Oksespidsbryst med citron og rosmarin samt kartofler og smørvendte blade
© Anders Schønnemann

Oksespidsbryst med citron og rosmarin samt kartofler og smørvendte blade

Vi braiserer kødet mørt i ovnen, efter vi har masseret det grundigt med de klassiske italienske krydderier. Det skal godt nok have to og en halv time, men så kvitterer det til gengæld med den herligste smag og smørbløde konsistens.

Smørblød oksespidsbryst

Oksespidsbryst er back in style. Tidligere var det en klassisker - tilbage i de hjemmegående husmødres tid. Det var dengang slow cooking var en selvfølge. Der var tid til det, og tidens tunge komfurer var som skabt til langtidsstegning. Nu har en ny generation opdaget langtidsstegningens lyksaligheder. Det sker med vacuumpakket sous vide teknologi og andre avancerede krumspring.

Men den samme effekt kan opnås med god gammeldags braisering af af et oksespidsbryst som dette efter 2 1/2 time i ovnen. Stegen bliver så mør, at den kan spises med ske.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Braiseret oksespidsbryst med citron og rosmarin

  • ½ g oksespidsbryst
  • ½ fed hvidløg
  • salt og peber
  • stilke rosmarin
  • ½ økologisk citron
  • 1 dl hvidvin
  • 1½ dl oksebouillon
  • ½ kg aspargeskartofler
  • 1 stk. romainesalat
  • 100 g spinat
  • 25 g smør

sådan gør du

  1. Sæt ovnen på 175°.
  1. Gnid kødet med hvidløg, og krydr med salt og peber.
  1. Knus rosmarin let i din hånd, og gnid kødet godt på begge sider med rosmarin og revet citronskal.
  1. Læg kødet i en smurt ildfast form.
  1. Kom vin og bouillon i bunden, og dæk med alufolie. Stil formen i ovnen.
  1. Lad kødet braisere i ca. 2 ½ time.
  1. Læg kartoflerne i en bradepande, og vend med lidt olie.
  1. Bag kartoflerne møre i ovnen sammen med kødet i ca. 45 min.
  1. Skyl salat og spinat, men bland dem ikke.
  1. Kom 4 spiseskeer vand og smørret på en stor pande.
  1. Lad smørret smelte, og kom nu romainesalatblade på panden, og vend rundt i 1 minut.
  1. Smag til med citronsaft.
  1. Vend spinaten med romainesalat, og hæld op på et fad.
  1. Hæld skyen fra fadet med kødet op i en lille kande.
  1. Skær oksespidsbrystet i skiver, og servér med de grønne blade, kartofler og sky.