Lækre kage-hapsere: Mini citrustærter

Sprød, karamelliseret mørdej med hvid chokoladecreme – smagt til med syrlig citron.

© Thea Stevnhøj Meldgaard

Kagekanapeer: Citrustærter

Hvad med at diske op med disse små kagehapser til dit næste middagsselskab? Sprød, karamelliseret mørdej med legeret hvid chokoladecreme fra det traditionelle franske dessertkøkken – smagt til med syrlig citron. Dine gæster vil dåne!

Opskriften giver 15-20 minitærter

Specielle redskaber

Termometer
Sprøjtepose
Rund tyl

Mørdej

Ingredienser:

  • 100 g mel
  • 25 g mandler
  • 50 g flormelis
  • Vaniljekorn fra 1/2 vaniljestang
  • 70 g koldt smør
  • Et nip salt
  • 1 æggeblomme
  • Lidt koldt vand

Fremgangsmåde:

  1. Smut mandlerne, og lad dem tørre.
  2. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud med en urtekniv. Pres kornene sammen med lidt af flormelissen, så de bliver fordelt.
  3. Kom mel, mandler, flormelis, vanilje og salt i en minihakker eller foodprocessor, og blend massen, til mandlerne har samme konsistens som melet og sukkeret.
  4. Skær smørret i små stykker, og kom det oveni foodprocessoren. Blend, til det akkurat er mixet ind i blandingen.
  5. Hæld massen i en skål, og tilføj æggeblommerne. Saml forsigtigt dejen med en gaffel. Hvis massen er for tør, så tilføj koldt vand i meget små mængder. Sørg for ikke at ælte for meget. Pak mørdejen ind i film, og læg den i køleskabet i mindst 1,5 time - gerne natten over.
  6. Tag mørdejen ud af køleskabet, og rul den ud på et meldækket bord til dejen er ca. 2-3 mm i højden. Skær rektangler ud med en lineal og en skarp kniv eller pizzahjul á 2x7cm. Kom rektanglerne på et stykke bagepapir.
  7. Bag tærtebundene ved 200 grader i 15-20 minutter, eller til de er mørkegyldne. Lad dem køle af.

LÆS OGSÅ: Vores bedste lagkage opskrifter.

Citruscremeux (legeret chokoladecreme)

Ingredienser

  • 1/2 blad husblas
  • 90 g hvid chokolade
  • 0,5 dl fløde
  • 0,3 dl sødmælk
  • 1 æggeblomme
  • 10 g sukker
  • Skal og saft af 1/4 økologisk citron eller ½ lime
  • Spiselige blomster og rød surkløver som pynt

Fremgangsmåde

  1. Udblød husblassen i koldt vand.
  2. Pisk sukker, vanilje og æggeblomme i ca. 30 sekunder.
  3. Hak chokoladen, og kom den i en skål eller et stort krus.
  4. Hæld fløde og mælk i en kasserolle, og varm blandingen op til kogepunktet.
  5. Hæld det i æggeblandingen under piskning. Hæld blandingen tilbage i gryden, og varm op til 82-84 grader under konstant omrøring.
  6. Tag gryden af varmen, klem vandet ud af husblassen, og opløs den i blandingen - hvis blandingen er en smule klumpet, kan du si den, før du tilsætter husblas.
  7. Hæld cremen over chokoladen, og rør, til du har en blank masse. Smag til med citronsaft og -skal.
  8. Hæld blandingen i en sprøjtepose med rund tyl. Læg den på køl til næste dag.

Samling

  1. Lad cremeuxen ligge i stuetemperatur, til du kan sprøjte små fine ’dutter’ ud.
  2. Dæk hver bund med fire dutter på række.
  3. Pynt kagerne med surkløver, blomster, bær, chokolade e.l.
  4. Kagerne smager bedst, hvis de serveres samme dag, som de er lagt sammen, men mørdejen for sig selv kan godt holde sig et par dage i en lufttæt beholder – det samme gælder cremeuxen, hvis den ligger på køl.

Tip: Du kan lave tærterne i hundredevis af varianter. Udskift citrus med bærcoulis eller lakridspulver og tilsæt cashewnødder eller nescafe til mørdejsbundene. Du kan også forme tærterne, lige som du vil.

Tip: Spiselige blomster er fx usprøjtede morgenfruer, stedmoderblomster eller roser.

Opskriften på de lækre citrustærter, samt foto og styling er alt sammen af Treats by Thea.