© Alex Klemensen og Christian Møller

Den store caviar-guide

Caviar er en fantastisk lækker spise – men kan være svær at finde hoved og hale i. Caviar-eksperten Alex Klemensen deler ud af sin viden og guider til de forskellige slags caviar.

Caviar 101

Nytåret er snart over os og det betyder ofte gastronomisk forkælelse med de ypperste råvarer, naturen har at byde på. Torsk og østers er klassiske indslag til nytår – og vil man tilføre nytårsretterne en ekstra dimension, så er caviar formidabel til formålet.

Men hvad skal man købe, hvad karakteriserer de forskellige typer caviar og hvad er støren for en fisk? Det og meget mere har vi spurgt caviar-eksperten Alex Klemensen, som ejer det danske caviar-firma ROGN.

ROGN har flere forskellige typer caviar i deres sortiment. De kendetegnes ved at stamme fra dygtige producenter i Tyskland, Italien eller Frankrig. Den eneste oversøiske caviar i sortimentet er varianten GOLD fra Kina.

© Alex Klemensen og Christian Møller
© Alex Klemensen og Christian Møller

Det vidste du ikke om caviar:

  1. Støren har, som ét af få dyr i verden, stort set ikke ændret udseende i de millioner af år den har eksisteret.
  2. Der findes 27 forskellige typer stør og I naturen ses til tider også hybrider/krydsninger af arterne - på nogle farme opdrættes hybrider for at fremme bestemte smags- og farveudtryk.
  3. Støren trives bedst med foder af høj kvalitet, med en høj andel af marine råvarer (altså god fiskemel- og olie). Det rigtige foder, samt vandkvaliteten og tålmodighed er de vigtigste faktorer for caviar-kvaliteten.
  4. På de fleste farme bruger man hele støren, kødet kan spises og har høj næringsværdi og skindet bruges til at fremstille "læder".
  5. Al caviar kommer fra farme i dag.

LÆS OGSÅ