Michelin-kokkens oase i Nordsjælland

Rasmus Kofoed er medejer af Restaurant Geranium, som har tre Michelinstjerner. Tag med til hans hjem i Nordsjælland, som engang var et sommerhus, og som nu fungerer som familiehjem og oase hele året rundt.

Sommerhus nordsjælland træhus
© Andreas Mikkel Hansen

Bænken rundt omhjertetræet bliver flittigt brugt – ligesom den store terrasse, hvor krukker indeholder familiens samling af geraniumer og krydderurter.

træhus kokke par
© Andreas Mikkel Hansen

Maja bak-hansen og Rasmus Kofoed er flyttet fra Frederiksberg for at komme tættere på naturen.

Det gode liv – og det hele liv. Noget vi vel alle søger, men er man mesterkok på allerhøjeste plan, kan det være svært at få familieliv og et hektisk professionelt arbejde til at gå op i en højere enhed.

Rasmus Kofoed tog konsekvensen sammen med kæresten Maja Bak-Hansen og flyttede fra Frederiksberg op nord for København til et tidligere sommerhus – 2 minutter fra vandet, tæt ved en station og i kort afstand fra en Rudolf Steiner-skole, hvor børnene nu går. Det har givet en frihed og forbindelse til naturen, som parret bruger til motion og familieliv i det hele taget. Det handler om balance i livet. Hun arbejder som advokat i Københavns centrum, og Rasmus Kofoed residerer i restauranten på Østerbro i København, samtidig med at han også er coach for den danske deltager i Bocuse d’Or-konkurrencen, som han selv vandt guldmedalje i i 2011. Efterfølgende fik han først en, så to og senere tre Michelin-stjerner. Og når man så har tre børn, og en del af ens arbejde typisk foregår om aftenen, kræver det benhård disciplin.

Tendensen i toppen af danske restauranter lige nu er, at man holder lukket flere dage, så man faktisk også kan se sine børn vokse op.

Vi sidder her på en højsommerdag og nyder skyggen fra havens smukke hjertetræ.

Spisebord lampe stol
© Andreas Mikkel Hansen

At spise i umiddelbar forlængelse af køkkenet var vigtigt for familien. Maja Bak-Hansens morfar var engang direktør for FDB, og spisebordet stammer tilbage fra den tid. Stolene blev lavet til Restaurant Geranium af Københavns Møbelsnedkeri. Skiltet er fra dengang, Geranium lå i Kongens Have.

Plante vindueskarm
© Andreas Mikkel Hansen

Ret selvfølgeligt pynter en geranium i vindueskarmen.

Lænestol lyserød lampe
© Andreas Mikkel Hansen

Der er direkte adgang fra køkkenalrummet til husets opholdsstue. Her en lænestol fra Fritz Hansen, den sarte rosa farve går igen i en del af stuens detaljer.

Spisebord køkkenalrum spisebord
© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenet er klassisk indrettet med vasken i midten og komfur på denne ene side og køleskab, vinkøleskab og ovne på den anden. Sidstnævnte er fra Gaggenau. Familien valgte et grebsfrit køkken fra Hanstholm Køkken – denlysegrå farve var vigtig for at reflektere dagslyset ind i rummet. På bordpladen i lysegråt marmor ses de to køkkenmaskiner, som bliver brugt mest – en røremaskine og en blender.

Skænk blomster kommode
© Andreas Mikkel Hansen

Forbindelsen mellem køkken og stue bliver markeret af dette håndlavede skab lavet af Malte Gormsen og med keramik fra Aage Würtz og Anne Black.

Huset fandt parret sidste år, slog til, og begyndte en omfattende renovering på rekordtid.

