© chiltonka.com

Caneléer - himmelsk hybrid mellem æbleskiver og crème brûlée

Caneléer er en hybrid mellem æbleskiver og crème brûlée. Se opskriften her på den lille, superfranske kage med mørk rom.

Karameliseret æbleskive

Én gang i sit liv skal man prøve den franske specialitet, canelé'en. I denne lille kage mødes det sprøde æbleskivebid på himmelsk vis med den karameliserede saftighed i crème brûléen. Canaléer bages i ovnen i særlige canelé-forme. Det er riflede små kageforme i messing (se nedenfor). I dag findes de også i en silikoneversion. Caneléer kaldes i udvidet form på fransk for Cannelés Bordelais - Caneléer fra Bordeaux.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stk.

  • ½ kopper sødmælk
  • ½ spsk. usaltede smør
  • ¼ vaniljestang
  • ¼ kop sukker
  • ¼ kop hvedemel
  • ¼ tsk. havsalt
  • ½ store æg
  • ¼ kop mørk rom

Sådan gør du

  1. Bland mælken og de 2 spsk. smør i en saucepande.
  1. Tilsæt vaniljen, som du har skrabet af vaniljestangen.
  1. Bring blandingen i kog.
  1. Herefter fjerner du panden fra blusset, lægger låg på og lader blandingen stå i 10 minutter.
  1. Bland derefter sukker, mel og salt sammen i en stor skål
  1. Hæld mælkeblandingen ned i en anden skål. Fjern vaniljekornene.
  1. Pisk æggene i én efter én. Pisk det hele stille og roligt sammen med melblandingen. Pisk rommen i. Lad dejen køle helt af.
  1. Dæk den til og lad den stå i mindst otte timer. Et døgn eller to er allerbedst. Alternativt kan du sætte dejen ind i køleskabet i mindst en time.
  1. Forvarm ovnen på 250 grader. Herefter pensler du canelé-formene med smeltet smør. Hæld den flydende dej ned i formene. Fyld kun formene 2/3 op med dejen.
  1. Bag caneléerne i 20 minutter. Skru derefter temperaturen ned på 200 grader.
  1. Læg noget folie over formene, hvis caneléerne brunes for hurtigt.
  1. Canéleerne er færdige efter 45-50 minutter, når de har opnået en mahognibrun farve (tids- og temperaturangivelserne kan variere lidt efter, hvilken type ovn du anvender).
  1. Tag caneléerne ud af ovnen og ud af formene og lad dem køle af på en ovnrist.

Fotos: chilitonka.com

Canéleerne smager allerbedst samme dag, mens de stadig er lune – præcis som æbleskiver. Her er der dog den lækre karameliserede overflade i tilgift, som løfter canéleerne op i en liga helt for sig selv.