
Middags-etikette: Hvad ville Don Draper gøre, hvis en af hans gæster var vegetar?
Han ville formentlig servere en helstegt pattegris ... Men hvad gør du, i 2016, som værtinde for middagsgæster, der kun spiser særlige fødevarer?
AfPreferencer er ikke det samme som allergier eller særlige diæter. Det er ikke moden opførsel, at en gæst proklamerer overfor resten af selskabet, at han hader kogte kartofler og ikke har kunnet få det ned siden barndommen.
Denne form for kræsenhed skal holdes i ave ved selskaber, og det er god etikette at smage på kartoflerne eller blot lade dem passere med en høflig undskyldning. Lad være med at underholde hele bordet med din mors udkogte retter, der traumatiserede dig. Ikke i denne sammenhæng.Gæster med allergier eller lignende skal altid overveje selskabets størrelse, før de begynder at sætte forventningerne til middagen. Hvis du er den eneste ud af 100 med glutenallergi, kan du ikke forvente, at værterne disker op med et perfekt måltid. På den anden side er det efterhånden sådan, at der ved større selskaber sendes bestillingslister for fx vegetarer på forhånd.
Det er en fin gestus at foreslå en lidt forvirret vært selv at tage en ret med, hvis du fx ikke kan tåle gluten. Alternativt kan du sige, at du elsker quinoa, og så kan værten lave en ret ud fra denne oplysning.
Hvis du som vært har lidt besværlige gæster i selskabet, er det en god idé at præcisere, hvilke ingredienser der er i hver enkelt ret. Fx at du har brugt olie i stedet for smør, hvis det er det animalske, som er problemet. På den måde 'afvæbner' du dem, som ellers måske kunne finde på at sidde og spørge til hver en bid, og stemningen bliver ikke ødelagt.