Stylist og dekoratør Malou Karberg har givet julen et tvist med alt fra naturens skatkammer

Under mos, visne blade, juleroser og overdimensionerede, skæve og lidt skøre dekorationer hviler en kærlighed til årstidernes skiftende stemning og julens traditioner.

Naturlig borddækning

Bortset fra de farvede lys i stager, glas og bestik er overfloden skabt af ren natur med et miks af mos, kogler, juleroser og tørrede kviste med mere. Bordet er dækket med løbere under de hvide tallerkener, der er pyntet med kæmpe blade perforeret med pinde. Et møde mellem det traditionelle og det eksperimenterende.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Lys på julebordet

Rummet bliver badet i smukt lys fra oven. I hjørnet står en brændeovn, som i julens anledning har fået selskab af en gren i en kæmpe gammel krukke fra Luffes Antik pyntet med hjemmelavede ornamenter, naturligvis med fund fra skovbunden. De hvide vægge og lyset fra oven giver sammen med den enkle hørdug og de gamle skolestole en enkel ramme om det vildtvoksende julebord, hvor temaet er træer og skoven.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Borddækning med forskellige højder

Læg mærke til de mange forskellige højder i borddækningen, som er med til at forstærke indtrykket af at sidde til bords midt i et landskab.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et vildt og forunderligt bud på jul

Når man siger jul og Malou Karberg i samme sætning, kan man godt pakke æskerne med sølvlametta og de klassiske julekugler væk. Ligesom hun i mange år har gjort sig kendt som en stylist og dekoratør, der altid giver buketter og dekorationer et anderledes tvist, er hendes bud på jul både vildt, forunderligt, overraskende og fuld af humor og bugner af naturens skønhed i alle facetter fra friske juleroser til viltre visne grene.

Keramikagern på grene

Gren med Malous keramikkagern med glimmer og engle. Alt er fra naturen og hjemmelavet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Mosbeklædt dekoration fra loftet

Den store mosbeklædte dekoration med strittende grene er samlet og stylet som en træstub fra skovbunden og folder sig nu ud som en naturlig lysekrone over bordet, der er dækket med små bjerge af mos, kogler, hyacinter og klaser af lys i sarte farver, der harmonerer med de naturlige toner.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Naturlige elementer igangsætter en kreativ proces

En knækket gren, blødt mos, bregner, eller hvad hun ellers falder over i haven eller på skovbunden, sætter gang i en fascinerende kreativ proces, der bliver til skønne juleborde, naturligt pynt og finurlige juletræer i skæve dimensioner, som her i hendes 100 m2 store atelier ved strandvejsvillaen i Vedbæk, hvor hun har boet med sin mand, Peter Simonsen, i otte år.

Skænk dekoreret med pynt

En gammel sølvskål skødesløst fyldt med kogler og hyacinter pryder skænken sammen med vinglas, bestik og tallerkener.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sølvskål og glas
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Hjemmelavet træ

Hvor end man kigger hen, er der små tableauer, som emmer af stemning.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Et fint miks af krukker

Krukkerne er fra Luffes Antik, som Malou også forhandler.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Crazy og provokerende på den fede måde

Under de fritlagte bjælker og det smukke lys fra masser af ovenlysvinduer har Malou Karberg dækket et overdådigt julebord, der emmer af elegant overflod fra naturen. Ligesom man kunne forestille sig, det vil være, hvis man kom til julemiddag hos elverdronningen dybt inde i skoven. Udsmykning må gerne være lidt crazy og provokerende på den fede måde, som hun siger.

Over bordet hænger en kegleformet kæmpedekoration svøbt i mos og pyntet med blomster og med grene skødesløst strittende i alle retninger. Uhøjtidelig skønhed med det vilde touch, som er hendes signatur.

Krans i afdæmpede farver

En julekrans behøver ikke ligne den klassiske grankrans. Efter Malous mening må den gerne se lidt tilfældig ud. Her har hun arbejdet med falmede farver og tørret mos.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

LÆS OGSÅ

Borddekoration af naturlige elementer

Udsmykningen med tørrede bær, mos, kogler og zinkholdere, der normalt er til blomster, er stylet med pinde og brugt som fyrfadsstager. Ved første øjekast ser det tilfældigt ud, men alt er gennemtænkt ned til mindste detalje.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Hjemmelavet træ og lys

Hjemmelavet træ i fyldigt mos sammen med et par enkle lys i stager.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

"Jeg elsker simpelthen at pynte og style med alt, hvad naturen tilbyder"

På væggene hænger gevirer og understreger sammen med et kæmpe juletræ sammensat af visne, filtrede grene den lidt rå kant i udtrykket. Selve langbordet flankeret af gamle skolestole er dækket som en skovbund med mosbeklædte opsatser svøbt i tørre kviste og pyntet med juleroser, kirsebær, blade, grankogler, hyacinter og klaser af stager med kulørte stearinlys, der fremhæver alle de falmende nuancer i naturen.

