Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Se Lukas Grahams smukke og bæredygtige køkken

Det arkitekttegnet køkken har taget højde for omgivelserne, og resultatet er et køkken spækket med kontraster, men i fuld harmoni.

I æstetisk harmoni med omgivelserne

I en smuk, gammel ejendom på Christianshavn, renoveret med nænsom hånd, bor sanger Lukas Forchhammer med sin familie.

Køkkenet er hjemmets centrale rum, og det er designet, så det elegant smelter sammen med hjemmets øvrige funktioner og oprindelige detaljer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sildebenslåger behandlet med naturvoksolie og med lange stålgreb fra køkkenfirmaet Bo-Tikken.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Materialemiks skaber en skøn dynamik i rummet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Integreret greb med varmvalset stål bag ved træet. Når fingrene vender opad, åbner den øverste skuffe, og når de vender nedad, åbner den nederste – logisk, enkelt og smukt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De specialfremstillede bænke kan gemmes i køkkendesignet og trækkes ud efter behov. Det sorte jern optræder flere steder – her i glasvæggen, der er fremstillet af kvindesmedien, og som adskiller rummene.

Klassisk udenpå, moderne og bæredygtigt indeni

I et gammelt, charmerende hus fra 1756 på Christianshavn i København har den danske sanger Lukas Forchhammer, fra bandet Lukas Graham, og hans familie skabt et fælles hjem. Huset er muret og gulpudset i en af bydelens klassiske farver og har tegltag og sprossede vinduer, så det passer ind i de historiske omgivelser.

Da Lukas og hans kone elsker at lave mad, prioriterede de at bruge ekstra kræfter på hjemmets køkken. De ønskede sig et stort, velfungerende køkken-alrum og fandt frem til arkitekt Julie Agerley fra Bo-Tikken Køkken i Hellerup, som skulle hjælpe dem med at realisere deres drømme.

Lukas havde set et andet køkken, som Julie havde tegnet, som han havde forelsket sig i, og derudover havde han også selv en del tanker og idéer til udførelsen. Særligt var bæredygtige materialer og de rigtige overfladebehandlinger vigtige krav fra Lukas’ side, og derfor blev køkkenet udført i massivt olieret egetræ.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fra køkkenet er der udsigt til gården, hvor Lukas og familien kan mødes med vennerne, hvoraf flere bor i samme bygning.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Enkle, rene linjer af træ og stål samt små detaljer fra et gammelt hus er en flot kombination af fortid og nutid. I bordpladen, der også er i massivt egetræ, er der fræset en stålvask med en bred kant, så vand, der havner uden for vasken, ikke ødelægger træet.

Harmoni i centrum

Foruden materialerne var det også vigtigt for familien, at køkkenet skulle være multifunktionelt og indgå som en integreret del af adgangsområdet, spisestuen og stuen. Familien ønskede, at køkkenet skulle fremstå som et smukt møbel – gerne med lange linjer, som passede ind i rummets form.

Det var vigtigt for familien, at køkkenet stilmæssigt stod flot sammen med de smukke, gamle bjælker og fine detaljer, og derfor har de lavet løsninger, så alle hvidevarer og alt elektronisk udstyr er pakket væk i store skuffer. De bænke, som er en del af køkkendesignet, er ligeledes skjult. De kan trækkes ud, når der er behov for det, og når de ikke er i brug, kan de skubbes ind under bordpladen, så køkkenet bliver én harmonisk enhed.

En skøn dynamik

Kontrasten mellem det smukke, varme træ på den ene side og de sorte flader på skabselementerne på den anden er også et helt bevidst valg. Det skaber nemlig en skøn dynamik på en enkel måde. Det sorte olierede og voksede træ er lagt i et sildebensmønster på højskabenes fronter, og opvaskemaskinen er dækket af en varmvalset stålplade, som er et element, der bryder og matcher det andet sorte i køkkenet.

Bordpladen og skufferne er samlet med synlige fingertapninger, og åretegningerne i træet er overalt lagt, så det passer til designet. På den måde har familien fået et harmonisk køkken, som falder naturligt ind i rummet og den øvrige indretning, og som i kvalitet og stil kan holde en livstid eller to.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det enkle spisearrangement består af et lysegråt Ellipse-bord med forskellige stole omkring. Gulvet er finsk fyrretræ behandlet med lud og hvid sæbe.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det store køkken-alrum er lavet som en integreret del af en spisestue og opholdsstue. Hele køkkenet er lavet i massivt egetræ med fingertappede samlinger og udelukkende med skuffer for at lave køkkenet som et møbel. De store skuffer rummer alle de elektriske installationer – godt gemt af vejen og alligevel lettilgængelige. På bagvæggen er der lavet en niche i sort, som står i smuk kontrast til alt træet. Her er der plads til kaffemaskinen, hårde hvidevarer fra Miele samt masser af opbevaring.

Relaterede Artikler