– Jeg er ret visuel anlagt, og ligesom når jeg står i køkkenet med en række ingredienser, kan jeg billedligt godt se, hvordan retten ender, så havde jeg samme fornemmelse for denne ombygning. Huset er fra 1950’erne og havde været gennem flere tilbygninger og ombygninger, men rummene var ret mørke med næsten sorte lofter. Ombygningen med nyt køkken, badeværelser, ja alt, ville tage otte måneder, sagde håndværkerne. Jeg gav dem halvanden og overvågede selv processen hver dag, hvor Maja og børnene flyttede til Samsø. Det betød for eksempel, at når håndværkerne manglede et beslag, så fik jeg min lokale smed til at lave det samme dag, og vi skulle ikke vente på materialer. Jeg holder selv af at hamre og save, så noget af loftet har jeg selv stået for, fortæller Rasmus Kofoed.

Stue sofa lænestol
© Andreas Mikkel Hansen

Opholdsstuens spektakulære møbel er lænestolen Harpen af Jørgen Høvelskov formgivet i 1962. Sofaens moduler var egentlig købt til at høre sammen, men rummets endelige indretning bevirkede, at familien nu har to siddemøbler. Gulvet fra Trækompagniet er lagt oven på gulvvarme.

opbevaring skab
© Andreas Mikkel Hansen

Gennem hele hjemmet har Maja og Rasmus fået lavet opbevaringsmøbler af Malte Gormsen og designet af Rasmus og Gorm. Lige fra entreen til badeværelsets vaskemaskine.

Vaskemaskine skab
© Andreas Mikkel Hansen

Operationen lykkedes, og undervejs arbejdede 12 håndværkere målrettet på projektet. Afgørende for ombygningen var at transportere det luftige og lyse med fra lejligheden på Frederiksberg ind i det nye hus, siger Maja Bak-Hansen. Det betød, at 4 små rum blev sløjfet og blev til ét, og arealet danner nu det store lyse køkken. Et andet krav var, at gulvet skulle være en aktiv medspiller, som familien kunne bruge til yoga, armbøjninger og ikke mindst leg med børnene. Så alle gulve blev taget op, og der blev lagt varme under nye lyse træplanker. Når man går gennem huset, lægger man mærke til en anden god detalje, hvor husets opbevaringsreoler, skabe og lignende er i samme træsort og stil.

Badeværelse bad badekar
© Andreas Mikkel Hansen

Badeværelset havde meget lav loftshøjde, så gulvet blev sænket. Karret er fra Bad & Stil.

Mand barn tersasse
© Andreas Mikkel Hansen

Rasmus og søn studerer Karljohans chiliplante.

Ude og inde fungerer optimalt, hvor børnene har fået deres eget område, og fx den 4-årige Karljohan viser stolt sine egne krydderurter, som han vander og passer – og bruger, når han hjælper til i køkkenet. Sådan begynder man måske tidligt at opfange, hvad det gode liv er.

– Prøv at lugte denne geranium her, siger Rasmus Kofoed og nulrer vækstens blade, og en umiskendelig coladuft kommer tydelig frem. Han har siden sin første restaurant været pioner med at bruge grøntsager og krydderurter i sit køkken og udvikler hele tiden det, der kommer på tallerkenen. Omgivelser betyder dog også meget for helhedsoplevelsen. Kaffen smager faktisk bedre, når man indtager den rundt om et hjertetræ – og med en duft af geranium på fingrene.

Krydderurter salat skål
© Andreas Mikkel Hansen

Der er gang i den, når alle børnene er hjemme fra vuggestue og børnehave – derfor fungerer terrassen som et ekstra kæmpestort rum. Børnene har deres egen afdeling med krydderurter og aktivitetslegetøj, som giver forældrene tid til en kop kaffe omkring hjertetræet.

Familie terasse sommerhus
© Andreas Mikkel Hansen

Mens BO BEDRE var på besøg, lavede Rasmus Kofoed en lille frokostret. Rodfrugter som med lidt olie og salt fik selskab af timian, oregano, salvie og rosmarin. Efter en halv time ved 180 grader gav han de varme grønsager lidt gedeost. En helt enkel og dejlig sensommer- og efterårsret.

Salat mad skål
© Andreas Mikkel Hansen