Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Lækre, hjemmebagte surdejsboller

Det kræver lidt tålmodighed, men har du først fået lært, hvordan man laver gode surdejsboller, så kan du nemt blive afhængig.

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær - Hjemmebagte surdejsboller bliver dine nye favoritter. Bakke i flet fra Granit, lille fad fra H&M Home, sylteglas fra H. Skjalm P., ske fra Merci Merci, hørdug fra Himla.

Surdejsboller

8-10 stk.

Det kræver lidt tålmodighed, men har du først fået lært, hvordan man laver gode surdejsboller, så kan du nemt blive afhængig.

Opstart surdej

Det skal du bruge:

  • 4 dl vand
  • 120 g hvedemel
  • 50 g rugmel

Sådan gør du:

  1. Kom vandet i en skål, og tilsæt de to slags mel. Rør det godt sammen, og hæld det over i et rent syltetøjsglas.
  2. Lad det stå på køkkenbordet i 4-5 dage, uden at du sætter låget helt på.
  3. Dejen skal kunne ånde.
  4. Rør i den hver dag, og lad den stå, til den bobler og dufter syrligt.
  5. Når du bruger af surdejen, så skal du erstatte med den samme mængde vand, hvedemel og rugmel, så du hele tiden frisker din surdej op og holder gang i den.
  6. Erstat 1 dl eksisterende surdej med 1 dl vand rørt med rugmel og hvedemel.

Surdejsboller

Det skal du bruge:

  • 4 dl koldt vand 5g gær
  • 1 dl surdej
  • 1 spsk. salt
  • 150 g havregryn
  • 50 g rugmel
  • Ca. 350 g sigtet ølandshvedemel

Sådan gør du:

  1. Kom vandet i en skål, og opløs gæren heri.
  2. Tilsæt surdej, salt, havregryn og rugmel.
  3. Tilsæt ølandshvede lidt ad gangen. Hold lidt af melet tilbage, og rør på røremaskine, indtil dejen slipper skålens kant og begynder at blive smidig.
  4. Du kan evt. lave en glutenprøve, hvor du strækker dejen ud mellem fingrene, uden at den går i stykker. Når dejen er tilstrækkelig æltet, stilles den tildækket på køl i 10-20 timer.
  5. Tag dejen ud af køleskabet, ogvenddenudpået meldrysset bord.
  6. Del den skødesløst i 8-10 stykker, og fordel dem på et stykke bagepapir.
  7. Lad en bageplade blive i ovnen, og tænd for ovnen på 250°.
  8. Når ovnen er varm, flyttes boller og bagepapir over på den varme bageplade.
  9. Bag bollerne i ovnen i ca. 15 min., til de er sprøde og har en mørk overflade.

Relaterede Artikler