Tarte bourdeloue – pæreklassikeren over dem alle

Dette er en af Mika Wullfs absolutte yndlingstærter, hvis ikke hendes alleryndlings. Det er den klassiske franske pæretærte, og vi kan kun anbefale at prøve den - du vil ikke fortryde det.

Tarte bourdeloue

En lille parisisk konditor med butik på rue Bourdaloue opfandt tærten og deraf navnet. Dette er den originale version med pocherede pærer, men jeg laver den også tit med rå, modne pærer da rå pærer sagtens kan nå at tilberede på den tid, det tager at bage mørdejen færdig. Tærten smager allerbedst med fuldfed creme fraiche til.

Du kan finde denne - og mange andre lækre opskrifter - i Magasinet Lækkerier, som kan downloades gratis i AppStore og Google Play. Få mere inspiration hos Magasinet Lækkerier her!

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Mørdej

  • 62 g hvedemel
  • 37 g smør, stuetemp.
  • 25 g flormelis
  • 5 g mandelmel
  • ¼ g fint salt
  • ¼ M æg (50g), sammenpisket

Mandelmasse

  • 15 g smør, blødt
  • 22 g sukker
  • 15 g mandelmel
  • ¼ vaniljestang
  • ¼ M æg (50 g)
  • 2½ ml mørk rom (kan udelades)

Pocherede pærer

  • 1 pærer
  • ¼ citron (saften)
  • 2 dl vand
  • 62 g sukker
  • Mandelflager (kan udelades)
  • Abrikosmarmelade (kan udelades)

Sådan gør du

Mørdej

Lav mørdej - se guide og fremgangsmåde i denne opskrift.

Pocherede pærer

  1. Skræl pærerne, fjern stilk og kernehus og halver dem.
  1. Bring vand, sukker og citronsaft i kog, tilføj de halverede pærer til sukkerlagen og sænk varmen så meget, at lagen kun lige akkurat simrer.
  1. Lad pærerne simre i ca. 10 min indtil de er møre, sluk varmen og lad pærerne køle af i sukkerlagen.
  1. Når de er ved stuetemperatur, kan de duppes på køkkenrulle, og skæres i skiver på ca. en halv cm (lad dog de halve pære beholde formen, selvom de bliver skåret i skiver, så de kan placeres samlet på tærten)

Mandelmasse

  1. Flæk vaniljestangen og bland vaniljekornene med lidt af sukkeret.
  1. Bland blødt smør og sukker sammen i en skål og pisk til det er lyst i farven og luftigt i konsistensen.
  1. Tilføj ægget og rør indtil massen er homogen.
  1. Tilføj rom og mandelmel og rør til massen er homogen.

Tærten

  1. Rul tærtedejen ud til 3-4 mm og placer den i tærteformen
  1. Spred mandelmassen jævnt i tærten og placer de halve pærer oven på mandelmassen i en cirkel og evt. en enkelt i midten, hvis der er plads.
  1. Strø mandelflager over tærten.
  1. Bag tærten ved 180c i ca. 35-40 minutter, indtil den er gylden og tærtebunden gennembagt.
  1. Befri fra tærteformen og køl ned på en bagerist.
  1. Når tærten er kølet ned kan den pensles med lun abrikosmarmelade, for et fint skinnende look.
  1. Mandelmassen kan laves en dag i forvejen og opbevares på køl.
  2. I en snæver vending kan du bruge syltede pærer fra dåse i stedet for at pochere pærerne selv.