Sådan laver du den perfekte julemiddag med svinekam

Fantastisk julemiddag med svinekam og tilbehør bestående af glaserede pastinakker og salat med rødbede, appelsin og valnødder. Find opskrifterne her.

Opskrift på svinekam med sprød svær og sauce

© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Arbejdstid: 30 minutter Tid i ovn: ca. 11⁄4 time Antal personer: 6 ### Ingredienser 11⁄2 kg svinekam med svær uden ben 1 spsk. groft salt 6-8 hele nelliker 2-3 små laurbærblade 1⁄2 liter vand SAUCE 4 dl stegesky 1 dl rød portvin 1 spsk. majsstivelse salt, friskkværnet peber evt. 1-2 tsk. mørk sirup 2 dråber kulør 1⁄2-1 spsk. balsamico ### Fremgangsmåde 1. Steg: Gå stegen efter, om ridsningen er dyb nok, også i siderne. 2. Gnid sværen med salt, sørg for at saltet kommer ned imellem sværerne, og krydr kødet med peber. 3. Stik nelliker og halve laurbærblade imellem sværen. 4. Læg stegen på en rist i en bradepande, og læg evt. en skrællet kartoffel under, så sværen ligger lige. Sæt den i en kold ovn, og sæt temperaturen på 200°, ca. 11⁄4 time, brug et stegetermometer. Centrumtemperaturen skal være 65°. 5. Hæld vand i bunden af bradepanden den sidste halve time. Tjek om sværen er sprød, når centrumtemperaturen viser 55o. Hvis ikke, skru op på 250o, til centrumtemperatur 65o. 6. Tag stegen op, og lad den hvile udækket, mens saucen laves færdig. 7. Sauce: Si stegeskyen, og skum for fedt. 8. Bring stegesky og portvin i kog, og lad det koge, 2 min. 9. Jævn med 1 spsk. majsstivelse rørt ud i 1⁄2 dl koldt vand, og smag til med salt, peber og sirup. 10. Justér farven med lidt kulør, og balancer smagen med balsamico. 11. Anretning: Fjern krydderierne, og skær kødet i skiver. Skær evt. sværen af først, og læg dem løst ved stegen.
TIP: Køb den bedste flæskesteg! Bed slagteren skære stegen af det stykke af kammen, som går fra mørbradenden og op til 5. ribben - uden mørbradklods. Få slagteren til at ridse sværen helt ned til kødet med 1⁄2 cms mellem- rum, uden at ridse ned i selve kødet.

Opskrift på timian-honning glaserede pastinakker

© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Arbejdstid: 15 minutter Tid i ovn: 25 minutter Antal personer: 4-6 ### Ingredienser 3⁄4 kg skrællede pastinakker 25 g smør 3 spsk. flydende honning 1⁄2 tsk. flagesalt friskkværnet peber 1-2 spsk. friske timianblade, evt. citrontimian ### Fremgangsmåde
1. Sæt ovnen på 200°. 2. Skræl pastinakkerne, og skær i stave på langs. 3. Smelt smørret i en sauterpande, tilsæt honning samt pastinakker, og vend godt rundt. 4. Læg pastinakkerne på en bage- plade med bagepapir i et jævnt lag, og krydr med salt, peber og timian. 5. Bag dem i ovnen, til de er glaserede og møre, ca. 25 min. 6. Anretning: Drys evt. med ekstra timian, og servér.

Opskrift på salat med appelsin, rødbede og valnødder

© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Arbejdstid: 30 minutter Tid at koge: ca. 20 minutter Antal personer: 4- 6 ### Ingredienser 250 g små rødbeder 250 g små gule beder 150 g små bolsjebeder 1 spsk. citronsaft 2 spsk. hvidvinseddike 1 dl olivenolie 1 tsk. flagesalt, friskkværnet peber 3 appelsiner 50 g valnøddekerner 1 stor håndfuld spæde salater Tip: De spæde salater må gerne være fx rød mangol eller rød havesyre. ### Fremgangsmåde 1. Kog rødbeder og gule beder møre i letsaltet vand, ca. 20 min., afhængig af størrelse. 2. Smut skindet af under den kolde hane, og halvér dem, eller skær dem i kvarte, afhængig af størrelse. 3. Skræl bolsjebederne, og skær dem i tynde skiver på et mandolinjern. 4. Vend rødbederne i halvdelen af marinaden, og de gule og rå bolsjebeder i resten, og lad dem trække, 15 min. 5. Skær skrællen af appelsinerne tæt til kødet, og skær dem i skiver. Halvér de største skiver. 6. Anretning: Læg appelsinskiverne med bederne i dybe tallerkener og drys med hakkede valnødder. Drys med salatblade, og servér.

© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Relaterede Artikler