Den store guide til danske designerlamper

Find inspiration til nye loftlamper, bordlamper og væglamper i denne oversigt over populære danske designklassikere fra PH, Verner Panton, Le Klint, Arne Jacobsen og mange flere.

To PH 5 lamper foran gul baggrund
© Louis Poulsen

Designlamper skal lyse godt og samtidig være smukt interiør, der skaber liv og stemning.

Få de største succeshistorier fra den danske lampetradition med de mest kendte og elskede danske designere og deres lamper.

Få styr på, hvor højt en lampe skal hænge over spisebordet, og hvor kraftigt den skal lyse.

PH lamper - Koglen, PH 5 og PH 4-3

I 1926 indledte Louis Poulsen deres verdenskendte samarbejde med Poul Henningsen og skabte de ikoniske PH-lamper, der i dag hænger i utallige danske hjem.

PH-lampen var en helt ny tilgang til belysning, der med et innovativt skærmsystem forhindrede blændende lys, gav lysdæmpning og førte lyset hen, hvor der var brug for det.

Da Poul Henningsen skabte den treskærmede loftlampe, bragte han dansk lampedesign helt op i verdensfronten.

I dag kan man få brugte og nye PH standerlamper, bordlamper, væglamper og pendler i form af PH 5, PH 4/3, PH 2/1 for ikke at nævne Koglen og de mange andre modeller.

Læs mere om PH lamper.

VP globe hænger foran reol

VP Globe

© VERPAN, Design by Verner Panton

Verner Panton lamper - Globe, Panthella og Flowerpot

Verner Pantons lampedesigns er kendetegnet ved organiske former, kraftige farver og mønstre.

Han regnes for én af forrige århundredes mest indflydelsesrige designere og samarbejdede med Louis Poulsen om de skønne, farverige Panthella lamper.

Med stål, plastik og glasfiber skabte Panton futuriske lampedesigns som Flowerpot og Globe lampen, der i dag produceres af &Tradition og Verpan.

Ikoniske Verner Panton lamper har hængt i danske hjem lige fra 60’erne, og med sin legende tilgang til design har han skabt lamper nok til, at man kan indrette alle rum med en panton lampe.

Se flere Verner Panton lamper.

Sort AJ bordlampe står på sengebord

Sort AJ Bordlampe

© Louis Poulsen

Arne Jacobsen lamper - AJ, Bellevue og Royal

Møbler, service, ure, dørhåndtag og armaturer - Arne Jacobsen er verdenskendt for rene linjer og sin æstetiske sans i snart sagt alt, der kan designes. Det gælder bestemt også hans lamper.

Serien af AJ lamper blev oprindeligt designet til SAS Royal Hotel, men den skarpe og velskårede lampe er i dag at finde i mange private hjem som både AJ gulv-, væg- og bordlampe.

AJ Bellevue er en designlampe, der på fornemmeste vis repræsenterer skandinavisk modernisme og funktionalitet med sit bevægelige lampehoved og præcise lysretning.

Den blev designet i 1920’erne og fås i dag også som både standerlampe, væg- og bordlampe.

Da AJ lamperne fyldte 50 år i 2010 blev der introduceret en række nye lampefarver samt en AJ 50 udendørs væglampe med indbygget LED, der tænder øjeblikkeligt med kun 8W og kan brænde i 25.000 timer.

Den tænder med fuld styrke, fungerer godt med bevægelsesfølere og er derfor oplagt som en udendørs dansk designlampe.

Læs mere om Arne Jacobsen lamper.

Le Klint Saxlampen hænger over plante

Le Klint Saxlampen

© LE KLINT

Le Klint lamper - Saxlampen og Swirl

Le Klint har siden 1943 solgt smukke lamper med krydsplisserede lampeskærme og er i dag én af Danmarks førende lampedesignere, der står bag pendler, væg- og standerlamper som Saxlampen, Swirl, Carronade og mange andre.

Le Klint lampeskærme har været et foretrukkent dansk lampedesign i mange generationer.

Når det gælder klassiske, retro og vintage designerlamper, er Le Klint ikke til at komme uden om.

Det store marked for brugte Le Klint lampeskærme, gør det muligt at finde mange af deres modeller til fornuftige priser.

Se flere Le Klint lamper.

Sinus lampen hænger ved billedvæg over kommode
© Piet Hein

Piet Hein lamper

“Husk at elske mens du tør det. Husk at leve mens du gør det.” Piet Hein har skabt berømt poesi og var som matematiker også kendt for poetisk designede lamper, møbler og interiørgenstande.

Piet Hein står bag Sinus-lampen, der fås som både bordlampe, pendel og gulvlampe.

Den matematiske form på sinuskurven er udgangspunktet for lampedesignet, der udsender et smukt, blødt og blændfrit lys gennem sit matte opalglas.

