Se de smukke billeder fra det spektakulære Fjordenhus

Danmark har fået et 8. vidunder. Kunstneren Olafur Eliassons første bygningsværk, Fjordenhus, i Vejle er kunstværk og arkitektur på samme tid.

Fjordenhus Vejle Olafur Elliasson ikonisk byggeri
© Pernille Greve

Vejles nye vartegn

Den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson og hans team står bag Fjordenhus, som stod færdigbygget sidste år i juni – og som nu har markeret sig som Vejles nye vartegn. Mange danskere har besøgt det ikoniske byggeri, som er Kirk Kapitals hovedsæde på markante 9000 m², hvoraf Kirk Kapitals kontorer befinder sig på de tre øverste etager.

Fjordenhus Olafur Eliasson Vejle bygningsværk mursten
© Pernille Greve

Et skift i Eliassons aktiviteter

Færdiggørelsen af Fjordenhus markerer et skift i Eliassons aktiviteter. Hans arkitekturorienterede projekter bliver nu varetaget i Studio Other Spaces (SOS), et internationalt kontor for kunst og arkitektur, som Eliasson grundlagde med sin mangeårige samarbejdspartner Sebastian Behmann i 2014. Olafur Eliasson har sagt om bygningen:

– Fjordenhus er mere relationelt, end det er monumentalt; det er skabt i umiddelbart samspil med sine omgivelser og med de mennesker, der oplever det. Man bliver bevidst om sin egen tilstedeværelse – ikke blot om, at man ser bygningen, men også om, at bygningen ser en.

Fjordenhus Vejle Olafur Eliasson Vejle Fjord murværk
© Pernille Greve

Fra venstre mod højre: Chain Tæppe, håndtuftet vægtæppe i uld og med metalkæder, Röd Studio. Mars Pumpkin vase i dybrøde og hvide toner, limited edition, Studio Arhøj. Lavender vaser på hhv gulv og bord er begge designet af Lily King, Yonobi. Samsoe bord i egetræ, Noorstad. Struktur-vase i røde toner, Christian Bruun. Skammel i douglastræ, Noorstad. Object i polymer-modificeret gips i rødbrune toner af Hilda Hellström, Etage Projects.

Unik placering

Fjordenhus består af fire sammenhængende cylindre med en højde på 28 meter. Den markante bygning rejser sig op ad vandet og skaber en forbindelse mellem Vejle Fjord og byen.

Bygningen er unikt placeret i en hybrid af natur, by- og industriområde og ligger ved Havneøen, en menneskeskabt ø, der blev til på ønske af Vejle Kommune for at revitalisere havneområdet og indføre nye beboelsesområder i det traditionelle industrimiljø.

For folk, som ankommer fra Vejle bycentrum, fremstår bygningen som et fokuspunkt, omgivet af vand og med Vejlefjordbroen i baggrunden. Besøgende får adgang til stueetagen i Fjordenhus via en smal gangbro, ligesom det også vil være muligt at gå en tur langs den nyligt anlagte anløbsbro, der er tegnet af landskabsarkitekten Günther Vogt.

Fjordenhus Vejle Havn Olafur Eliasson
© Pernille Greve

Fra venstre mod højre: Strukturvase i gråbrun, creme og rosa glasering af Christian Bruun. Small Hue-spejl af Sabine Marcelis & Brit van Nerven, Etage Projects. Ostrea Rock glasvase i mundblæst glas og farven amber, Hein Studio. Sidebordet Tray Table i fineret eg og massivt egetræsstel, Fritz Hansen. Unika-vaser med hanke med forskellige, indfarvede begitninger og terra sigillata, Tina Marie Copenhagen Handmade. Stol i birketræ, egetræ og rattan af Markus Bergstrøm, Etage Projects.

Et komplekst bygningsværk

Facaden er af mursten, hvorfra elipseformede hulrum danner komplekse krumme former og buede vinduer. Klassiske danske mursten er det dominerende materiale i bygningens inder- og ydermure.

Fjordenhus’ komplekse murværk er med til at forme den besøgendes indtryk af bygningen, når man nærmer sig. På afstand virker bygningens facade rolig, men når man ser nærmere efter, afslører de forskellige former og den let uregelmæssige placering af murstenene en levende, organisk overflade.

Fjordenhus stueetage Vejle Fjord Olafur Eliasson keramik
© Pernille Greve

Bordet Allegory desk er designet af GamFratesi, Gebrüder Thonet Vienna. På bordet: Sort unika-objekt i stentøj, Anne Black. Vase i hvid glasur designet af Bjarni Sigurdsson. På gulvet fra venstre mod højre: Fad af Bjarni Sigurdsson. Unika-vase i gråhvid glasur af Bjarni Sigurdsson, Keramikvasen Wabi 062, Egedal Studio. Tall Black vase med pink og sølv-glasering af Sarah Entwistle, Etage Projects. Medium Low Table i sort med hvid og sølv-glasering af Sarah Entwistle, Etage Projects.

