© Mikkel Adsbøl og Katrine Martensen-Larsen

Bo Bechs lejlighed er ét af de hjem, du finder i bogen Living with Art af Katrine Martensen-Larsen. Her kan du også læse et portræt af kunstnerne Evren Tekinoktay og John Kørner som begge er repræsenteret i Bo Bechs kunstsamling. Evren Tekinoktay står bag de fire værker, som hænger på væggen i Bo Bechs arbejdsværelse og John Kørner har malet det store værk der hænger i hans køkken.

Living with Art koster 499 kr. og kan købes her.

LÆS OGSÅ