Svampet gulerodslagkage med blød flødeostcreme

Den klassiske gulerodskage har fået et moderne twist.

© Thea Stevnhøj Meldgaard

Fugtig gulerodslagkage med flødeostcreme og smuk blomst

Grøntsager er et hit i køkkenet hos gourmetkokkene, og du kan gøre brug af denne trend ved at tage verdens lækreste gulerodskage til nye højder med en smuk gulerodsblomst på toppen.

Opskriften giver 2 minilagkager eller 1 lidt større kage
6-8 personer

Specielle redskaber

  • Sprøjtepose
  • Silikoneforme (enten á 10 cm eller 20 cm i diamater)
  • Udstikker, der måler mellem 2 og 3 cm i diameter

Gulerodslagkage

Det skal du bruge:

  • 100 g hvedemel
  • 1 tsk. natron
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. kanel
  • Et drys kardemomme
  • Et drys tørret ingefær
  • Et drys muskatnød
  • 1/2 tsk. salt
  • 2 æg
  • 110 g brun farin
  • 100 g sukker - gerne
  • 1,5 dl raps- eller solsikkeolie
  • 100 g revne gulerødder
  • 1/2 revet madæble
  • 100 g finthakkede valnødder eller hasselnødder
  • 50 g finthakkede figner, rosiner eller dadler
  • 50 g finthakket hvid chokolade

Sådan gør du:

  1. Forbered nødder, tørret frugt, gulerødder, chokolade og æble.
  2. Pisk æggene tykt og luftigt sammen med de to slags sukker. Vend olien i blandingen.
  3. Bland de tørre ingredienser (natron, bagepulver, krydderier, mel og salt), og vend det i æggeblandingen. Rør den tørrede frugt, gulerødder, æble, nødder og chokolade i.
  4. Smør den valgte silikone-form med en smule smør eller olie.
  5. Fordel ¼ eller ½ af dejen i formen (alt efter om du bager to små eller en stor kage), og bag i en 180-graders forvarmet ovn (ikke varmluft) i 30-40 minutter, eller til du kan stikke en tandstik i midten af en kage, uden der hænger dej ved.
  6. Køl kagen, og sæt dem i køleskabet, inden du befrier dem fra formen. Gentag 4 eller 2 gange.

Flødeostcreme

Det skal du bruge:

  • 120 g smør ved stuetemperatur
  • 100 g flødeost
  • 150 g flormelis
  • Kornene fra en vaniljestang presset sammen med lidt af flormelissen
  • Citronsaft- og skal

Sådan gør du:

  1. Pisk smørret lys og luftig. Tilsæt flormelis, og pisk efter. Kom resten af ingredienserne i (smag til med citron), og pisk, til det er blandet. Kom i en sprøjtepose med rund eller ingen tyl.

Pynt & samling

Det skal du bruge:

  • Rigtig mange gulerødder
  • Citronsaft
  • Sukker
  • Vand
  • Evt. skovsyre

Sådan gør du:

  1. Lav en lage af citronsaft, sukker og vand efter smag.
  2. Snit gulerødderne i tynde skiver på langs og udstik en masse halvcirkler med en udstikker, der er ca. 2-3 cm i diameter. Skær dem til, så du har adskillige halvcirkler. Kom dem i lagen, så de kan mørne og tage smag.
  3. Sprøjt en flødeostcreme på en af gulerodsbundene. Kom en bund ovenpå. Slut af med et jævnt lag på den øverste bund. Køl kage(r)n(e) ned, så cremen er relativt fast, når du skal dekorere. Placer halvcirkler let forskudt af hinanden i en lang spiral udefra og ind til midten, så du får en smuk blomst (se billede).

Tip: Det tager lidt tid at lave blomsterne, og man kan sagtens lave kagen smuk ved bare at give den en flødeost-top og pynte med strimler af gulerødder, blomster eller skovsyre.

gulerodskage flødeostcreme
© Thea Stevnhøj Meldgaard