Hyacint, amaryllis og julestjerne - sådan bliver julens blomster smukkest

Det kan være svært at time blomstringen, så juleblomsterne peaker på det rette tidspunkt. Se her, hvordan du tager kontrol over julens blomster.

Planlæg blomstring af amaryllis
© iStock

I november måned er amaryllis allevegne i butikkerne. Den trompeterende højstilkede blomst med de julerøde kulører er i den grad blevet et slagnummer i julehandlen.

Gå efter de største løg, når tiden kommer til at shoppe amaryllis. Det er ofte dem, der giver den kraftigste vækst. Chancen er også størst for, at amaryllis med store løg kan udvikle to blomsterstilke. I nogle tilfælde kan et løg endda udvikle op til tre blomsterstilke i løbet af blomstringstiden.

Stil amaryllisen i vindueskarmen et solfyldt sted. Den tåler udmærket både sol og lys. Vand sparsomt omkring løget, men sørg for, at løget ikke tørrer ud. Så kan amaryllisen risikere at vælte i den sprukne jord. Skru også op for vandingsmængden, når blomsten er ved at springe ud. Her kræver planten lidt mere energi.

Regn med 3 uger til en måned, fra løget sættes, til blomsten folder sig helt ud.

Amaryllis i glas

Du kan også placere amaryllisløget i et glas - allerbedst i et såkaldt amaryllisglas. Børst først jorden af løget. Fyld glasset med vand og anbring løget i glasset, så rødderne når ned i vandet. Selve løget skal dog være tørskoet. For meget kontakt med vand kan bevirke, at løget begynder at rådne.

Læs mere om amaryllis som juleblomst her.

Ingen kulde til julestjernen
© iStock

En julestjerne må ikke få kulde. Her kan det godt gå galt, allerede inden julestjernen er kommet hjem i varmen. Sørg derfor at pakke julestjernen godt ind i forbindelse med hjemtransporten. Lad den heller ikke stå i en kold bil. Og køb for guds skyld ikke en julestjerne, der har stået ude i kulden.

Placér julestjernen lyst og lad den endelig få lys og sol. Det trives den godt med. Vand helst julestjernen i underskålen og helst med lunkent vand.

Læs mere om pasning og plejning af julestjerne her.

Julens iskonvaller
© iStock

Iskonvaller er et dejligt poetisk ord. Ordet dækker over et fænomen, der endnu ikke så udbredt i Danmark. Iskonvaller handler kort sagt om at narre almindelige liljekonvaller til at tro, at det er forår.

Det gør man ved, at opbevare løgene koldt for derefter at vække dem op ved vintertide med lys og varme.

Får du fat i nogle løg til iskonvaller, vil det tage ca. tre uger, inden de springer ud. Løgene plantes i potte eller krukke med jord omkring, så den øverste del af løget stikker op over jorden. Dæk eventuelt jorden med mos, så fugten omkring løget bevares. Spray iskonvallerne med jævne mellemrum med en forstøver. Lad Iskonvallerne stå lyst og forholdsvist køligt.

Hyacinter

Hyacinter hører også julen til. De kan både dyrkes i potte, krukke og i glas. Det er nogle af de samme pasningstips, der går igen med hyacinter, som med de øvrige løgplanter, vi har nævnt her.

Hyacinter tager også omkring tre uger om at springe ud i blomst. Hvis du vil ramme først advent med blomstringen er det altså primo november, du skal tage fat. Skal hyacinterne skal stå og skinne på juleaften, er det bedst at starte med kultiveringen i begyndelsen af julemåneden.

Hyacinter skal vandes rundt om løget og ikke på løget. Hyacintkrukken skal desuden anbringes lyst, men ikke for varmt. Undgå at anbringe dem oven på vindueskarmen med en buldrende radiator nedenunder.

Hyacinter i glas

Børst forsigtigt jorden og skyld efter med lidt vand om nødvendigt. Hæld vand i bunden af glasset, så rødderne kan nå ned i, men ikke selve løget. Husk at skifte vandet jævnligt, ellers kan der udvikle sig en ret ubehagelig lugt i rummet.

Flere tips til dyrkning af hyacinter her.