Bûche de Noël - den franske juletræstamme i luksusformat

Denne ikoniske julekage er traditionelt en roulade med chokoladesmørcreme og ganache ­og slet ikke en træstamme som den, vi kender i Danmark. Denne version er nærmest en mellemting mellem en kage og konfekt pga. den lækre intense gianduja­ganache og kagebunden, som er uden mel og næsten fragilité­agtig.

Opskrift på Bûche de Noël

Bûche de Noël er altid dekoreret, så den ligner en træstamme gerne komplet med bark-mønster, mos, svampe, kristtjørn og det hele. Historien siger, at udformningen hænger sammen med en gammel tradition blandt de franske bønder, som gemte den største trækævle til juleaften og brugte den til at tilberede julemiddagen over på ildstedet, og som kunne brænde hele aftenen og holde huset varmt, mens de var til midnatsmesse.

Ingredienser

Giandujaganache til fyld:

 • 100 g blød nougat
 • 65 g mørk chokolade
 • 100 g piskefløde (ca. 1 dl)
 • En lille knivspids havsalt

Bund:

 • 100 g hasselnødder
 • 120 g æggehvider (ca. 4 stk)
 • 50 g sukker
 • 50 g flormelis

Ganache til glasering:

 • 50 g mørk chokolade
 • 50 g piskefløde (ca. 1⁄2 dl.)
 • 10 g glucosesirup

Mængde 6-8 personer

Fremgangsmåde

Bunde:

 1. Rist hasselnødderne i ovnen på 180 c i ca. 10 minutter.
 2. Læg nødderne i et viskestykke og gnid skallerne af.
 3. Mal 80 g af nødderne til fint hasselnøddemel på en minihakker (hak de sidste 20 g fint og gem dem til rouladen skal samles).
 4. Sigt flormelis i en skål og bland med hasselnøddemel.
 5. Pisk æggehvider luftige og tilsæt derefter sukkeret lidt ad gangen mens der fortsat piskes. Pisk indtil marengsen er blank og sej, og sukkeret er opløst.
 6. Vend forsigtigt hasselnøddemel og flormelis i marengsen. Stop så snart massen er nogenlunde homogen.
 7. Spred dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir i et jævnt lag i ca. 1 tykkelse i en firkant på ca. 25 x 25 cm.
 8. Bag i ca. 15 minutter ved 175 c indtil den er lysebrun. Køl af på en bagerist.

Giandujaganache:

 1. Smelt nougat og chokolade i et vandbad over svag varme.
 2. Varm fløden op til lige under kogepunktet.
 3. Tag nougat og chokolade af varmen og hæld den hede fløde heri. Lad det stå og smelte sammen i et par minutter, mens der røres få gange.
 4. Rør derefter massen homogen ved at røre fra midten af skålen og gør cirklerne større og større, indtil hele ganachen er blank og sammenhængende.
 5. Køl ned ved stuetemperatur.

Samling:

 1. Frigør bunden fra bagepapiret og trim langsiderne.
 2. Smør gianduja ganachen på bunden (konsistensen skal være blød nok til at smøre ud og fast nok til ikke at flyde ud lidt som Nutella).
 3. Drys de hakkede hasselnødder ud på bunden og rul herefter bunden sammen til en roulade og stil på køl, mens du laver ganachen til glasering.

Ganache til glasering:

 1. Smelt chokolade i et vandbad over svag varme.
 2. Varm fløden og glucosesirup op til lige under kogepunktet.
 3. Tag chokoladen af varmen og hæld den hede fløde heri i. Lad det stå og smelte sammen i et par minutter, mens der røres få gange.
 4. Rør derefter massen homogen ved at røre fra midten af skålen og gør cirklerne større og større indtil hele ganachen er blank og sammenhængende.
 5. Smør straks ganachen på ‘rouladen’ med en madpensel og lav evt. riller i ganachen med en gaffel for at skabe et bark møster.

TIP: Lav små svampe af marengs, ved at sprøjte små høje dutter og lidt større flade dutter som sættes sammen efter bagning.

TIP: Kristtjørn kan laves af farvet marcipan eller fondant

TIP: Der findes faktisk Bûche de Noël­forme, så kagen kan laves i lag i stedet for som roulade ­uden at miste træstammeformen.

Du kan finde denne - og mange andre lækre opskrifter - i Magasinet Lækkerier, som kan downloades gratis i AppStore og Google Play.

Få mere inspiration hos Magasinet Lækkerier her!