Glutenfri panforte med chokolade

Den klassiske, italienske panforte får du her opskriften på i en glutenfri udgave.

© Camilla Drost - Atelier Ea
© Camilla Drost - Atelier Ea

Herhjemme er det ikke rigtig jul førend mit køkken dufter af panforte. Panforte er en toscansk specialitet, der efter sigende stammer helt tilbage fra 1200-tallet. Den findes i utallige versioner. Min version er glutenfri med chokolade, rosenblade og portvin. Glædelig jul!

Glutenfri Panforte med Mørk Chokolade & Rosenblade

Det skal du bruge:

  • 100 gram pistacienødder
  • 100 gram valnødder
  • 100 gram tørrede tranebær
  • 125 gram tørrede figner, hakket
  • 50 gram boghvedemel
  • 150 gram honning
  • 150 gram lys muscovadosukker
  • 1 spiseskefuld tørrede rosenblade, let knust
  • 1 spiseskefuld portvin
  • 100 gram mørk chokolade, 70% kakaoindhold
  • ½ teskeful stødt kanel
  • ¼ teskefuld stødt allehånde

Sådan gør du:

  1. Opvarm ovnen til 170 grader varmluft.
  2. Fór bunden af en rund springform (ø 20 cm) med bagepapir.
  3. Rist nødderne på en bageplade i den forvarmede ovn i 10 minutter, til de begynder at dufte.
  4. Opvarm honning, sukker og portvin til kogepunktet i en gryde under omrøring. Lad massen småsimre i 30 sekunder.
  5. Hæld nødder, tørrede frugter, boghvedemel og krydderier i en stor skål og vend det godt sammen.
  6. Tag gryden af varmen og smelt chokoladen heri. Hæld chokolademassen over i skålen med nøddeblandingen og rør det hele sammen til en ensartet masse.
  7. Kom massen i springformen og fordel den jævnt. Bag i den forvarmede ovn i ca. 15 minutter. Pas på du ikke bager den for længe, da den kan blive stenhård.
  8. Tag kagen ud og drys den godt med flormelis. Afkøl ved stuetemperatur. Skæres og serveres i små stykker.

Tip: Panforte kan holde sig utrolig længe, hvis man pakker den ind i lufttæt beholder.

© Camilla Drost - Atelier Ea