Dessert —
Minitærter med hasselnød og kaffecreme
Knasende krokant, blød creme og sprød mørdej: En fantastisk mundfuld.
Små tærter med hasselnødder og kaffecremeux
De her elegante små tærter er en blanding af forskellige franske teknikker, der tilsammen skaber en himmelsk nougat-mundfuld. Knasende krokant, blød creme og sprød mørdej. Perfekte til eftermiddagskaffen.
Opskriften giver 6 små tærter
Specielle redskaber
- 6 perforerede tærteringe med en diameter på 5-6 cm
- Sprøjtepose
- 1 rund tyl
Kaffecremeux
Ingredienser
- 125 g mælkechokolade (fx Toms 47%)
- 0,5 blad husblas
- 1 dl piskefløde
- 1 dl sødmælk
- 2 tsk. instant-kaffe
- Kornene fra 1/2 vaniljestang
- 3 æggeblommer
- 25 g sukker
- 1 nip salt
Fremgangsmåde
- Udblød husblassen i koldt vand. Hak chokoladen fint, og kom den i en beholder.
- Varm fløde, kaffepulver og mælk op i en gryde. Rør sukker, æggeblommer og vanilje sammen, og hæld den varme flødeblanding i, imens du pisker heftigt. Kom blandingen tilbage i gryden og rør, til temperaturen rammer 84 grader.
- Si blandingen, kom chokoladen og husblassen i, og rør, til chokoladen er smeltet. Smag til med salt. Stavblend evt. cremeuxen, og kom den i en sprøjtepose med en rund tyl.
- Afkøl cremeuxen i køleskabet - gerne til næste dag. Tag den ud, lidt før den skal bruges, så den får den rette konsistens til at sprøjte fine toppe.
Mørdej
Ingredienser
- 50 g mandler
- 100 g mel
- 40 g flormelis
- 80 g koldt smør
- Kornene fra 1/2 vaniljestang
- 1/4 tsk. salt
- 1 æggeblommer
- Evt. meget lidt koldt vand
Fremgangsmåde
- Kom mandler i en minihakker sammen med flormelis, mel, salt og vaniljekorn. Blend, til alt har samme konsistent.
- Skær smørret i tern, og kom det i hakkeren. Blend, til det lige akkurat er mikset.
- Kom blandingen i en skål, og tilføj nok æggeblomme (og evt. vand) til, du kan samle dejen ved forsigtigt at presse den op af kanten, til den er sammenhængende.
- Del dejen i to, og rul hver af dem meget tyndt ud på et meldrysset stykke bagepapir.
- Kom dejpladerne på køl, indtil de er ret faste.
- Stik bunde ud med tærteformen, og skær strimler af dejen, der er lidt højere end tærteringen.
- Beklæd siderne af ringen med strimlerne, og pres siderne sammen med bunden.
- Sæt tærterne på køl, indtil mørdejen er fast igen.
- Skær tærtedejen af langs kanten, så du får et pænt øvre snit.
- Bag tærterne på en bageplade med bagepapir ved 200 g (ikke varmluft) i 15-20 minutter, til tærterne er gyldenbrune.
- Befri dem fra tærteringene, imens de stadig er varme, og lad dem køle af.
Hasselnøddekrokant
Ingredienser
- 60 g hasselnødder
- 70 g sukker
Fremgangsmåde
- Rist hasselnødderne i ovnen ved 200 g, til de er brunede, og nulr skindet af.
- Kom sukkeret i en gryde, og smelt det, til det er gylden karamel.
- Hæld karamellen ud på et stykke bagepapir, og lad det køle helt af.
- Kom nødder og karamel i en minihakker, og blend, til det er meget fint – næsten flydende.
- Smelt chokoladen, og bland det med nøddekrokanten.
Samling
- Fordel krokant-massen i tærtebundene. Sprøjt den bløde cremeux ud i dutter ovenpå pralineen.
- Server dem ved stuetemperatur. Velbekomme!
Tip: Du kan drysse de færdige tærter med hakkede nødder, skovsyre, chokoladeflager e.l.
Tip: Du kan også bruge en stjernetylle e.l., hvis du vil have en anden stil på din tærte. Og du kan sagtens bruge andre små tærteforme – eller én stor for den sags skyld.
Opskriften på de små tærter med hasselnødder, samt foto og styling er alt sammen af Treats by Thea.