©

Tarte bourdeloue – pæreklassikeren over dem alle

Dette er en af Mika Wullfs absolutte yndlingstærter, hvis ikke hendes alleryndlings. Det er den klassiske franske pæretærte, og vi kan kun anbefale at prøve den - du vil ikke fortryde det.

En lille parisisk konditor med butik på rue Bourdaloue opfandt tærten og deraf navnet. Dette er den originale version med pocherede pærer, men jeg laver den også tit med rå, modne pærer da rå pærer sagtens kan nå at tilberede på den tid, det tager at bage mørdejen færdig. Tærten smager allerbedst med fuldfed creme fraiche til.

TIP: I en snæver vending kan du bruge syltede pærer fra dåse i stedet for at pochere pærerne selv.

Mørdej:

250 g hvedemel

150 g smør, stuetemp.

100 g flormelis

20 g mandelmel

1 g fint salt

1 M æg (50 g), sammenpisket

Mandelmasse:

60 g smør, blødt

90 g sukker

60 g mandelmel

1 vaniljestang

1 M æg (50 g)

10 ml. mørk rom (kan udelades)

Pocherede pærer:

4 pærer

Saften af 1 citron

8 dl vand

250 g sukker

Desuden:

Mandelflager (kan udelades)

Abrikosmarmelade (kan udelades)

Mængde: 6-8 personer (passer til en tærteform på 20 cm)

  1. Lav mørdej – se guide og fremgangsmåde i denne opskrift.
  2. Skræl pærerne, fjern stilk og kernehus og halver dem
  3. Bring vand, sukker og citronsaft i kog, tilføj de halverede pærer til sukkerlagen og sænk varmen så meget, at lagen kun lige akkurat simrer. Lad pærerne simre i ca. 10 min indtil de er møre, sluk varmen og lad pærerne køle af i sukkerlagen. Når de er ved stuetemperatur, kan de duppes på køkkenrulle, og skæres i skiver på ca. en halv cm (lad dog de halve pære beholde formen, selvom de bliver skåret i skiver, så de kan placeres samlet på tærten)
  4. Flæk vaniljestangen og bland vaniljekornene med lidt af sukkeret.
  5. Bland blødt smør og sukker sammen i en skål og pisk til det er lyst i farven og luftigt i konsistensen.
  6. Tilføj ægget og rør indtil massen er homogen.
  7. Tilføj rom og mandelmel og rør til massen er homogen.

TIP: mandelmassen kan laves en dag i forvejen og opbevares på køl.

  1. Rul tærtedejen ud til 3-4 mm og placer den i tærteformen.
  2. Spred mandelmassen jævnt i tærten og placer de halve pærer oven på mandelmassen i en cirkel og evt. en enkelt i midten, hvis der er plads. Strø mandelflager over tærten.
  3. Bag tærten ved 180c i ca. 35-40 minutter, indtil den er gylden og tærtebunden gennembagt. Befri fra tærteformen og køl ned på en bagerist.
  4. Når tærten er kølet ned kan den pensles med lun abrikosmarmelade, for et fint skinnende look.

Du kan finde denne - og mange andre lækre opskrifter - i Magasinet Lækkerier, som kan downloades gratis i AppStore og Google Play.

Få mere inspiration hos Magasinet Lækkerier her!