Værket Fjordhvirvel

... består af en spiral af rustfrit stål med trekanter af mundblæst grønt og blåt glas. Disse farver spiller sammen med den omkringliggende fjord. Diameteren øverst i spiralen er 7 meter, hvorefter den bevæger sig ned i en spids, og man vil sikkert kunne genkende formen fra naturfænomener som tornadoer og hvirvelstrømme.

Fjordenhus Vejle havn Olafur eliasson murstensværk keramik
© Pernille Greve

Fra venstre mod højre: Geomorfologi-skulptur i blå, Gurli Elbækgaard. Vera-borde i henholdsvis sort og hvid gummi, marmor og messing, designet af Arielle Assouline-Lichten, Lucie Kaas. Blå unika-kande, Tina Marie Copenhagen Handmade. Skulpturel døbefont i jern og keramik, Camilla Wedelboe Monsrud. Geomorfologi-skulptur i blågrønne toner, Gurli Elbækgaard.

Det tre-delte værk Cirkelspejl

Ved indgangen fra det centrale rum til de tre andre cylindre ser man det tre-delte værk Cirkelspejl. De består af lysende halvringe, placeret på hver deres cirkelformede spejl. Ringens sider er lavet af messing og de indad- og udadvendte overflader er oplyst indefra. I hver del ser det ud, som om en lysende ring skærer sig gennem overfladen af et spejl og forbinder dermed det reelle og det virtuelle rum.

Fjordenhus Vejle Fjord Olafur Eliasson Keramik murstensværk
© Pernille Greve

Fra venstre mod højre: Skulpturer i stål og sort højglans-pulverlakering i tre varianter af Michael Jackson, Motarasu. Piedestal, version 100 i farven lysegrå Ral 700, Baunkjær. Mud of Pompei-vase, limited edition, Studio Arhøj. Rock Pot #3 Vase, beton med grå oliemaling, Helle Mardahl. Unika vase voksbehandlet rødlerskrukke, Ran Keramik. Spiralobjekt med greb, Jane Holmberg Andersen. Lertøj i brun, Jane Holmberg Andersen. Podier privateje.

Grønne og blå nuancer

Murværket består af uglaserede mursten i femten forskellige farvetoner; glaserede mursten i yderligere farver er integreret i de udskårne sektioner for at skabe et farveforløb – grøn nedefra og blå oppefra – som spejler vandet og himlen.

Murstenene har ikke kun en æstetisk funktion, men også en teknisk: Hule ventilationsmursten sidder placeret overalt i murværket for at regulere både lyd og temperatur. Bygningen har et grønt tag med solceller.

Fjordenhus Vejle Fjord Olafur Eliasson Keramik marmor murstensværk
© Pernille Greve

Fra venstre mod højre: Palette JH26-BORD i sortlakeret stålstel med plader i eg og marmor, &Tradition. Tiered Necked unika-vase i hvid jordglasur, Tortus Copenhagen. Håndlavet vase og skål i hvid keramik af Robynn Storgaard. Vaser, Simple 014 og 010 fra Studio Egedal, Yonobi. Plinth Tall-sidebord i gråbrun marmor designet af Norm Architects, Menu. Lille kande håndlavet i hvid keramik, Robynn Storgaard. Hvidglaseret keramikkande, Tina Marie Copenhagen Handmade. Objekt i hvid keramik, Anne Black. Lava 079-vase i hvid keramik, Egedal Studio.

Kunstværket Meredian

Værket meredian består af tre sammenhængende messingringe. Ringenes indadvendte overflader er oplyst indefra. Det skaber dermed skyggelinjer på væggen og i loftet.

Fjordenhus stueetage Vejle Olafur Elliason bygningsværk mursten keramik
© Pernille Greve

Fra venstre mod højre: Monumentum-skulptur i valnød af Gitte Winther, Woodscape by Winther. Urne i opvarmet stål, Camilla Wedelboe Monsrud. Unika-krukke i voksbehandlet rødler, Ran Keramik. Vase Simple 020 i hvid keramik, Egedal Studio. Obsidian Black-vase, glaseret, Tortus Copenhagen. Planner-sofabord i sort marmor og sort pulverlakeret understel designet af Paul McCobb, Fritz Hansen. Unika-puf i canvas, Camilla Wedelboe Monsrud.

Se Fjordenhus på helt tæt hold

De forskellige rum i Fjordenhus indeholder kunstværker af Olafur Eliasson. Disse installationer findes både i Fjordenhus’ offentligt tilgængelige stueetage såvel som på de øvrige etager. Der er åbent for offentligheden i stueetagen alle dage fra kl. 7-24.