De her elegante små tærter er en blanding af forskellige franske teknikker, der tilsammen skaber en himmelsk nougat-mundfuld. Knasende krokant, blød creme og sprød mørdej. Perfekte til eftermiddagskaffen.
Opskriften giver 6 små tærter
Specielle redskaber
6 perforerede tærteringe med en diameter på 5-6 cm
Sprøjtepose
1 rund tyl
Kaffecremeux
Ingredienser
125 g mælkechokolade (fx Toms 47%)
0,5 blad husblas
1 dl piskefløde
1 dl sødmælk
2 tsk. instant-kaffe
Kornene fra 1/2 vaniljestang
3 æggeblommer
25 g sukker
1 nip salt
Fremgangsmåde
Udblød husblassen i koldt vand. Hak chokoladen fint, og kom den i en beholder.
Varm fløde, kaffepulver og mælk op i en gryde. Rør sukker, æggeblommer og vanilje sammen, og hæld den varme flødeblanding i, imens du pisker heftigt. Kom blandingen tilbage i gryden og rør, til temperaturen rammer 84 grader.
Si blandingen, kom chokoladen og husblassen i, og rør, til chokoladen er smeltet. Smag til med salt. Stavblend evt. cremeuxen, og kom den i en sprøjtepose med en rund tyl.
Afkøl cremeuxen i køleskabet - gerne til næste dag. Tag den ud, lidt før den skal bruges, så den får den rette konsistens til at sprøjte fine toppe.
Mørdej
Ingredienser
50 g mandler
100 g mel
40 g flormelis
80 g koldt smør
Kornene fra 1/2 vaniljestang
1/4 tsk. salt
1 æggeblommer
Evt. meget lidt koldt vand
Fremgangsmåde
Kom mandler i en minihakker sammen med flormelis, mel, salt og vaniljekorn. Blend, til alt har samme konsistent.
Skær smørret i tern, og kom det i hakkeren. Blend, til det lige akkurat er mikset.
Kom blandingen i en skål, og tilføj nok æggeblomme (og evt. vand) til, du kan samle dejen ved forsigtigt at presse den op af kanten, til den er sammenhængende.
Del dejen i to, og rul hver af dem meget tyndt ud på et meldrysset stykke bagepapir.
Kom dejpladerne på køl, indtil de er ret faste.
Stik bunde ud med tærteformen, og skær strimler af dejen, der er lidt højere end tærteringen.
Beklæd siderne af ringen med strimlerne, og pres siderne sammen med bunden.
Sæt tærterne på køl, indtil mørdejen er fast igen.
Skær tærtedejen af langs kanten, så du får et pænt øvre snit.
Bag tærterne på en bageplade med bagepapir ved 200 g (ikke varmluft) i 15-20 minutter, til tærterne er gyldenbrune.
Befri dem fra tærteringene, imens de stadig er varme, og lad dem køle af.
Hasselnøddekrokant
Ingredienser
60 g hasselnødder
70 g sukker
Fremgangsmåde
Rist hasselnødderne i ovnen ved 200 g, til de er brunede, og nulr skindet af.
Kom sukkeret i en gryde, og smelt det, til det er gylden karamel.
Hæld karamellen ud på et stykke bagepapir, og lad det køle helt af.
Kom nødder og karamel i en minihakker, og blend, til det er meget fint – næsten flydende.
Smelt chokoladen, og bland det med nøddekrokanten.
Samling
Fordel krokant-massen i tærtebundene. Sprøjt den bløde cremeux ud i dutter ovenpå pralineen.
Server dem ved stuetemperatur. Velbekomme!
Tip: Du kan drysse de færdige tærter med hakkede nødder, skovsyre, chokoladeflager e.l.
Tip: Du kan også bruge en stjernetylle e.l., hvis du vil have en anden stil på din tærte. Og du kan sagtens bruge andre små tærteforme – eller én stor for den sags skyld.
Opskriften på de små tærter med hasselnødder, samt foto og styling er alt sammen af Treats by Thea.