Villa i Skrødstrup. Vinder af idepris 2014 i Danske Boligarkitekters regi
© Danske Boligarkitekter

Sådan får du et arkitekttegnet hus uden at være mangemillionær

Enkle tips til, hvordan du kan komme nærmere drømmen om et skræddersyet hus.

Det dyre arkitekttegnede hus

Et arkitekttegnet hus er dyrt. Sådan tænker de fleste nok. Og der er også noget om snakken.

For i stedet for kun at købe to ting i det store boligsupermarked - nemlig en byggegrund og en hus - så skal man lige pludselig også punge ud til en tredje ting: En arkitekt. Og arkitekter er ikke billige i drift - tænker de fleste nok. Så der røg lige den boligdrøm...

Men så galt behøver det ikke at gå. Det er faktisk muligt at få bygget et arkitekttegnet hus uden at have vundet den store præmie i lotto. Det kræver dog, at man er villig til at rykke om på nogle af de indgroede forestillinger, man har, om at bygge efter hus.

Find først en arkitekt

Et af de bedste steder at starte jagten på en arkitekt er hos Danske Boligarkitekter på deres hyppigt opdaterede website: danskeboligarkitekter.dk

Her finder du over 100 mindre og mellemstore tegnestuer. Fælles for alle tegnestuerne på danskeboligarkitekter.dk er, at de alle har dokumenterede erfaringer med at tegne familieboliger.

Kontaktoplysninger og billeder af tegnestuernes tidligere projekter finder du nemt på sitet, så her kan du meget nemt og hurtigt indkredse nogle egnede kandidater til dit boligprojekt.

Villa i Vanløse tegnet af 2r-arkitekter
© Danske Boligarkitekter

Spar penge på kvadratmeterne

Sekretariatsleder hos Danske Boligarkitekter er arkitekt maa og journalist Pernille Hjorth. Hun har flere gode bud på, hvordan man kan komme tættere på sin drøm om et arkitekttegnet hus. En af de vigtigste handler om kvadratmeterne.

- Det er ærgerligt, at der er så stor fokus på kvadratmeter i dag. Nye huse skal jo hurtigt være mindst 200 kvadratmeter. Men det handler ikke kun om antallet af kvadratmeter, men også om kvaliteten af dem. Jeg anbefaler, at man bruger penge på arkitektur og ikke på kvadratmeter. Hellere 160 smukke, gennemtænkte og personlige kvadratmeter frem for 230 ordinære, mener Pernille Hjorth.

Tidlig kontakt til arkitekt

Pernille Hjorth råder også generelt private bygherrer til at involvere en arkitekt meget tidligt, når man går med byggeplaner.

- Det koster ikke meget af få en arkitekt med ud at se på en grund. Arkitekter lægger mærke til ting, som private bygherrer ikke gør. Det kan være: hvor solen går ned, hvor der er mulighed for terrasse, eller hvilken del af grunden der vender ud mod en trafikeret vej.

Det er netop på dette punkt, at arkitekten for alvor kan vise sit værd.

- Et arkitekttegnet hus er jo pr. definition et bygning, der bliver tænkt, så det udnytter grunden.

Her er arkitekter ifølge Pernille Hjorth den ideele samarbejdspartner, fordi det ligger dybt indkodet i deres fag at tænke i prioritering.

Mindsettet hos bygherren

Det allervigtigste, hvis man vil have bygget et arkitekttegnet hus handler ifølge Pernille Hjorth om mindsettet hos bygherren

At bygge et hus er en kæmpe investering, men også en stor chance, som man kun får en gang i livet. Den chance skal man gribe, og man skal synes, det er sjovt.

werwer
© Danske Boligarkitekter

Opgang for parcelhusbyggeriet

Det ser ud til, at der i disse år er flere og flere private bygherrer, der har opfanget det glade budskab. Pernille Hjorth oplever i hvert fald selv, at der i dag er flere, der tør kaste sig ud i at bestille arkitekttegnede en-famliehuse.

- Jeg fornemmer, at der bliver opført færre boliger, når folk er pressede. Så bygger folk mere om, eller de fører deres huse up-to-date. Når det er bedre tider, får de mere blod på tanden, og jeg hører fra arkitektbranchen, at det virker som om, at folk er mere optimistiske i dag.

Det indre i nomineret arkitekttegnet villa i Vanløse
© 2r-arkitekter

Ideprisen 2014

Danske Boligarkitekter gør alt, hvad der står i deres magt, for at holde fat i dette momentum for byggeri af én-famliehuse.

Hvert år præmierer de et særligt vellykket arkitektegnet projekt med en arkitekturpris - kaldet IdéPrisen.

Prisen gives til en bolig og dens ejer, og den hylder den gode og originale idé, som opstår i samarbejdet mellem en dygtig arkitekt og en modig boligejer.

Kandidatfeltet tll IdéPrisen 2014 illustrer særligt tydeligt både de udfordringer og de muligheder, som det arkitekttegnede nybyggeri står over for.

Der var i 2014 tre nominerede nybyggede boliger. Den totale entreprisesum for alle boligerne var næsten den samme, ca. 4 millioner kroner.

Vinderen af parcelhuskonkurrence

Vinderen var en villa med havudsigt ved Skrødstrup ved Århus. Grunden havde her kostet ca. en million. Den aalborgensiske tegnestue Nørlund+Poulsen havde i deres villaprojekt givet den fuld gas med 223 kvadratmeter i to plan, og arkitekterne havde også flere steder anvendt byggemateriale i den dyre prisende.

Hjælp til typehus blev til arkitekttegnet hus

En anden af de nominerede villaer lå i Vanløse. Den private bygherre henvendte sig oprindeligt til tegnestuen 2r-arkitekter, fordi de ikke kunne finde et ordentligt typehus til deres grund.

Bygherren havde ingen forhåbninger om at få råd til noget arkitekttegnet, men bad kun arkitekten om hjælp til at finde det bedste standard-typehus. Arkitekten tog dem i stedet på ordet og lovede at tegne et personligt hus, der matchede typehus-prisen.

Det lykkedes blandt andet fordi familien kun byggede 164 kvadrateter og valgte en enkel byggeteknik og et mindre mondænt materialevalg.

Forskel på København og provinsen

Sådan er virkeligheden på parcelhusmarkedet ofte, når arkitekterne kommer ind i billedet - og i særlig grad i København.

Byggegrundene i København - men også i forstæderne til de større danske byer - er så kostbare, at de færreste private bygherrer har midler til at vælge den arkitekttegnede løsning. Det lader sig bedre gøre ude på landet eller i den fjerne periferi til de store byer.

Medmindre man altså skruer ned for behovet for kvadratmeter og ser bort fra de meget statusprægede byggematerialer.

Men så kan det også lade sig gøre - at gøre drømmen til virkeligheden og få sig sit eget unikke arkitekttegnede hus, uden at prisen bliver meget større end den, man alligevel ville ende på ved et hus på en attraktiv grund tæt på det centrale København.