©

Juleguide: Sådan laver du den perfekte flæskesteg

Annonce: Se her, hvordan du med en smule damp - og lidt snyd - kan servere den veltilberedte flæskesteg juleaften, der er saftig og med knasende svær.

Flæskestegen

Hvis du køber stegen hos slagteren, så bed om at få skåret den af det stykke, der går fra mørbraden og op til 5. ribben. Det vejer max 2, 5 kg - du skal regne med 200 g råt kød pr. person. Generelt skal du gå efter en steg, der er ens i tykkelse/højde for at få den bedste kvalitet.

Forberedelsen

Rids sværene - smalt og helt ned til kødet - og læg stegen på en rist på en bradepande. Da denne opskrift bruger dampovnsfunktionen i Samsungs varmluftsovn NQ7000H til den indledende tilberedning, skal du ikke krydre den med salt og peber først.

Læs også: Få det optimale ud af din ovn

Dampen

Start dampprogrammet på 96 grader, og damp stegen i 25 minutter.

Tag stegen ud og krydr den med salt og peber. Vær omhyggelig med at få salt godt ned mellem hver svær.

Stegning af flæskestegen

Sæt ovnens turbogrillprogram på 170 grader - og sæt stegen ind i igen. Brug et stegetermometer og indstil kernetemperaturen til ca. 62 grader, hvis du ønsker en rosa steg. Ved 65 grader er den svagt rosa, mens den ved 68-70 grader er gennemstegt. Ovnens grill/varmluftsprogram vil give sprøde svær. Understøt også altid stegen med stanniol, så den ligger lige i ovnen, da det giver en jævn fordelt varme på både steg og svær.

Flæskesværene

Skulle uheldet alligevel være ude, og sværene ikke er sprøde, er der flere tricks ­- og en smule snyd - som kan gøre dem knasende.

Et gammelt husmoderråd hentet fra Dansk Husmoder Leksikon fra 1949 anbefaler, at man for at sikre sprøde svær drypper stegen med stegskyen de første ¾ af stegetiden. Et andet lyder at bruge citronsaft, eddike eller øl til at affedte sværene og sikre sprødheden.
Du kan også snyde lidt, hvis de forbliver gummi-agtige. Tag stegen ud af ovnen, når den har opnået en kernetemperatur på 65 grader. Skær sværene af den og del dem ud en for en. Læg dem i en stegepande og skru varmen op på 225-250 grader. Vend dem nogle gange - og lad dem stege, til de er helt sprøde.