Herhjemme er det ikke rigtig jul førend mit køkken dufter af panforte. Panforte er en toscansk specialitet, der efter sigende stammer helt tilbage fra 1200-tallet. Den findes i utallige versioner. Min version er glutenfri med chokolade, rosenblade og portvin. Glædelig jul!
Glutenfri Panforte med Mørk Chokolade & Rosenblade
Det skal du bruge:
100 gram pistacienødder
100 gram valnødder
100 gram tørrede tranebær
125 gram tørrede figner, hakket
50 gram boghvedemel
150 gram honning
150 gram lys muscovadosukker
1 spiseskefuld tørrede rosenblade, let knust
1 spiseskefuld portvin
100 gram mørk chokolade, 70% kakaoindhold
½ teskeful stødt kanel
¼ teskefuld stødt allehånde
Sådan gør du:
Opvarm ovnen til 170 grader varmluft.
Fór bunden af en rund springform (ø 20 cm) med bagepapir.
Rist nødderne på en bageplade i den forvarmede ovn i 10 minutter, til de begynder at dufte.
Opvarm honning, sukker og portvin til kogepunktet i en gryde under omrøring. Lad massen småsimre i 30 sekunder.
Hæld nødder, tørrede frugter, boghvedemel og krydderier i en stor skål og vend det godt sammen.
Tag gryden af varmen og smelt chokoladen heri. Hæld chokolademassen over i skålen med nøddeblandingen og rør det hele sammen til en ensartet masse.
Kom massen i springformen og fordel den jævnt. Bag i den forvarmede ovn i ca. 15 minutter. Pas på du ikke bager den for længe, da den kan blive stenhård.
Tag kagen ud og drys den godt med flormelis. Afkøl ved stuetemperatur. Skæres og serveres i små stykker.
Tip: Panforte kan holde sig utrolig længe, hvis man pakker den ind i lufttæt beholder.