© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Se, hvordan Tine og Malou har taget udgangspunkt i troldegrene til årets julepynt

Inspireret af en folde ud-bog har Tina Casmose med hjælp fra stylist Malou Karberg skabt sit eget forunderlige juleeventyr, hvor alt fra kringlede troldegrene til maden på de bugnende fade har rødder i planteriget.

Selvom Tina Casmose bor så centralt i København, at hun dårligt nok behøver tænde julelys, fordi byens lamper, pynt og den oplyste Nikolaj Kirke glimter lige uden for hendes vinduer, begynder og ender hendes jul ude i naturen.

– Jeg har altid været til en meget naturlig jul, som ikke ligner den traditionelle. Jeg fandt en folde ud-bog med et troldeeventyr, som inspirerede mig til årets julepynt. Jeg elsker eventyr og det fortryllende i at gå på opdagelse. Jeg tegnede, hvad jeg kunne tænke mig, og Malou Karberg forvandlede det til lige præcis det univers, som jeg ønskede mig, fortæller Tina Casmose, som midt i 90’erne blev kendt som modedesigner og i dag arbejder med holistisk sundhed, design og madkunst.

I stedet for et traditionelt juletræ har Karberg skabt et par iøjnefaldende installationer, der står på spise- og køkkenbordet. De er pyntet med kokosskaller, der både hænger fra grenene som naturens egne kræmmerhuse og er sat på pinde, så de ligner svampe. Det naturlige og eventyrlige er vævet sammen i de højloftede stuer, og de naturlige teksturer fra naturen er inviteret indenfor og bidrager til en varm og blød julestemning og en stilistisk fortælling, som Tina og hendes familie og venner kan gå på opdagelse i.

LÆS OGSÅ

"Godt for øjne og sjæl"

Troldegrenen, som er fundamentet for den ekstravagante juledekoration, har faktisk fået lov til at blive stående året rundt, fordi den er så flot i den gamle lejlighed og giver et kroget, finurligt modspil til de moderne møbler med modulsofa fra italienske Loop, sandstensbord fra Fjord Interior og sofabord fra Norr11.

– Som designer var jeg også altid optaget af at få mennesker til at blomstre. Mennesker, tøj eller julepynt, det handler alt sammen om noget dybere, om energier, og det har Malou også forstået i forhold til juledekorationerne. Vi har taget naturens ingredienser og forvandlet dem til et nyt univers, akkurat som når jeg tog et stykke stof. Og nu gør jeg det også med maden, hvor umamismag og det visuelle smelter sammen. Det er godt for sjælen og øjnene, siger Tina Casmose, der aldrig ser noget som problemer, der skal løses, men mysterier, som skal udforskes.

En plantebaseret jul

Igen hænger det sammen med hendes spirituelle livsfilosofi, som hun har dyrket, siden hun blev syg i 2007. Kort fortalt har hun via meditation og forbindelser til flere buddhistiske munke lært sig selv at kende på et dybere plan, og hvad der før var en intuitiv måde at arbejde på, er nu en meget bevidst måde at føle og mærke efter og leve på. Alt kommer fra det samme sted og smelter sammen. Også når hun står midt i en livskrise.

– Jeg mistede min mand gennem 38 år nytårsaften i 2021. Han blev syg lige omkring juletid, og det præger naturligvis mit forhold til jul, siger hun og fortæller, hvordan sorgen forstærkede det essentielle ved julen, som efter hendes mening er tid, nærværet og forbindelsen til familien.

– Jeg elsker at tage mine to børnebørn med ud i naturen. Vi laver også tørrede vandmeloner og mangoer og overtrækker dem med chokolade sammen – det er et af julens højdepunkter.

Traditionerne, som hun giver videre til den næste generation, hviler på de samme minder, som hun selv har fra barndommens jul. Men selve opskrifterne er meget anderledes, da Tina er veganer og har udgivet en kogebog om plantebaseret kost.

– For mig er de orientalske krydderier og duftene af kanel, kardemomme, sød paprika, nellike og vanilje indbegrebet af jul. Det er de samme dufte, jeg husker fra min egen barndom. Så selvom maden muligvis er anderledes og lavet af rødbeder, dadler, nødder og alt muligt plantebaseret, er der de samme dufte og den samme stemning. Du er ikke i tvivl om, at det er jul, når du træder ind i mit hjem.

LÆS OGSÅ