PH lamper - lampedesigns i verdensklasse

I 1926 skabte Poul Henningsen det innovative og banebrydende skærmsystem, der gjorde PH lamper til dansk kulturarv og nogle af verdens mest solgte lamper. Læs om PH 5 lampen, Koglen, 4/3 bordlampen og PH 80 gulvlampen.

To PH 3-2 pendler hænger i restaurant
© Louis Poulsen

Det særlige og typiske for PH lamper er de mange over- og underskærme, der skaber blændfrie lamper med intelligent dirigeret lysskær.

Poul Henningsen arbejdede gennem hele sin karriere på at forbedre og videreudvikle dette banebrydende design, der sidenhen har inspireret utallige designere.

PH 5 lampen

De gamle lamper i 1920’erne var ikke skabt til elektrisk lys, men designet til gas- og petroleumslamper. De kastede derfor et unaturligt skarpt og blændende lys ud i rummet eller fik det komplet indkapslet i en lukket lampeskærm.

Løsningen var Poul Henningsens treskærmssystem og de første PH lamper, der pegede lyset i den rigtige retning uden at blænde, mens skærmene spredte det resterende lys naturligt i rummet.

Denne funktionelle og revolutionerende designtilgang førte i 1958 til én af de mest ikoniske PH lamper nogensinde - den smukke og blændfri PH 5 lampe.

Som kulminationen på treskærmssystemet blev denne PH pendel synonym med dansk design, og den hænger i dag over hele verden.

Hvid PH 5 hænger over sort spisebord
© Louis Poulsen

PH 5 lampen passer perfekt over et spisebord, hvor den gerne skal hænge mellem 60-75 cm fra bordpladen. Navnet PH 5 kommer af lampens diameter på 50 cm, hvilket gør den til en større spisebordslampe.

Læs mere om, hvor kraftigt en spisebordslampe skal lyse.

Det er en god idé at være tre om at hænge en spisebordslampe som PH 5 op - én til at holde lampen, mens to andre vurderer lysets spredning og retning.

PH 5 lampen vejer 1,8 kilo og standardmodellen koster omkring 4.800 kroner fra ny. En brugt PH 5 lampe koster gennemsnitligt mellem 1.000-3.000 kroner alt efter stand og udgave.

Glødepærer hører fortiden til, og mange overvejer, hvilke pærer man i stedet skal bruge i PH lamper - en lampe er som bekendt ikke bedre end sin lyskilde.

Mange LED-pærer leverer i dag et rigtig fint lys, og Philips Master LED Bulb er et eksempel på en pære med næsten samme lyseffekt som en gammel 75W glødepære.

PH 5 er nok den mest velkendte og klassiske PH pendel, men der findes PH 4/3, 3/2 og 2/1 findes som loftlamper i serien.

Køb PH 5 lampen fra Luxlight her.

PH koglen hænger over spisebord
© Louis Poulsen

PH Koglen

Koglen, der i udlandet går under navnet PH Artichoke, blev designet til restaurant Langelinje Pavillonen i 1958 og har sidenhen opnået verdensberømmelse. De 72 blade fordelt på 12 rækker sikrer et behageligt, dekorativt og blændfrit lys fra alle vinkler.

Koglen er generelt en stor lampe, der kan fås fra lige under en halv meter til mastodonten på Ø840. En Kogle i kobber koster mellem 47.000-50.000 kroner for den mindste og billigste model Ø480. Den vejer 22,5 kilo.

Storebroderen Ø600 koster omkring 60.000 kroner, mens Ø720 koster 97.500 kroner. Den største og dyreste Kogle med en bredde på 84 cm koster omkring 107.000 kroner.

PH Koglen fås i kobber, børstet og hvidlakeret stål samt hvid, sort og messing.

Hvid PH kogle
© Louis Poulsen

Den fremstilles i dag af lampevirksomheden Louis Poulsen. Koglen er både en Louis Poulsen og en PH lampe - designet af Poul Henningsen, produceret og solgt af Louis Poulsen.

Poul Henningsens bør dog utvivlsomt krediteres for meget af Louis Poulsens generelle succes gennem tiden.

Koglen med hvidlakeret stål giver mest lys, da lyskilden reflekteres både oppe og nede fra bladene, mens stålkoglen udsender det meste lys fra undersiden af sine blade.

Til gengæld vil den hvide Kogle potentielt flyde mere sammen omgivelserne, hvor stål- eller kobberkoglen kan skabe kontrast.

Køb PH Koglen i Ø 480 fra Louis Poulsen her

Koglen i forskellige størrelser hænger på række
© Louis Poulsen

Sådan afgør man, om en PH lampe er ægte

For dyre og markante lamper som Koglen dukker der selvsagt kopier op på det brugte marked, og garanti for ægthed og ægthedsbeviser opdateres løbende, så man ikke risikerer at blive snydt under en privat handel.

Eksempelvis sælges der lovlige kopier i udlandet, der selvfølgelig ikke må sælges videre under påskud af at være den ægte vare.

