© Frederikke Heiberg

Gammeldags risalamande

Den gode, gamle, klassiske opskrift på risalamande som juledessert.

Risalamande – på den klassiske måde

Der er ikke nogen skam i at foretrække risalamande på den gammeldags manér. Når bare den er lavet fra bunden af de bedste råvarer, så kan du jo altid skeje lidt ud med tilbehøret.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Det skal du bruge:

  • ⅓ l sødmælk
  • vaniljestang
  • 41 g grødris
  • 25 g rørsukker
  • 40 g mandler
  • ¼ l piskefløde

Sådan gør du:

  1. Bring forsigtigt sødmælken i kog i en tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom både korn og stang i. Kom grødrisene i en sigte, skyl med koldt vand, og lad dem dryppe af, inden de kommer i den kogende mælk under omrøring.
  1. Skru ned for varmen, og læg låg på gryden. Lad risene koge ved svag varme i ca. 30 minutter, eller indtil de er møre. Rør ofte i risene under kogningen. Vær opmærksom på, at grøden skal være lind, da riskornene suger en masse væske under afkølingen.
  1. Hæld de færdige ris over i en skål, og drys sukkeret på overfladen. Stil skålen i et koldt vandbad med isterninger – sukkeret vil smelte helt.
  1. Skold, smut og hak mandlerne groft. Tag vaniljestangen op af risene, og vend mandlerne i. Pisk fløden let, og vend forsigtigt flødeskummet i. Hæld det hele i en serveringsskål, og lad risalamanden stå koldt, gerne til næste dag.

Denne risalamande smager fantastisk sammen med bærkompot eller en klassisk kirsebærsauce.