Opskrift på rugbrød med kerner
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Opskrift på rugbrød med kerner

Friskbagt rugbrød er ikke til at komme udenom. Slet ikke på frokostbordet. Her får du opskriften på et lækkert rugbrød med masser af kerner, der egner sig perfekt til alskens former for pålæg.

Rugbrød med kerner

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Det skal du bruge:

  • 4 g gær
  • ½ dl vand
  • ½ dl skårne rugkerner
  • ¼ dl græskarkerner
  • ¼ flaske hvidtøl
  • ½ dl yoghurt naturel
  • ¼ spsk. salt
  • 100 g rugmel
  • 25 g hvedemel

Drys:

  • ¼ dl græskarkerner
  • ¼ dl solsikkekerner
  • ⅓ spsk. chiafrø
  • ⅓ spsk. sesamfrø

Sådan gør du:

Dag 1

  1. Rør gæren ud i lunkent vand.
  1. Tilsæt femkornblandingen og lad det stå i mindst 6 timer, men gerne natten over.

Dag 2

  1. Kom øl, yoghurt, salt og rugmel ved og rør dejen godt igennem.
  1. Tilsæt hvedemel lidt af gangen, og rør til dejen er fast, men stadig for klistret til at ælte på bordet.
  1. Beklæd en ca. 2 1⁄2 liter rugbrødsform med bagepapir og pensl bund og sider med smeltet smør. Drys med en blanding af græskarkerner, solsikkekerner, chiafrø og sesamfrø, så de hænger fast i fedtstoffet, gem lidt til toppen, og kom dejen i.
  1. Glat overfladen med bagsiden af en ske dyppet i vand, drys med resten af kernerne og frøene. Lad brødet hæve ca. 2-3 timer.
  1. Sæt ovnen på 170°.
  1. Bag brødet på nederste rille i den varme ovn i 1 1⁄2 time.
  1. Tag brødet ud af formen og bag endnu 30 min.
  1. Pak brødet ind i et viskestykke, mens det stadig er lunt, og lad det hvile til næste dag, inden det skæres i skiver.
  • Lad brødet hvile en dags tid, så bliver skiverne pænere. Brødet holder sig fint og friskt i op til en uge.
  • Vi har brugt en trekantet patéform, 1,6 liter, fra Kunst og Køkkentøj for at få et trekantet rugbrød. Sådan en form kan rumme 1⁄2-2⁄3 af denne dejmængde.