Julesalat med stenbiderrogn og rygeost

Stenbiderrogn kan serveres på mange andre måder end med blinis og det traditionelle tilbehør. Fx som her i kombination med sprød julesalat og en rygeostcreme.

4 personer julesalat 2 stk. rødløg 1 stk. rygeost 100 g creme fraiche 100 g salt og peber stenbiderrogn 300 g karse 1 bakke rugbrødschips • Skær enden af julesalaten, og skær så et X i stokken, og sæt dem i en høj skål med iskoldt vand. Når de har trukket sig sprøde, pilles bladene forsigtigt af og tørres godt af. • Hak løget fint, rør rygeost med creme fraiche, og smag til med salt og peber. • Anret salaten på tallerkener med rødløg, rygeostcreme, stenbiderrogn og et drys karse henover. Servér med rugbrødschips.

Julesalat
Julesalat eller endivie, som den også kaldes, er en utrolig smuk og sprød salat. Den lidt bitre smag går godt med en sød vinaigrette, gedeost eller andre smagsgivere. Jeg synes, at salaten er fantastisk i vintermånederne, dels på grund af smagen, og fordi den er så dekorativ. Iblødsættes salaten inden brug mørnes den lidt, så den er endnu bedre.

Rygeost
Har du selv en rygeovn, kan du lave rygeost hjemme. Hvis du er, som vi er flest, så køber du en god rygeost, spiser den på rugbrød med agurk, purløg og peber. Eller lav en creme, som i opskriften ved siden af, der også går til laks eller kartofler. Rygeost produceres på både sød- og skummetmælk og har en fantastisk, fin, mild og frisk smag.

Stenbiderrogn
Stenbiderrogn er en populær vinterspise og et dansk alternativ til ægte kaviar. Den friske rogn købes i hinder, som man fjerner ved at lægge rognen i en stor skål med iskoldt vand og derefter piske kraftigt med et piskeris, til hinderne slipper og sætter sig i piskeriset. Rognen hældes derefter til afdrypning i en sigte, drysses med salt og er klar til brug.