Opskrift på hjemmelavet kernerugbrød

Opskrift på hjemmelavet kernerugbrød

Groft og saftigt rugbrød, der egner sig perfekt til det traditionelle danske frokostbord.

Hjemmelavet kernerugbrød

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 mellemstort rugbrød

  • 4 dl kogende vand
  • 300 g skårne rugkerner (alternativt knækkede rugkerner)
  • 3 dl hvidtøl eller porter
  • 12 gær
  • 2 spsk. honning
  • 8 spsk. surdej eller yoghurt naturel/A38
  • 200 g græskarkerner
  • 150 g solsikkekerner
  • 50 g hørfrø
  • 150 g hvedemel
  • 300 g groft rugmel
  • 20 g salt
  • Olie, til smøring af formen
  • Ekstra solsikkekerner til drys

Sådan gør du

  1. Hæld den kogende vand over de skårne rugkerner og lad dem trække i 15-20 min.
  1. Bland øl, gær, honning og surdej og rør det sammen med rugkernerne og resten af ingredienserne.
  1. Ælt dejen igennem med en ske eller på røremaskine i 5 minutter.
  1. Smør en 1 sandkage/rugbrødsform med olie, drys med solsikkekerner og hæld dejen i.
  1. Dryp med olivenolie og glat overfladen med en dejskraber/ske.
  1. Drys evt. med solsikkekerner og lad rugbrødet hæve tildækket på køl i 12 timer.
  1. Tænd oven på 175/160 grader varmluft.
  1. Bag rugbrødet i ca. 1 time og 20 minutter til det er gyldent og fast (mål evt. centrumtemp. minimum 97 grader).
  1. Lad rugbrødet køle af inden det skæres.

Brug valnødder eller hasselnødder i stedet for kerner. Du kan også bruge resterne af rugbrødet til rugbrødschips. Skær brødet i MEGET tynde skiver, pensl med lidt olie og rist dem i ovnen ved 165 grader i ca. 20 min eller til de er sprøde og gyldne. Få mere inspiration hos Magasinet Lækkerier her.