Dhal – fantastisk indisk ret som er let at lave

Find opskriften på one-pot dhal her. Den er både vegetarisk og glutenfri.

© Mette Mølbak

One pot cooking

Vi alle vil gerne kunne nyde mad, som smager godt, er sundt, nemt at lave – og uden det efterlader alt for meget oprydningsarbejde. Kan det lade sig gøre? Ja – med one pot cooking. Aftensmaden tilberedes på nemmeste vis i én gryde, altså one pot.

Nedenfor giver Mette Mølbak en opskrift på den indiske ret "dhal", som både er vegetarisk og glutenfri.

Dhal med tomater og koriander

Indiens svar på en genial vegetarret med varme krydderier og linser, der giver fylde og mæthed.

Til dhal skal du bruge:

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 bakke tomater, 600 g
  • 1 tsk spidskommenfrø
  • 1 tsk korianderfrø
  • 1 tsk bukkehornsfrø
  • 1 tsk garam masala
  • 1⁄2 tsk tørret chili
  • olivenolie
  • 3 dl røde linser
  • ca. 5 dl vand
  • 1 lime, saften heraf
  • salt og friskkværnet peber

Tilbehør:

  • hakkede tomater
  • 2 forårsløg
  • frisk koriander
  • evt. yoghurt naturel

Sådan laver du one pot dhal:

  1. Pil løg og hvidløg og hak dem. Vask og hak tomaterne, men tag lidt fra til pynt.
  2. Stød spidskommen og koriander og bland alle krydderierne sammen.
  3. Find en gryde og svits løg og hvidløg i olivenolie. Tilsæt krydderierne. Kom herefter tomaterne ved samt linser. Hæld vand i, til det dækker, og lad det simre under låg i ca. 30 minutter.
  4. Rør i gryden undervejs og smag til med salt, peber og limesaft.
  5. Server med hakkede tomater, forårsløg i skiver, masser af koriander og evt. lidt yoghurt naturel.

Få mange flere opskrifter på one pot cooking i bogen Alt i én gryde - One Pot - Din genvej til nem hverdagsmad, af Mette Mølbak.

– One pot er en måde at gøre den daglige madlavning lettere, mere overskuelig og frem for alt minimere opvasken på. Det skal være en glæde at lave mad og ikke et uoverstigeligt projekt. Derfor har jeg arbejdet med at lave opskrifterne så simple og enkle så mulige samtidig med at du får velsmagende mad. I princippet behøver du bare et skærebræt, en kniv og en gryde eller et fad. Det er faktisk nemmere og bedre for miljøet end at hente take-away - og så ved du hvad der er i den mad du spiser, siger Mette Mølbak.

Lidt om dhal:

  • Dhal er en central ret i det indiske køkken.
  • Dhal krydres gerne med blandt andet spidskommen, hvidløg, ingefær, paprika – og hvad du ellers er til af krydderier.
  • Udover friske korriander er frisk persille eller naanbrød også lækkert tilbehør til one pot dhal.
  • Dhal er en vegetarisk og glutenfri ret – og hvis du undgår neutral yoghurt som tilbehør, så er det også en lækker vegansk ret.

Relaterede Artikler