Luksus søndagsmenu

Vi har sammensat en luksus menu, så du kan forkæle dig selv og dine nærmeste.

Luksus menu

Vi har sammensat en luksus menu til din søndag aften. Det er en menu, som med sikkerhed vil imponere, og vi lover, at dine gæster ikke går sultne i seng.

Forretten består af en skøn jordskokkesuppe med kammuslinger på spyd. Hovedretten er en kalvemørdbrad på sellericreme med gulerødder og rødbedechips. Desserten er kronen på værket, og her kan du servere en lækker kage med chokolade og kaffemousse.

Forret: Jordskokkesuppe med kammuslinger på spyd
© Anders Schønnemann

Opskrift af Lone Kjær.

Til 4 personer:

Løg 1⁄2 stk. Jordskokker 400 g Æble 1 stk. Olivenolie Hvidløg 1 fed Timian 2 kviste Grøntsagsbouillon 1⁄2 l Sødmælk 2 dl Salt og peber Kammuslinger 8 stk. store Smør til stegning Krydderurter 1 håndfuld Flagesalt efter behov Surdejsbrød 4 skiver Kørvel eller bredbladet persille 1 bundt • Pil og hak løget fint. Skræl jordskokkerne, og skær dem i mundrette stykker. Skær æblet i kvarte, fjern kernehuset, og skær æblet i mindre stykker. • Varm 1 spsk olie i en gryde, og svits løg, presset hvidløg, jordskokker, æble og timian et par minutter. • Hæld bouillon på, og lad grønsagerne simre under låg ved svag varme i ca. 30 min., til jordskokkerne er møre. • Blend suppen til en ensartet konsistens, og smag til med salt og peber. • Smelt smørret på en pande, og steg kammuslingerne et par minutter på hver side. Fordel dem på spyd. • Skyl krydderurterne, og slyng dem. Kom krydderurter og 1 dl olivenolie i en blender, og blend til en krydderurteolie. • Rist brødet. • Kom sødmælk i suppen, og blend, til suppen skummer. • Hæld suppen i glas, og servér med kammuslinger på spyd, dryp af krydderurteolie, ristet brød i stave og kørvel.

Hovedret: Kalvemørbrad på sellericreme med gulerødder og rødbedechips
© Anders Schønnemann

Opskrift af Lone Kjær.

I stedet for selv at lave rødebedechips kan retten toppes med købte rodfrugtchips.

Til 4 personer:

Kalvemørbrad ca. 800 g Olivenolie Salt og peber Knoldselleri 1⁄2 stk. Hvidløg 1 fed Piskefløde 1 dl Sødmælk 1 dl Smør Gulerødder 8 stk. (gerne violette) Bouillon 2 dl Eddike 2 spsk. Rødbeder 1 stk. Flagesalt - gerne tilsat hakkede krydderurter Øleddike 1 dl mørk Honning 1 spsk. Frisk rosmarin 3 kviste Skovsyre eller anden krydderurt 1 potte til pynt • Tænd ovnen på 180°. • Dup kødet tørt. Varm olien på en pande, og brun kødet på alle sider. Krydr kødet med salt og peber, og læg kødet i et ildfast fad. • Steg kødet i ovnen i ca. 20 min. Kernetemperaturen skal være 58°, hvis kødet skal være rosa i midten. Lad kødet trække i ca. 10 min, før du skærer det i skiver. • Skræl sellerien, og skær den i mundrette stykker. • Kog selleri med presset hvidløg i en gryde med vand, der lige dækker. Kog sellerien mør. Kogetiden afhænger af størrelsen på sellerien. Hæld kogevandet fra sellerien, og lad den afdryppe. Blend sellerien med fløde, mælk og 1 spsk smør, og smag til med salt og peber. • Skrub eller skræl gulerødderne, og skær dem i skiver på langs. Damp gulerødderne møre i bouillon tilsat eddike. Vend til sidst 25 g smør i gulerødderne. • Skræl rødbederne, og skær dem i papirtynde skiver, fx på et mandolinjern. • Varm 1/2 dl olie i en lille gryde, og fritér rødbederne. Lad dem afdryppe på et stykke fedtsugende papir. Drys med flagesalt - gerne tilsat hakkede krydderurter. • Kom eddike, honning og hakket rosmarin i en gryde, og kog ind til det halve. • Anret sellericreme, kød i skiver og glaserede gulerødder på tallerkener. Top med rødbedechips, og dryp med reduceret øleddike. Pynt med skovsyre.

Dessert: Kage med chokolade og kaffe
© Anders Schønnemann
Opskrift af Morten Heiberg. Til 4-6 personer: Kage Smør 55 g Mørk chokolade 60 g, 70% kakao, hakket Æg 2 stk., delt i blommer og hvider Sukker 25 g Mel 20g Mandelmel 2 spsk. • Forvarm ovnen til 180°. • Beklæd en bageplade med bagepapir. • Smør en kagering med diam. på ca. 18 cm med lidt smør, og sæt den på pladen. • Smelt smørret i en lille gryde. tag gryden af varmen. Tilsæt chokolade. • Brug en gummidejskraber, og rør rundt, til blandingen er ensartet. • Tilsæt æggeblommerne. • Tag en anden skål, og pisk æggehviderne skummende. • Tilsæt sukker, og pisk dem stive. • Vend 1/3 af hviderne i chokoladeblandingen. Resten smides ud. • Sigt melet i, og kom derefter mandelmel i. • Vend det hele sammen, og hæld dejen i den smurte kagering. • Bag den midt i ovnen i ca. 15 min., eller indtil den er hævet op. • Lad kagen afkøle på en bagerist.
Kaffesirup Vand 1⁄2 dl Sukker 50 g Friskbrygget espresso 1 kop • Bring vand og sukker i kog, og lad det småkoge i 2 min. • Tag gryden af varmen, og tilsæt kaffen. Opbevar siruppen i en tætsluttende beholder i køleskabet. • Placér en ren kagering i samme diameter som kagen på et lille fad. • Fór ringen med et plastikkantbånd eller en strimmel bagepapir. • Læg den bagte kagebund i. • Pensel med et godt stryg af kaffesirup. Stil fadet til side. Kaffemousse Mørk chokolade 100 g, min. 60% kakao Piskefløde 180 g Æggeblommer 3 Sukker 50 g Kaffe 4 tsk., meget stærk • Hak chokoladen, og smelt den i en skål over et vandbad. • Pisk fløden til let skum, og afkøl. • Pisk æggeblommer og sukker skummende. Tilsæt kaffe, og vend den smeltede chokolade i. Vend den letpiskede flødeskum i. Hæld straks derefter moussen over kagebunden. • Stil kagen i fryseren i mindst 2 timer.
Chokoladeovertræk Mørk chokolade 90 g Piskefløde 1,2 dl Glukosesirup 30 g Tip: Tilbered først chokoladeovertrækket, når du skal bruge det. • Hak chokoladen fint, og kom i en skål. • Kog piskefløde og glukosesirup op. • Hæld den varme fløde over chokoladen, og rør med en gummidejskraber, indtil blandingen er ensartet. • Hæld chokoladeblandingen i en lille, høj beholder, og kør med en stavblender. Sæt stavblenderen skråt ned, og ret den op, før du tænder den. På den måde undgår du luftbobler. • Tag kagen ud af fryseren, og fjern strimlen rundt om kagen. • Stil kagen på en rist. Sæt kagen, så den rager lidt ud over ristens kant. • Begynd fra midten, og hæld chokoladeovertræk over kagen. • Løft kagen af risten med en paletkniv. • Stil kagen på et serveringsfad, og lad den tø op i køleskabet.