
Manden bag Københavns bedste bageri: "Alle mine medarbejdere er ansat pga. deres personlighed – ikke deres CV"
Richard Hart valgte heldigvis lille Danmark til at åbne sit bageri. Fra de beskedne rammer på Gl. Kongevej har han bragt brødrevolutionen fra London til det danske folk. Og tak for det! Mød manden bag Hart Bageri, når han smittende deler sin begejstring for brød og bagning – samt sine bedste tips til at bage med surdej.
AfDen lille bagerforretning med den lange kø
Richard Harts hjerte banker for brød, og han har lys i øjnene, når han fortæller om sit arbejde.
Vi har mødt manden bag Hart Bageri på Gl. Kongevej i København. Det lille bageri, der kan få folk til at stå i kø i timevis for at få en bid af alt det gode, det sprøde og det søde.
Denne dag summer af liv i bageriet, og det dufter. Dufter af nybagt brød og wienerbrød. Det dufter, så tænderne løber i vand.
Næsten ingen taler dansk, men man hører et hav af forskellige sprog, og der hersker en international stemning, som man ikke møder mange andre steder i København. Det er, som om hele verden er i den lille bagerforretning – både foran og bag ved kassen.
Fra den relativt lille bagerforretning kan man igennem et hul i muren se ind til bageriet, som ligger bagved. Det er meningen, at kunderne skal kunne følge med i, hvordan brødet kommer til verden. Her står unge mænd og kvinder og ælter, pensler, skærer og laver sandwich ved et stort bord.
Bag det store bord ser man en kæmpe ovn, og her står Richard Hart med mørke krøller og et stort smil. Han er manden bag det hele, og han er i fuld gang med at smide brød i ovnen.
– Jeg stopper aldrig med at bage brød. Jeg kommer til at gøre det, til jeg dør. Jeg skal aldrig sidde på et eller andet kontor bag en computer og styre det hele fra oven. Jeg skal have fingrene i dejen. Det er det, jeg elsker, fortæller Richard.
// For Richard Hart er det at bage brød en intuitiv proces. Når man arbejder med surdej, som han gør, handler det om at se brødet som en levende organisme, som har brug for ilt, vand og den rette temperatur. Udsving i vejret udenfor, luftfugtighed osv. har alt sammen indflydelse på brødet. Det må man forholde sig til som bager - i hvert fald hvis man vil være den bedste på sit felt.
// Indgangspartiet til Hart Bageri på Gl. Kongevej i København. Den lille blæksprutte med de to øjne er deres logo. Ideen kom fordi Richard har flere tatoveringer på sine arme, som forestiller blæksprutter, og fordi alle medarbejderne er blæksprutter, som kan være med i alle processer og tage ansvar selv. Desuden ligner det en omvendt hånd, og er symbol på, at alt er håndlavet.