Når man fermenterer grøntsager, handler det om på at sætte en proces igang, så de naturlige forekommende mælkesyrebakterier, svampe og gærforekomster på grønstsagerne kickstarter en gæring og en gradvis forvandling af grøntsagerne.
Hvis det gøres rigtigt, findes der næppe sundere mad og dybere smagsoplevelse fuld af mineraler og vitaminer.
Det skal du bruge til fermenterede agurker (pr. glas)
8-10 peberkorn
½-1 teskefuld sennepsfrø
2 hele fed hvidløg
1-2 teskefuld dild
Agurker
Sådan gør du
1) Kog vand sammen med havsalt. Brug 2-3 skefulde pr. liter. Lad saltlagen køle af.
2) Put hvidløgene og dilden ned i saltlagen, mens den køler af. Resten lægges senere oven på agurkerne
3) Skær agurkerne i skiver og læg dem ned i glasset eller krukken.
4) Strø krydderierne ovenpå.
5) Når salttagen har nået stuetemperatur, skal du hælde den over krydderierne og agurkerne. Dæk dem helt med saltlagen. Undgå at noget flyder ovenpå. Brug en dødvægt på toppen (f.eks en renvasket sten) til at holde grøntsagerne nede. Grøntsagerne skal holdes nede, så der ikke opstår luftlommer.
6) Put derefter et låg henover beholderne eller et stykke osteklæde. Lad glassene stå forholdsvist varmt.
7) Se til glassene hver dag eller hveranden. Smag på dem efter en uge. Sæt dem ind i køleskabet, når de smager, som de skal.
8) Hvis der undervejs opstår noget, der ligner skimmelsvamp på toppen, så fjern det og rens dødvægten, der holder grøntsagerne neddykket i lagen. Efterhæld gerne med saltlagen med krydderierne, hvis du har mere af den stående.
Se en mere detaljeret udgave af opskriften på pantryparatur.com