Cider, drik, bobler, æbler, ciderforhandler
© Martin Pedersen

Fra haveæbler til Michelin-bobler

Aflevér dine overskydende haveæbler i Nordhavn og få bobler retur. Decideret er åbent i september for æble-indlevering i Nordhavn, som gør op med det store madspild af de æbler, der ellers blot ville rådne på græsplænen.

Havens træer er fulde af æbler. Når æblemosten er presset og tærten i ovnen, bliver de overskydende æbler samlet op og kørt på komposten eller rådner på plænen.

På den måde går der hvert år omkring 5 millioner kilo æbler til spilde i de danske haver – eller hvad der svarer til 200 store lastbiler fyldt med spiseklare æbler.

Overskudsfrugt får nyt liv

Det har den københavnske ciderproducent Decideret sat sig for at gøre noget ved. De har de sidste tre år taget imod lokale haveejeres overskudsæbler og byttet dem for cider.

– Det er en enorm ressource, der ellers går tabt hvert efterår, siger Jakob Paludan, medstifter af Decideret, og fortsætter:

– Vi bruger æblerne til en ultralokal københavner-cider, så overskuds-frugten får nyt liv i flasken. Vi har æbler af en helt særlig kvalitet i Danmark – også i haverne – som gør sig eminent til tør cider og mousserende frugtvin.

Danske haveæbler ender på Michelin-restauranter i København, Paris og Singapore

Cider-eventyret startede som et hobbyprojekt i 2015 blandt en gruppe københavnske venner.

– Vi har jo nogle af verdens bedste æbler i Danmark, men ingen kultur for at forædle dem til cider og frugtvin. Det ville vi lave om på, siger Cornelius Simonsen.

Hvad der startede som en hobby blev til en levevej, og i dag tæller Decideret mange toprestauranter blandt sine kunder.

De har for eksempel leveret en cider – hvis base var haveæbler – til verdens bedste restaurant Geranium og eksporterer til over 20 lande i hele verden.

Det lokale og bæredygtige vil de dog gerne holde fast i, og derfor leverer de selv cideren til de københavnske restauranter og vinbutikker på elektrisk ladcykel.

Cider, drik, bobler, æbler, ciderforhandler
© Martin Pedersen

Byt æbler til cider i Nordhavn

Det fungerer således, at alle haveejere kan aflevere deres æbler hos Decideret i Nordhavn og få en flaske færdig cider med hjem per 20 kg æbler. Æblerne kan indleveres på Kattegatvej 53, port 1 i tidsrummet 12-15 alle lørdage i september samt 1. oktober.

Sidste år var et magert år for indsamlingen, men i år ligner et kanon æbleår, så Decideret håber på at mange haveejere lægger vejen forbi. Når æblerne er indleveret, kværnes, presses og gæres de til en helt unik flaske, som kaldes Københavnsk.

Denne flaske sælges kun i hovedstaden. På den måde er ringen sluttet for et helt lokal æble-eventyr.