Køb Sinus lampen for 10.495 kr. her

Kantet rispapirlampe hænger over sofabord

Bidar rispapirlampe fra House Doctor

© House Doctor

Rispapirlamper fra House Doctor, &Tradition og HAY

Rispapirlampen er en sjov lampe, der både går til børneværelset og den velindrettede stue. Den har længe været kendt som en alsidig og holdbar lampe, men rispapirlampen er efterhånden også begyndt at rime godt på dansk design.

Den kan bruges i mange opsætninger og giver et behageligt lys. Den findes både i den typisk runde fuldmåneform fra Hay, men også i andre mere vovede designs fra &Tradition og House Doctor.

Rispapirlampen sætter et lyst og luftigt præg på rummet og skaber en behagelig atmosfære.

Se flere rispapirlamper

Fire Oi Soi Oi silkelamper foran rosa baggrund

Pendler

© Oi soi oi / Trendbazaar

Designer loftlamper til stuen fra Oi Soi Oi og Umage

PH, Verner Panton og co. står bag mange af de mest velkendte danske designerlamper, men der findes mange flere unikke designere, der har skabt klassiske og retro loftlamper til både stue, køkken og soveværelse.

Oi Soi Oi laver luksuriøse rispapirlamper i silke, hvor det enkle snit fra Skandinavien kombineres med det farverige Asien.

Designvirksomheden har lokal tilstedeværelse i Vietnam, der hjælper med produktionen af de elegante lampeskærme.

Se flere loftlamper til stuen

Praktisk sort loftlampe fra Ellos
© Ellos

Danske designerlamper til entreen

Entreen er det første og sidste rum, man selv og ens gæster træder ind og ud af. Det skal ikke negligeres at vælge en smuk designerlampe til entreen. Uanset om entréen er lille, stor eller kroget, findes der danske designerlamper, der kan klare belysningen.

Den optimale lampeløsning er som regel en loftlampe eller pendel, da den sparsomme plads kan gøre det svært at udnytte væggene.

Lyset skal være behageligt og funktionelt - spots kan være en god idé, da man kan pege lyset i den ønskede retning. Hvis entréen har karakter af en hall, kan man selvsagt eksperimentere lidt mere med størrelse og udtryk.

Se flere lamper til entreen

Klassisk PH læselampe på skrivebordet
© Louis Poulsen

Læselamper til soveværelset - GUBI og Normann Copenhagen

Læselampen er et vigtigt indslag i soveværelset, i stuen og ved andre udvalgte spots i hjemmet. De fleste vælger væghængte læselamper, men der findes flere andre muligheder - standerlampen i hjørnet af stuen eller en pendel hængende ned fra loftet over natbordet.

Dansk design byder på masser af læselamper til både gulv, væg og loft fra Gubi, Halo Design, Dyberg Larsen, Normann Copenhagen og andre.

Belysningen i soveværelset bør ikke nedprioriteres, blot fordi man tilbringer færre vågne timer i rummet.

En smuk dansk designerlampe i soveværelset er det første og sidste, man ser i løbet af en dag.

Se flere læselamper til soveværelset.

Hvid væglampe med messingdetaljer hænger ved seng

Danske væglamper fra Muuto og Frandsen

Væglamper skal levere et godt lys og skabe en stemning. En væglampe skal kunne trækkes i forskellige retninger og bevæge hovedet, så lyset kan dirigeres. Igen har både PH, Le Klint, Arne Jacobsen og Verner Panton skabt væglamper, der på smukkeste vis kombinerer form og funktionalitet på væggen.

Danske lampedesigns fra Muuto og Frandsen har dog også masser af byde på - særligt Ball væglampen fra Frandsen har længe været en klassiker i mange hjem. Hvad end man er til knappe og mere ‘fastlåste’ designs som en Frandsen Ball væglampe eller en fleksibel sakselampe, har danske designere masser at byde på.

Se flere danske designer væglamper

Dansk lampedesigns historie

De fleste designere og lampedesigns i denne oversigt vil med al sandsynlighed stadig være populære om mange år. Der kommer dog hele tiden nye til, og oversigten her vil holdes opdateret, så du kan vende tilbage og holde øje med de forskellige trends.

Fordelen ved de meget gamle og kendte designerlamper er, at de har modstået tidens tand og holdt sin popularitet i live. Man kan være sikker på, at en PH, Verner Panton eller Le Klint lampe stadig har sin gang i stuen og køkkenet om 10-15 år.

Nyere danske designerlamper som Oi Soi Oi tilbyder i modsætning hertil en eksklusivitet, da du ikke nødvendigvis finder dem i mange danske hjem (endnu). Så uanset om man er til genkendelighed eller eksklusivitet er danske lampedesignere en guldgrube af smukke og elegante lamper for enhver smag.

Få mere inspiration til indretningen af dit hjem