Vi serverer tre små tallerkener med lækkerier til hovedret, så ingen går sultne fra bordet. En uimodståelig kombination af bagte rødbeders sødme, sprøde rå rødbeder, dildolie og lidt luksus i form af kaviar.
RØDBEDESYMFONI MED KAVIAR:
RØDBEDER
500 g aflange rødbeder
2 spsk. olivenolie
flagesalt
saft af 1⁄2 citron
DILDOLIE
1 stort bundt dild
1 tsk. flagesalt
1 dl olivenolie
1 lille glas belugakaviar
SÅDAN GØR DU:
RØDBEDER
• Skræl rødbederne. Skær 2/3 i mundrette stykker og vend med olien. Fordel rødbederne på en bageplade med bagepapir og krydr med salt. Bag rødbederne i ovnen ved 180°
i ca. 20 min.
• Skær resten af rødbederne i brede spåner med en kartoffelskræller.
DILDOLIE
• Skyl dilden og slyng den tør. Hak dilden.
• Lun olien, som skal være fingervarm, og kom den i en blender sammen med dild og salt. Blend i ca. 2 min.
• Hæld olien til afdrypning i en sigte med et kaffefilter, inden den hældes på en flaske.
• Anret de to slags rødbeder på tallerkner. Top med kaviar, og dryp dildolie over.
FRITEREDE BØNNER MED SAFRANMAYONNAISE
Hjemmerørt safranmayonnaise smager fantastisk til sprøde bønner. Bønnerne bliver bedst, hvis du bruger frosne bønner.
4 personer
SAFRAN MAYONNAISE
2 æggeblommer
2 tsk. grovkornet sennep
1⁄2 tsk. flagesalt
1 1⁄2 dl smagsneutral olie
saft af 1⁄2 citron peber
safran efter smag
FRITEREDE BØNNER
1 pose frosne bønner
1 – 2 spsk. olivenolie
1⁄2 tsk. flagesalt
SÅDAN GØR DU:
SAFRANMAYONNAISE
• Kom æggeblommer, sennep og salt i en skål. Pisk og tilsæt olien gradvist. Pisk til det bliver en tyk og cremet mayonnaise. Smag til med citronsaft, peber og safran.
FRITEREDE BØNNER
• Vend de frosne bønner med olie og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Krydr med salt, og bag bønnerne i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 30 min., til de er sprøde. Vend dem eventuelt undervejs.
• Servér bønner med safranmayonnaise.
RØDLØGSTÆRTER MED GEDEOST
Små sprøde tærter, der gemmer på blød gedeost og lækre rødløg. Servér tærterne lune.
8–12stk.
1 rulle butterdej
2 rødløg
2 tsk. grovkornet sennep
150 g gedeost som rulle
8 kviste frisk rosmarin
salt og peber
SÅDAN GØR DU:
• Tænd ovnen på 200°.
• Pak butterdejen ud. Udstik dejen med et glas, der har en diameter på ca. 5 cm.
• Læg butterdejsstykkerne på et stykke bagepapir på en bageplade. Skær en kant ca. 1 cm rundt om hvert af dejstykkerne. Alternativt brug små smurte tærteforme.
• Pil løgene, og skær dem i ringe. Smør butterdejen med sennep.
• Skær gedeosten i skiver, og læg den på butterdejen. Læg løgene ovenpå. Top med lidt hakket rosmarin, og krydr med salt og peber.
• Bag tærterne i ca. 15 min. til butterdejen er gylden og hævet i kanten. Servér tærterne lune.
Sprød mørdejsbund, syrlig citroncreme og sød marengs med estragon.
8 små tærter / Alternativt 1 stor tærte
INGREDIENSER
MØRDEJ
200 g hvedemel
120 g koldt smør i små tern
100 g flormelis
1 lille æg
CITRONCREME
5 æggeblommer
50 g sukker
1/2 dl citronsaft reven skal af 1 citron
75 g smør
ESTRAGONMARENGS
3 æggehvider
1 tsk. citronsaft
150 g sukker
2 spsk. friskhakket estragon
SÅDAN GØR DU:
MØRDEJ
• Kom mel i en skål, og smuldr smørret heri. Tilsæt flormelis, og saml dejen med ægget. Pak dejen i husholdningsfilm, og læg den på køl i ca.1 time.
• Rul mørdejen ud og udstik, så den passer i størrelsen til 8 portionsforme eller alternativt 1 stor form.
• Læg dejen i de smurte forme, så den dækker både bund og kant. Fyld med bagepapir og tørrede bønner eller tærtekugler.
• Forbag bundene ved 180 grader i midten af ovnen i 15 min., til de er gyldne. Afkøl bundene.
CITRONCREME
• Kom æggeblommer, sukker, citronsaft og skal i en gryde og kog op under svag varme, imens der piskes i cremen, til den tykner.
• Tag gryden af varmen og afkøl, til den er fingervarm. Rør smørret i cremen, til den bliver tyk og cremet. Fordel citroncremen på de bagte tærtebunde.
ESTRAGONMARENGS
• Pisk hviderne stive. Tilsæt citronsaft og gradvist sukkeret, imens der fortsat piskes til en stiv marengs. Vend med hakket estragon.
• Fordel marengs i en sprøjtepose med tylle, og top over tærterne. Brænd toppen med en brænder, og servér.