© Styling: Lone Kjær, Foto: Tia Borgsmidt

Klassisk italiensk julekage med syltet pomerans og portvin

Panettone er en klassiske julekage, som spises til julemiddagen i Italien. Kagen har en luftig og sød gærdej fyldt med korender og syltede pomerans.

Julekage med syltet pomerans

Syltet pomerans er næsten konfekt i sig selv. Den lækre sødmefyldte syltede pommeransskal smager af jul og er en uundværlig ingrediens i en italiensk panettone. Brødet/kagen laves på en luftig og sød gærdej, og det færdigbagte brød smager guddommeligt med smør eller ledsaget af lidt blåskimmelost og et glas portvin.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stor kage

Gærdej

  • 1 dl lunken vand
  • 100 g gær
  • 100 g sukker
  • 2 vaniljestang
  • 6 æg
  • 2 citron, (revet skal)
  • 1 tsk. flagesalt
  • 300 g smør
  • 800 g hvedemel

Fyld

  • 140 g korender
  • 2 dl portvin
  • 200 g syltede pomerans

Pynt

  • 2 æg til pensling
  • 100 g mandelflager
  • Sigtet flormelis

Sådan gør du

Gærdej

  1. Kom vandet i en skål, og smuldr gæren heri.
  1. Tilsæt 1 spsk. sukker og rør, til gæren er opløst.
  1. Lad det stå på køkkenbordet, til det begynder at skumme lidt.
  1. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud i lidt af sukkeret.
  1. Rør vaniljesukker sammen med resten af sukkeret, æg, revet citronskal og salt i en anden skål.
  1. Tilsæt gærblandingen. Smelt smørret, og afkøl.
  1. Ælt hvedemel i dejen lidt ad gangen sammen med smeltet smør. Ælt dejen godt.
  1. Den må gerne være lidt klistret frem for helt tør af mel.
  1. Kom dejen i en skål drysset med mel, og lad den hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
  1. Kom imens korender i en skål, og hæld portvin over.
  1. Slå dejen ned på et meldrysset bord. Hak pomerans.
  1. Drys pomerans og afdryppede korender over dejen, og fold den sammen til et rundt brød.
  1. Smør en højform –brug en panettoneform, hvis du har det; alternativt kan du bruge en gryde. Kom dejen i formen, pensl med sammenpisket æg, og drys med mandelflager.
  1. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse.
  1. Bag brødet ved 180° i ca. 45 min.
  1. Sluk ovnen, og lad panettonen blive i ovnen, mens den afkøles.

Servering

  1. Tag brødet ud af formen, og anret det på en tallerken eller et fad.
  1. Bind eventuelt lidt papir og et bånd omkring for hyggens skyld.
  1. Drys brødet med sigtet flormelis.