Hverdagsmad

I en travl hverdag er det perfekt med velsmagende mad, som ikke kræver den store opmærksomhed. Her får du to lækre opskrifter af Lone Kjær.

Hverdagsmad

Med fokus på en travl hverdag, serverer vi to nemme retter med opskrifter fra BO BEDREs madskribent Lone Kjær.

Forretten består af rødbede-risotto med gedeost og friteret salvie. Der er tale om Italiensk comfort-food, når det er allerbedst. Hovedretten er ølbraiserede svinekæber med appelsinsalat og mos. Simremad tager tid, men er nemt, fordi det passer sig selv.

Rødbede-risotto med gedeost og friteret salvie
© Anders Schønnemann

Denne forret kan også anvendes som hovedret.

Opskrift af Lone Kjær.

4 personer

Løg 1 stk.
Rødbeder 300 g
Olivenolie 4 spsk.
Pancetta 100 g tyndtskårne skiver
Hvidløg 1 fed presset
Risottoris 300 g, fx arborio
Hvidvin 2 dl
Urtebouillon 1,2 l
Parmesanost 50 g
Salt og peber
Salvie 1 lille bundt
Gedeost 100 g blød

Hak løget.
Skræl rødbederne, og riv dem på den grove side af et rivejern.
Kom olien på en pande, og steg pancettaen, til den er næsten sprød.
Tilsæt løg og presset hvidløg, og svits et øjeblik, uden at det tager farve.
Tilsæt ris og rødbeder, og vend godt rundt.
Hæld hvidvin på panden, og lad den fordampe.
Tilsæt lidt bouillon, og rør rundt, indtil den er næsten aborberet af risene, før der tilsættes mere. Det tager ca. 20 min.
Tilsæt reven parmesan, og smag risottoen til med salt og peber.
Varm olien på en lille pande, og steg salviebladene i ca. 10 sek. på hver side, indtil de er let sprøde.
Vend gedeosten ned i risottoen.
Pynt med de friterede salvieblade umiddelbart inden servering.

Ølbraiserede svinekæber med appelsinsalat og mos
© Anders Schønnemann

Opskrift af Lone Kjær.

4 personer

Løg 2 stk.
Gulerødder 4 stk.
Knoldselleri ½ stk.
Svinekæber 500 g afpudsede
Hvedemel 2 spsk.
Bacon 100 g i tern
Olivenolie 3 spsk.
Hvidløg 2 fed presset
Øl 33 cl mørk - fx Brown Ale
Urtebouillon 2 dl
Rosmarin 3 kviste
Laurbærblade 2 stk.
Salt og peber
Evt. balsamico

Appelsinsalat
Rødløg 2 stk.
Salt 1 spsk. groft
Appelsiner 4 stk.
Oliven 2 spsk. sorte
Persille 1 bundt bredbladet

Kartoffelmos
Kartofler 1 kg
Mælk 1-2 dl
Smør 50 g
Salt og peber

Hak løgene, skræl gulerødder og knoldselleri, og skær det hele i små tern.
Vend svinekæberne i mel.
Steg baconet sprødt i en stegegryde, og læg det til afdrypning på et stykke fedtsugende papir.
Varm halvdelen af olien i gryden, og svits løg, presset hvidløg, gulerødder og selleri.
Tag grøntsagerne op.
Hæld resten af olien i gryden, og brun kødet.
Kom bacon og grøntsager tilbage i gryden, og hæld øl og bouillon ved.
Tilsæt rosmarinkviste og laurbærblade, og lad kødet simre ved svag varme under låg i ca. 1½ time.
Smag retten til med salt, peber og evt. lidt balsamico.
Skær løgene i tynde skiver, læg dem i et dørslag, og drys med salt. Kram dem godt, og lad dem hvile ca. 30 min.
Skyl løgene fri for salt, og vrid dem fri for vand.
Skær appelsinerne i fileter, skyl persillen, og vend appelsinfileterne med løg, persilleblade og oliven.
Skræl kartoflerne, og kog dem, indtil de er møre.
Hæld kogevandet fra, og mos kartoflerne med lun mælk.
Tilsæt smør, og smag mosen til med salt og peber.
Servér svinekæberne med kartoffelmos og appelsinsalat.