Kold mandelsuppe med druer
© Anders Schønnemann

Lækker spansk tapasmenu

Månedens menu er inspireret af det spanske køkken, som altid inviterer på velsmagende lækkerier, uanset hvilken region man befinder sig i. Menuen er enkel og uformel, og selv om retterne er små, byder de på uforglemmelige smagsoplevelser.

KOLD MANDELSUPPE MED DRUER

Den kolde mandelsuppe er en klassiker fra det andalusiske køkken. Oftest serveres den med et glas sherry til. Suppen kan tilberedes i forvejen, og anrettes først med vindruer, olie og persille lige før servering.

6 personer

200 g smuttede mandler
150 g daggammelt lyst brød uden skorpe 2 fed hvidløg
1 spsk. sherryeddike
1⁄2 dl olivenolie
ca. 8 dl kold grøntsagsbouillon
salt og peber
100 g blå vindruer
olivenolie
4 kviste bredbladet persille

SÅDAN GØR DU:

• Rist mandlerne let gyldne på en tør pande. Det er vigtigt, at de ikke bliver mørke.

• Skær brødet i tern, og læg det i en skål. Hæld koldt vand over, så det lige netop dækker, og lad det stå, til brødet er blødt – ca. 5 min.

• Vrid brødet fri for vand, og kom det i en foodprocessor sammen med mandler, presset hvidløg og eddike. Blend mens olien tilsættes dråbevis. Til sidst tilsættes kold bouillon. Kør, indtil suppen har konsistens som tyk fløde. Smag til med salt og peber og evt. mere eddike.

• Hæld suppen i en kande, og stil den på køl en times tid.

• Er suppen for tyk, spædes til med mere bouillon. Anret suppen, og top med halverede vindruer, et lille dryp olivenolie og bredbladet persille.

BLÆKSPRUTTER I TOMATSAUCE MED CHORIZO

En af mine favoritter fra det spanske køkken er blæksprutter i cremet tomatsauce med chorizo og en god smag af røget paprika.

6 personer

400 g rensede blæksprutter, 8-armet
1 rødløg
200 g chorizopølse
2 spsk. olivenolie
1⁄2 dl spansk brandy
2 dl hvidvin
1 dåse hakkede tomater
1 tsk. chilipulver
1 fed hvidløg
1 tsk. røget paprika
25 g smør
1 lille bundt persille
brød som tilbehør

SÅDAN GØR DU:

• Skær blæksprutterne i store stykker og kog i letsaltet vand i ca. 30 min. Tag dem op og skær i mundrette stykker.

• Hak løget. Skær pølsen i skiver. Varm olien på en stor sauterpande og svits løg. Tilsæt blæksprutter, og steg et par minutter. Hæld brandy på, og flambér. Tilsæt chorizo og hvidvin og en tilsvarende mængde vand. Kog i ca. 5 min., og tilsæt dernæst tomater, chili, presset hvidløg og paprika. Lad blæksprutterne simre ved svag varme i 20-30 min., til de er godt møre.

• Tag blæksprutterne op, og blend saucen. Tilsæt koldt smør og blæksprutter og varm saucen op. Smag til med salt og peber, og servér med drys med hakket persille og lidt brød.

Blæksprutter i tomatsauce med chorizo
© Anders Schønnemann

APPELSINSALAT MED AVOKADO OG MANDLER

Saftige appelsiner, moden avokado og saltede mandler med masser af koriander. Få enkle ingredienser, som smager forrygende sammen, og et friskt indslag på menuen.

6 personer

4 store appelsiner
2 modne avokadoer
saft af 1⁄2 citron
50 g saltede mandler
1 lille bundt frisk koriander 2 spsk. olivenolie
salt og peber

SÅDAN GØR DU:

• Skær appelsinerne i fileter. Skær avokadoer i skiver, og dryp citronsaft over. Hak mandler og koriander. Vend forsigtigt appelsiner med avokado, mandler og koriander. Dryp olivenolie over, og krydr med salt og peber.

LAM A LA CATALANE

Denne enkle klassiske ret fra Catalonien gemmer på det møreste lammekød, tørrede frugter og en uforglemmelig smag.

6 personer (4 personer hvis retten serveres som en hovedret)
600 g lammebov eller kølle skåret i tern
100 g hvedemel
salt og peber
3 spsk. olivenolie
1/2 dl kraftig rødvin eller tør sherry
1 rødløg
2 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
1 dåse cherrytomater
grøntsags- eller lammebouillon
150 g tørrede frugter
salt og peber

• Vend kødet i mel tilsat salt og peber. Varm olien i en gryde ved god varme og brun kødet lidt af gangen. Tilsæt rødvin og lad det fordampe.

• Hak løget og knus de hele hvidløgsfed. Varm olien på en pande og steg løg og hvidløg. Tilsæt tomater og steg et par minutter. Kom ’sofritoen’ i gryden til lammet. Tilsæt bouillon så det dækker og lad kødet simre ved svag varme i ca. 1 ½ time. De tørrede frugter tilsættes ca. 15 min. før kødet er færdigt. Smag til med salt og peber.

Appelsinsalat med avokado og mandler
© Anders Schønnemann

SMÅ MAZARINKAGER MED SHERRYFIGNER

Desserten er en lille fin afslutning på middagen. Servér kagerne med en god sherry.

6 små kager

SHERRYFIGNER
12 tørrede figner sherry

MAZARINKAGER
100 g marcipan
100 g sukker 100 g blødt smør 2æg
75 g hvedemel

VANILJE FRAICHE
2 dl creme fraiche korn af 1 stang vanilje 1-2 spsk. flormelis skovsyre til pynt

SÅDAN GØR DU:

• Kom fignerne i en skål, og hæld sherry over, så det dækker. Lad dem stå et par timer. Er fignerne meget hårde, skal de hakkes forinden.

• Tænd ovnen på 180 °.

• Rør revet marcipan og sukker godt sammen. Tilsæt smørret, og pisk ingredienserne sammen til en dej. Tilsæt æggene et af gangen, mens der piskes. Vend melet i, og fordel dejen i 6 små smurte forme – helst med løs bund. Bag kagerne i midten af ovnen i ca. 15 min., til de er gyldne. Afkøl kagerne.

• Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Rør creme fraiche med vaniljekorn og flormelis efter smag. Servér kagerne med vanilje fraiche og sherryfigner og pynt med skovsyre.

Små mazarinkager med sherryfigner
© Anders Schønnemann