© John Bendtsen

Lyst speltbrød

Et lækkert allround-brød, der smager morgen, middag og aften. Her anrettet til frokost med mozzarella og en rustik olivensalsa.

Grundopskriften på lyst og groft speltbrød er den samme, og du kan også blande kogte speltkerner i denne dej.

Fordej: vand 2 dl, lunt
gær 2,5 g
sigtet speltmel 150 g__

Brøddej:
vand 2 dl, lunt
gær 2,5 g
Maldon havsalt 4 tsk.
sigtet speltmel ca. 400 g
oliven- eller rapsolie 1 tsk. til skålen__

Rør ingredienserne til fordejen sammen, og lad den stå tildækket ved almindelig køkkentemperatur i 24 timer, gerne lidt længere.

Rør herefter dejen igennem, tilsæt gær, 1 dl vand ad gangen, salt og så meget mel, som dejen kan tage. Ælt den godt igennem, og tilsæt ikke for meget mel, dejen skal være blød.

Tril den rundt i olie i en skål, og lad den hæve i ca. 2 timer.

Vend den ud af skålen – dejen må ikke bankes ned – og form et tykt, aflangt brød, og lad det hæve igen i ca. 1 time.

Stænk varmt vand over, og bag brødet i en 200° varm ovn i ca. 40 min.

TIP: Det er vanskeligt at veje små mængder gær. Men hvis du deler en terning gær, 50 g, i 10 skiver, og deler hver skive igen, får du nøjagtigt de to gange 2,5 g, der skal bruges her.

Olivensalsa
sorte oliven 225 g
rødløg ½ stk., finthakket
rød chili 1 stk., lille, flækket, uden kerner og finthakket
balsamicoeddike 2 tsk.
timianblade 1 spsk.
jomfruolivenolie½-¾ dl

Hak de udstenede oliven sammen med løg og chili, og bland med de øvrige ingredienser.__