– Bortset fra ståltråd er stort set alt pynt organisk. Jeg elsker simpelthen at pynte og style med alt, hvad naturen tilbyder, og jeg går meget op i genbrug og klipper aldrig en frisk gren af. På blomstertorvet elsker jeg at finde unikke friske blomster, som jeg blander med både tørrede, visne, brækkede grene og andet, som jeg finder i haveaffaldet eller på skovbunden. Forfald har en særlig patina og kan noget helt særligt.

Sofahjørne i neutrale toner

Interiøret vidner også om Malous interesse for genbrug. Sofahjørnet i atelieret er indrettet med gamle biografstole, et sofabord med gamle planker og en industrilampe i loftet. Bordet er hyggeligt og rustikt pyntet med mos, et stort bloklys og et ben fra et gevir.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Hvid hall

Det var de tre døtres idé, at de skulle lave et gigatræ ved trappen i hallen. Den slags skal man ikke sige to gange, når man har en mor, der elsker at lege med dimensioner og humor. Samme dag havde hun skabt det “tossede juletræ” med den store stjerne lavet af tørrede bregner. Krukken er fra Frankrig.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Julen er fyldt med traditioner

Hver sæson kan noget forundeligt, og når det gælder julen, spiller fornyelse og tradition smukt sammen. Udsmykningen hviler på en kærlighed til julen som højtid og familietraditioner, og hvert år er der noget nyt på spil.

– Jeg elsker jul og traditioner. Der skal bare hygges, og som familie har vi mange traditioner, lige fra at lægge friske blomster på familiegravstedet til at hente træet i skoven. Selvom jeg kæmper lidt for at vælge et træ med rod, synes resten af familien, at turen i skoven er en uundværlig del af julen. Børnenes julepynt, også selvom de små figurer måske mangler en perlenæse, skal frem hvert år – det må aldrig blive for perfekt, siger hun.

Køkken fra Simonsen & Czechura

Køkkenet i privaten er designet af Malous mand Peter Simonsens firma, Simonsen & Czechura. Pendlerne er fra Møller & Rothe, og barstolene fra Mater Design. De hårde hvidevarer er fra Gaggenau. Oprindeligt var villaen en gammel portnerbolig, hvor hestene blev trukket gennem køkkenet ud til staldene.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Adventskrans med enebær, bjergstyr, spidsgræs, vortebær og evighedsblomst

Adventskransen på køkkenbordet er en vild kreation, hvor Malou har brugt enebær, bjergstyr, spidsgræs, vortebær og evighedsblomst.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Kronhjort med rød næse

Kronhjorten, som er et trofæ fra en af Peter Simonsens jagtture, over den gamle læderstol har fået rollen som Rudolf med den røde tud i form af et rødt garnnøgle. Humoren titter i øvrigt frem som en rød tråd i hele udsmykningen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Hvid skænk med hjemmelavet pynt

På en hvidmalet skænk er der pyntet med et pift af den traditionelle julerøde med grene med bær og diverse hjemmelavet pynt, bl.a. en samling keramiksvampe, som Malou selv har lavet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det tilfældige er gennemtænkt

Naturen er netop så gavmild med sin uperfekte skønhed, og man skal bare øve sig i at få blik for inspirationen i en tørret gren eller et kæmpe blad.

– I stedet for små “nørklerier” er det lækkert og lidt luksusagtigt at arbejde med ekstra store dimensioner, mener Malou, der har skabt flere juletræer efter den filosofi.

Det tilfældige look skal man ikke tage fejl af. Alt er gennemtænkt, og der løber en rød tråd gennem alt, hvad hun kreerer. Som i år, hvor skoven er tema, og et pift af sølv dukker op midt i alle de varme, falmede og naturlige nuancer.

Træ lavet ud af pinde

Keramiktræerne har Malous mor lavet, og Malou har selv lavet træet med pinde og naturlig pynt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Hjemmelavede snemænd

Børnenes hjemmelavede små finurlige snemænd og julefigurer kommer altid frem, også selvom der mangler en perlenæse hist og pist.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

LÆS OGSÅ