© iStock m.fl.

Middags-etikette: Hvad ville Don Draper gøre, hvis en af hans gæster var vegetar?

Han ville formentlig servere en helstegt pattegris ... Men hvad gør du, i 2016, som værtinde for middagsgæster, der kun spiser særlige fødevarer?

Langtidsstegt oksesteg til vegetar ...

Konstrueret eksempel: Du har inviteret et par til middag, som du kun har kendt i ganske kort tid, og du vil gerne fremstå som en god værtinde.

Oksestegen, tykkammen, er langtidsstegt – den blev allerede smidt i stegesoen for fire timer siden på lav temperatur, og du har pylret om den med lækker sauce osv. Du tænker, at når stegen er så udsøgt, kan en lille skål salat og en flaske rødvin sagtens gøre det ud for tilbehør. Og ovnkartofler stegt med masser af kraft fra oksekødet naturligvis.

Gæsterne ankommer, og alt er godt, indtil du ser den kvindelige gæsts ansigtsudtryk ved duften – og senere synet – af oksestegen.

  • Jeg VED godt, jeg er lidt besværlig, men jeg er altså vegetar, kvidrer hun, mens du hjælper hende af med frakken ...

  • Og jeg får den frygteligste hovedpine af rødvin.

Hvad gør en god vært, når gæsterne er på særlige diæter?

Dette eksempel er selvfølgelig trukket op med tykt, og den kvindelige gæst opfører sig mildest talt dårligt. Hun burde selvfølgelig have fortalt om sine madpreferencer på forhånd - eller bidt det i sig, når hun ankom.

Men hvordan garderer man sig som middagsvært i en verden, hvor flere og flere mennesker udvikler madallergier eller er på særlige diæter?
Det lægger jo unægteligt en dæmper på ethvert selskab, hvis en eller flere af gæsterne sidder og stikker til to salatblade og søber et glas postevand ...

Etikette for værter, hvis gæster har særlige madvaner

Vi har fundet en blogger, som udover boligindretning og mad beskæftiger sig en del med moderne etikette. Design Sponge har følgende råd til værter, som vil undgå dårlig stemning og ødelagte aftner på grund af diætgæster.
Her er dog også forslag til god etikette for gæster med specielle madvaner.

"Det kan være et minefelt at lave mad til gæster i en tid, hvor der er alt fra veganere over vegetarer til mennesker, som skal have soyamælk, paleo og glutenfri kost," skriver Design Sponge.

Først og fremmest handler det om at få sine gæster til at føle sig velkomne - man har trods alt inviteret dem. Men som gæst har man også et stort ansvar for stemningen under middagen.

6 eksempler på mad-etikette for værter og gæster

  1. Hvis man inviterer et par, man har kendt i årevis og ved, at den ene eller de begge er vegetarer, skal man naturligvis rette sig efter dette.
    Det betyder dog ikke, at man skal gå ud og bruge en krig på specielle grøntsager og krydderurter, man ellers aldrig bruger.
    Der findes masser af gode og spændende opskrifter på vegetarmad, som også sagtens kan gå med den bøf, som du måske gerne vil have on the side.
    Til særlige begivenheder, fx juleaften, er det dog okay at slække lidt på reglerne. Her må vegetarerne finde sig i at spise ekstra meget af rødkålen og kartoflerne.

  2. Hvis du som gæst har valgt eller er tvunget til at spise eller ikke spise særlige fødevarer, er du nødt til at hjælpe din vært på vej. Vær opmærksom på, at diæter eller allergier ikke er en undskyldning for at være kræsne eller lave et show ud af det. Hvis du fx ville have foretrukket asparges i stedet for squash i vegetarretten, må du holde det for dig selv.

Hvis værten ikke kender dine madvaner, og de er meget vigtige, er det nødvendigt at give besked inden middagen. Især hvis det er lidt formelt eller første gang, I mødes.

  1. Preferencer er ikke det samme som allergier eller særlige diæter. Det er ikke moden opførsel, at en gæst proklamerer overfor resten af selskabet, at han hader kogte kartofler og ikke har kunnet få det ned siden barndommen.
    Denne form for kræsenhed skal holdes i ave ved selskaber, og det er god etikette at smage på kartoflerne eller blot lade dem passere med en høflig undskyldning. Lad være med at underholde hele bordet med din mors udkogte retter, der traumatiserede dig. Ikke i denne sammenhæng.

  2. Gæster med allergier eller lignende skal altid overveje selskabets størrelse, før de begynder at sætte forventningerne til middagen. Hvis du er den eneste ud af 100 med glutenallergi, kan du ikke forvente, at værterne disker op med et perfekt måltid. På den anden side er det efterhånden sådan, at der ved større selskaber sendes bestillingslister for fx vegetarer på forhånd.

  3. Det er en fin gestus at foreslå en lidt forvirret vært selv at tage en ret med, hvis du fx ikke kan tåle gluten. Alternativt kan du sige, at du elsker quinoa, og så kan værten lave en ret ud fra denne oplysning.

  4. Hvis du som vært har lidt besværlige gæster i selskabet, er det en god idé at præcisere, hvilke ingredienser der er i hver enkelt ret. Fx at du har brugt olie i stedet for smør, hvis det er det animalske, som er problemet. På den måde 'afvæbner' du dem, som ellers måske kunne finde på at sidde og spørge til hver en bid, og stemningen bliver ikke ødelagt.