Bønnegryde opskrift
© Tia Borgsmidt

Energibesparende hverdagsmad: Krydret bønnegryde med vintergrønt

Der er masser af energi at spare på madlavningen, hvis du gør brug af de gamle dyder. Her bliver retten bliver tilberedt færdig i en form for moderne høkasse, hvor høet er erstattet af vattæpper og dyner. Det gør det både energibesparende og bæredygtigt.

Kryderet bønnegryde med vintergrønt

I denne opskrift har jeg droppet kødet til fordel for en masse af sæsonens lækre grøntsager. Retten tilberedes i en støbejernsgryde og sættes i en slags moderne høkasse. Det er praktisk at lave mad i en høkasse – og især nu, hvor vi skal spare ekstra meget på energien. Jeg går naturligvis uden om hø, men pakker gryden ind i vattæpper og dyner. Princippet gør madlavningen fleksibel og er samtidig energibesparende og bæredygtigt. Jo finere tern grøntsagerne skæres i, des kortere tilberedningstid.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Krydret bønnegryde

  • ½ løg
  • 1 fed hvidløg
  • ½ kg rodfrugter, for eksempel gulerødder, knoldselleri, pastinakker og eventuelt jordskokker
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. stødt karry
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 1 dåser cherrytomater
  • ½ dåse sorte bønner
  • Flagesalt og peber

Topping

  • 1 dl cremefraiche

Sådan gør du

  1. Pil og hak løget.
  1. Pres hvidløget.
  1. Skræl rodfrugterne, og skær i tern/mundrette stykker. Jo finere, des kortere tilberedningstid.
  1. Varm olien i en støbejernsgryde, og svits løg, hvidløg og rodfrugter i karry og spidskommen.
  1. Vend godt rundt undervejs. Tilsæt cherrytomater, bring i kog, og læg låg på gryden.
  1. Pak gryden ind i et par viskestykker, et vattæppe og en dyne, og lad gryden stå i “høkassen” i minimum 1 times tid – gerne længere.
  1. Tag gryden over på varmen, og kog op.
  1. Smag på rodfrugterne, og tjek, at de er møre.
  1. Skyl og afdryp bønnerne, og vend i retten.
  1. Varm bønnegryden godt op, og servér med cremefraiche.

Bruger du jordskokker, så skær dem i mindre stykker. De er lidt længere tid om at blive møre sammenlignet med for eksempel gulerødder, knoldselleri og pastinakker.