Man afgør, om en PH Kogle er ægte dels ved at tjekke PH mærket i bunden af lampen og dels ved at krydstjekke et nummermærkat i lampen med det tilsvarende nummer i forsikringspapirerne.

Sørg altid for, at sælger kan præsentere en gyldig garanti for ægthed. og i sidste ende kan man ringe til en PH forhandler.

PH stammekrone over sofabord
© Louis Poulsen

PH lysekrone

Denne moderne lysekrone (eller stammekrone) bygger på Poul Henningsen oprindelige treskærmsystem og hænger sig kækt an med spørgsmålet: Hvorfor nøjes med én PH lampe, når du kan få tre?

Skærmene i hvidt glas udsender et smukt og retningsbestemt lys, mens den i opadgående retning sender et rolig og diffust lys ud i rummet.

Se andre smukke og moderne lysekroner fra Le Klint og Verner Panton.

PH 2/1 stor på kommode foran spejl
© Louis Poulsen

PH bordlamper

Poul Henningsens avancerede skærmsystem, der dirigerer lyset ned på de væstenlige ting, kommer i særlig grad til sin ret i PH bordlamperne.

PH 4/3 udsender et afgrænset, nedadrettet lys og har i mange år været en ægte klassiker i boligen og på kontoret som læse- og arbejdslampe. Den bruger en lyskilde med stor fatning og max 100W.

Tallene på PH lamper betegner forskellen i skærmstørrelser - jo større et tal, jo større en lampe.

Forskellen på PH 2/1 og 3/2 er eksempelvis, at overskærmen på PH 2/1 er 20 centimeter med mellem og underskærme fra PH 1/1, mens PH 3/2 bordlampen har en overskærm på 30 centimeter med mellem- og underskærme fra PH 2/2.

PH bordlamper koster fra 3.700 for mindre modeller som PH 2/1, mens en PH 4/3 koster fra 5.200 og opefter alt efter model. Køb PH 2/1 fra Luxlight her

En brugt PH 4/3 bordlampe koster 2.000-3.000 kroner, og det samme gælder for PH 2/1 med undtagelse af dyrere jubilæumsudgaver med rav- og messingdetaljer.

PH 80 gulvlampe står på lyst stuegulv
© Louis Poulsen

PH standerlampe

PH 80 gulvlampen er del af treskærms-lamperne og giver et skønt, diffust lys. Diffust lys bruges modsat direkte lys til den generelle oplysning af et rum.

Man opnår som regel et godt diffust lys fra lamper med skærme i glas og akryl.

Lamper med lukkede skærme og spots sender et direkte lys, der er mere velegnet som arbejds- og læsebelysning.

PH 80 standerlampen styrer med sine akrylskærme det meste lys nedad, men sender stadig meget horisontalt og opadgående lys i et behageligt skær med bløde skygger.

Tallet 80 beskriver i dette tilfælde ikke overskærmens diameter, men blev skabt for at markere Poul Henningsens 80 års fødselsdag i 1974.

PH 80 koster fra 8.595 kroner kan købes hos Louis Poulsen her.

Den ses ofte på tilbud og findes som regel også på markedet for brugte PH lamper til 3.000-4.000 kroner.

PH 3/2 Wall hænger i udestue ved solnedgang
© Louis Poulsen

PH væglampe

Der er selvfølgelig også skabt PH væglamper, som de enkle og elegante PH 3/2 og 2/1 væglamper, der virkelig vil sætte en smukt præg i et soveværelse.

En mere moderne udseende væglampe er PH Hat, der udsender et stemningsfyldt og blødt lys.

PH 3-2½ udendørs væglampe og PH Væg i kobber er unikke muligheder for at udsmykke det ydre af hjemmet med en dansk designerlampe i særklasse.

Køb den fra lampeshop.dk her.

PH 2/1 Pale Rose bordlampe på hvid baggrund
© Louis Poulsen

Hvem køber PH lamper?

PH lamper er utvivlsomt synonym med danske designer lamper for størstedelen af befolkningen. De er ikke længere forbeholdt en bestemt købergruppe, men kan i dags hverves fra ny og brugt i alle prisklasser.

Der er masser af smukke PH lamper til salg på det brugte marked, hvor kan med store besparelser kan give en lampe nyt liv.

Ph lamper er dansk kulturarv og kvalitetsbelysning, som i kraft af sit kendte og karakteristiske look ofte også købes af museer og institutioner.

At have en PH lampe hængende er et kunstværk i sig selv, der samtidig kan skabe en stemning og sætte et unikt præg på et rum.

Er PH-lamper en god investering?

Gamle PH glaspendler fra 1920 til omkring 1950 handles stadig på det brugte marked og ser ikke ud til at tabe værdi. Ligeledes vil de første Kogler produceret i nu patineret kobber holde en solid værdi på markedet, da de får en mere brun farve med tiden, der giver en blødt udtryk.

Køber man en ny PH lampe og sælger den videre efter et par år, vil den selvfølgelig have tabt værdi. Passer man på sin lampe kan man dog ofte videresælge til 60-70 % af nyprisen, hvilket vil være en stor besparelse for køberen.

Læs mere om danske designer lamper.