Fransk nougat - en lækker mundfuld

Med de grønne pistaciekerner og den sprøde, mørke chokolade ser de små bidder helt uimodståelige ud.

© Ulf Svane

Fransk nougat

Det skal du bruge:

  • 500 g mandler, smuttede
  • 150 g pistaciekerner
  • 300 g sukker
  • 430 g dansk honning
  • kornene fra 1 god stang vanilje
  • 60 g æggehvider
  • ¼ tsk. bagepulver
  • flormelis til udrulning

  • evt. mørk chokolade til overtræk

Sådan gør du:

  1. Forvarm ovnen til 160 °.
  2. Bred mandler og pistaciekerner ud på hver deres bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem riste i ovnen, til de er svagt gyldne. Tag mandlerne og pistaciekernerne ud, og lad dem køle af. Hak den ene halvdel groft, og lad den anden være urørt.
  3. Kom sukker, honning og vaniljekorn i en gryde, sæt den over varmen, og rør i massen hele tiden, indtil det bobler. Fjern gryden fra varmen.
  4. Pisk æggehviderne med et piskeris, til de skummer. Tilsæt bagepulver og pisk, indtil hviderne er stive og har løftet sig. Sæt igen gryden med sukker/honningblandingen over varmen, og lad den koge indtil 120 °. Brug et alm. digitaltermometer. Fjern gryden fra varmen.
  5. Brug en røremaskine med en vifte (ikke et piskeris). Hæld straks lagen i en tynd stråle i æggehviderne under kraftig piskning. Pisk videre ved mellemhastighed, til massen er afkølet. Massen skal være sej og glinsende. Tilsæt de hakkede og endnu lune hele mandler og pistacier, og bland det hele godt.
  6. Drys en plade eller et stykke bagepapir godt med flormelis. Kom nougatmassen ud på pladen, drys lidt flormelis på, og flad den ud med hænderne. Drys evt. med mere flormelis, og rul overfladen plan i ca. 3 cm tykkelse.
  7. Lad nougaten køle af i et par timer. Når den er fast, skæres den ud i passende stykker. Børst det overskydende flormelis bort, inden stykkerne skal dyppes i tempereret chokolade.