Macarons: Lækre og eksklusive
Dette er en historie om en besættelse henover frustration til succes og passion. Og det er ikke mindst en historie om de små, men lækre og eksklusive kager fra Paris, som folk er villige til at stå i lange køer for at få fingrene i; macarons. Og hvis du når ned til bunden af indlægget, finder du min opskrift på matcha macarons.
Macarons er ikke nødvendigvis helt nemme at lave
De ser simple ud, og med en ingrediensliste på kun tre basisingredienser (mandler, æggehvider og sukker), gik jeg med den første og bedste opskrift fra Google straks i gang med at prøve kræfter med disse små søde kager i mit dengang lille Nørrebro-køkken. Der var kun 2 måneder til, at vi skulle afholde Augusts navnefest for familie og venner, og jeg forestillede mig, at jeg ville lave macarons til 40 mennesker - "det er da ingen sag", tænkte jeg.
Men jeg blev klogere. Efter utallige forsøg med macarons, som sad fast i bagepapiret, sprækkede i ovnen og faldt sammen til en trist lille sukkerklat, gled min indledende fascination gradvist over i frustration. En frustration, som førte til timevis af manisk Google-søgning efter svar. Hvorfor var det så svært at få til at lykkes?! Heldigvis kunne jeg under min søgning læse mig til, at jeg ikke var den eneste, som havde de udfordringer, og jeg fandt også adskillige artikler og videoer, som forsøgte at hjælpe macaron-wannabes som mig.
Macarons som dessert
Da der kun var to dage til navnefesten kiggede Mikkel forsigtigt til mig ude i køkkenet, og til en forandring fandt han mig i et stort smil, mens jeg holdte en lille macaron op; "Se, den har fået fødder!" Han kiggede på mig som om, at nu var den da helt gal. Men jeg forklarede hurtigt, at 'fødderne' er et af kendetegnene ved den franske macaron. Derudover skal den have en glat og sprød overflade samt et sejt indre. To dage senere fejrede vi vores søns navngivning med lækker mad og macarons som dessert.
Gennem mine forsøg har jeg lært, at kunsten at lave macarons ikke er et eller andet mystisk hokus pokus, som nogen gerne vil gøre det til. Det er handler om kemi, præcision og finesse. I den sammenhæng er der naturligvis forskellige forhold, som kan have indvirkning på resultatet:
- Farve og smag: frysetørret frugt og vandindhold i nogle farver kan gøre dejen mere våd og dermed også forlænge tørretid samt bagetid.
- Sprøjteteknik: det er vigtigt ikke at massere dejen og varme den unødigt op i sprøjteposen. Arbejd derfor så hurtigt, du kan.
- Tørretid: Det er vigtigt, at du ikke blindt følger den i opskriften anviste tid. Du skal kunne røre ved dine macarons, inden du sætter dem i ovnen. Alt afhængigt af rumtemperatur og luftfugtighed tager det nogle gange mere end 30 minutter.
- Bagetid: Som med tørretid kan bagetiden også være forskellig fra ovn til ovn. Mærk derfor på dine macarons, inden du tager dem ud af ovnen. Kun hvis de kan slippe bagepapiret, er de færdige.
Ovennævnte er blot nogle af de udfordringer, som jeg har mødt på min vej, og der er gået enormt mange forsøg, timer og spildte materialer ind i at nå mit mål. Men nu har jeg endelig mestret at lave den perfekte macaron.